back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία, οι επικείμενες διαπραγματεύσεις Τζόνσον – Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για το Brexit, η αυριανή Σύνοδος Κορυφής και η δίκη Σαρκοζί είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία: Πανηγυρικός ο τόνος στις σημερινές βρετανικές εφημερίδες με αρκετά πρωοσέλιδα να αφιερώνονται στην 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν που εν μέσω επευφημιών απο το νοσηλευτικό προσωπικό έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.

«Μια μικρή δόση για τη Μάγκι, ένα τεράστιο βήμα για όλους μας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Daily Express. H εφημερίδα σημειώνει ότι η κα Κίναν έδωσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς όλους και εκφράζει την αισιοδοξία ότι «αυτό το επικό πρόγραμμα εμβολιασμού θα φέρει πίσω τη ζωή που θέλουμε να ακολουθήσουμε».

«Ήρωες» ο τίτλος της Daily Mail για τους πρώτους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι αρκετά ηλικιωμένοι. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι άνθρωποι αυτοί έκαναν υπερήφανη τη Βρετανία και σίγουρη ότι «το εμβόλιο θα είναι το «κλειδί» για να απελευθερωθεί η Βρετανία από τα δεσμά του Covid.

Πιο συγκρατημένη εμφανίζεται η οικονομική εφημερίδα Financial Times που δίνει έμφαση στα μεγάλα προβλήματα μεταφοράς και διάθεσης του εμβολίου σε όλη τη χώρα.

Η Daily Telegraph επίσης κατεβάζει λίγο τους τόνους αισιοδοξιας καθώς «φιλοξενεί» δηλώσεις του επικεφαλής συμβούλου της κυβέρνησης, Σερ Πάτρικ Βάλανς που εκτιμά πως η χρήση της μάσκας θα επεκταθεί για έναν ακόμα χρόνο καθώς δεν γνωρίζει κανείς ακόμα αν τα εμβόλια περιορίζουν τη μετάδοση του ιού.

Για το Brexit: Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα στον βρετανικό και ευρωπαϊκό Τύπο με αφορμή την επικείμενη άφιξη του Μπόρις Τζόνσον απόψε στις Βρυξέλλες.

Η εφημερίδα “I” θεωρεί ότι το ταξίδι του Τζόνσον θα είναι απλώς ένα «σοου για το μέλλον του Η.Β» ενώ οι Times εκτιμούν πως είναι η τελευταία προσπάθεια για συμφωνία και πως η «μάχη» που θα κληθεί να δώσει ο Τζόνσον θα είναι «αρκετά δύσκολη».

«Μην υποχωρήσεις Μπόρις» είναι το μήνυμα της Daily Mail που αναφέρει πως δεν επιθυμεί το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας, που θα είναι επίπονο, αλλά και πως ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να υποχωρήσει σε παράλογα αιτήματα της Ε.Ε τα οποία εκτιμά πως θα περιορίσουν το ζητούμενο την ανάκτηση της κυριαρχίας της Μ. Βρετανίας.

Η Sun συμφωνεί λέγοντας πως «ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα πρέπει να ξεγελαστεί λόγω του Brexit”.

Ο αρθρογράφος John Rentoul στην εφημερίδα I θεωρεί ότι η βρετανική πλευρά θα πρέπει να κάνει τις βασικές υποχωρήσεις, αλλά πως ο Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα ως θρίαμβο.

Από την πλευρά του ο Guardian εκτιμά πως οι σχέσεις Βρετανίας με την Ευρώπη πλέον κρέμονται από ένα τρίωρο δείπνο μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τους FT το ΗΒ και η ΕΕ συμφώνησαν χθες πως η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να αφήσει κατά μέρος τα νομικά θέματα που αφορούν την εσωτερική αγορά και να επιχειρήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες. Παρ΄όλα αυτά αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές «κρατούν μικρό καλάθι» σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης Τζόνσον – Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ό,τι αφορά τα θέματα που παραμένουν «αγκάθια» όπως τα δικαιώματα αλιείας κτλ.

Η Telegraph ισχυρίζεται ότι η Ε.Ε θα ανοίξει ένα μόνιμο γραφείο αντιπροσωπείας στη Βόρεια Ιρλανδία που θα λειτουργεί από την 1η Ιανουαριου ως μέρος της συμφωνίας σχετικά με τις πιθανές διαφορές που θα προκύπτουν σε εμπορικά θέματα. Η εφημερίδα εκτιμά ότι αυτό θα είναι μια «τεράστια υποχώρηση των υπέρμαχων του Brexit, ενω φιλοξενεί δηλώσεις του κόμματος Δημοκρατικού Κόμματος των Ενωτικών, Democratic Unionist Party που εκτιμούν πως η κίνηση είναι «αχρείαστη» και «ανησυχητική».

Για Ουγγαρία- Πολωνία: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν εκτιμά ότι η χώρα του είναι «κοντά» στο να κερδίσει την Ε.Ε στο θέμα του προϋπολογισμού, κάτι που θα απασχολήσει την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρουν οι FT. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αναφέρει ότι μια λύση στη διαφορά αυτή είναι δυνατή καθώς οι αντιρρήσεις που προβάλουν η χώρα του και η Πολωνία για τον νέο μηχανισμό έχουν φθάσει «κοντά» στις θέσεις της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε μετά τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του, Ματέους Μοραβιέκι. Η κυβέρνηση της Πολωνίας όμως εμφανίζεται διχασμένη σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό που συνδέεται με το κράτος δικαίου με τον πρωθυπουργό της χώρας να αναφέρει χθες ότι ίσως χρειαστεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής για το θέμα.

Για Σύνοδο Κορυφής: Επισήμως η Σύνοδος Κορυφής αυτή την εβδομάδα δεν θα αφορά το «βέτο» στον προϋπολογισμό, ούτε πως θα διανείμονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ειδικού μηχανισμού αλλά ούτε φυσικά και το Brexit, αυτό επισημαίνει το Politico.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που έχει στην κατοχή του το Politico βασικά θέματα στην ατζέντα είναι η πανδημία του κορωνοϊού, η κλιματική αλλαγή, θέματα ασφάλειας και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή θα τεθεί ο στόχος της μείωσης της εκπομπής ρύπων κατά 55%. Αλλά δεν θα είναι εύκολη η συμφωνία αν δεν επιλυθεί η κρίση με τον προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά την πανδημία «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη να επιδιωχθούν εντατικές προετοιμασίες για την ενίσχυση της υγείας, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε έναν κοινό μηχανισμό (Health Union) ώστε να γίνεται από κοινού χρήση υγειονομικών στοιχείων/ πληροφοριών σε όλη την Ε.Ε» αναφέρεται στο προσχέδιο. Θα επιδιωχθεί και διεθνής συνεργασία, που θα περιλαμβάνει μια διεθνή συμφωνία στη διαχείριση πανδημιών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλωσορίζουν τη σημασία των διατλαντικών δεσμών «βάσει κοινών συμφερότων και αξιών» σύμφωνα με το προσχέδιο. «Η Ε.Ε προσβλέπει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ… Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις προτεραιότηες με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ» επισημαίνεται.

Ένα ακόμα θέμα φυσικά είναι η Τουρκία και πιθανές κυρώσεις, όμως το κεφάλαιο αυτό παραμένει προς το παρόν «κενό».

Τέλος, θα αποτίσουν φόρο τιμής στον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν που πέθανε την περασμένη εβδομάδα. «Υπήρξε κινητήριος δύναμη για το ευρωπαϊκό εγχείρημα και έπαιξε σημαντικό ρόλο για τη θεμελίωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων σχετικά με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας.

Στη Γαλλία: Μεγάλο θέμα είναι η δίκη του πρώην προέδρου της χώρας για εμπλοκή του σε σκάνδαλο απόπειρας δωροδοκίας δικαστικού υπαλλήλου. Οι εισαγγελείς χθες πρότειναν την ποινή φυλάκισης του Νικολά Σαρκοζί έως και 4 έτη με 2 έτη αναστολή. Αν γίνει δεκτή η πρόταση ο Σαρκοζί ενδεχομένως να γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος κράτους που θα φυλακιστεί. «Τι έχω κάνει για να υπόκειμαι αυτόν τον εξευτελισμό;» αναρωτήθηκε ο ίδιος χθες ενώπιον των δικαστών, σύμφωνα με τη Figaro. Δικάζεται για «διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής» με συγκατηγορούμενο τον φίλο του και δικηγόρο του (σε άλλες υποθέσεις), Τιερί Ερζόγκ. Τον λόγο στην αίθουσα του δικαστηρίου πήρε τελικά εχθές. Ήταν ιδιαίτερα μαχητικός, όπως συνηθίζεται να κάνει κανείς όταν βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πάνω από 3.000 ήταν οι υπό παρακολούθηση τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο. Από το εδώλιο ο Σαρκοζί εξήγησε ότι επρόκειτο «φλυαρίες» ανάμεσα σε φίλους. Αναγνώρισε όμως ότι ήταν αγχωμένος για την εξέλιξη της υπόθεσής του σχετικά με τον χρηματισμό της τότε εκστρατείας του από την κληρονόμο της Λ΄Ορεάλ στο Ακυρωτικό Δικαστήριο. «Εκεί είναι λίγοι οι δικαστές, γνωρίζονται μεταξύ τους, θα ήθελα να ξέρω τις σκέφτονται για μένα», εξήγησε. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ζητήσουν πληροφορίες από τον φίλο τους δικαστή στο Ακυρωτικό, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος αναζητούσε μετάθεση στο Μονακό.Μπορώ να βάλω ένα χεράκι – «coup de pouce» για τη μετάθεση, είπε ο Σαρκοζί. Μία φράση που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του κατηγορητηρίου. Στην παρατήρηση της προέδρου, ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντάλλαγμα εξυπηρέτησης, ο Σαρκοζί εκρήγνυται: Ολη μου η ζωή ήταν να δίνω coups de pouce (χεράκια βοήθειας). «Σαράντα χρόνια ως πολιτικός βοηθούσα και όχι πάντα τους πιο πιστούς σε μένα. Ποτέ μα ποτέ δεν θεώρησα ότι παρανομούσα». Μία έκφραση που φαίνεται να έχει προβληματίσει σήμερα πολλούς Γάλλους.

Σε ένα αλλο θέμα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμέντ Μπονέ παραδέχθηκε δημοσίως μέσω συνέντευξης του στο Têtu, περιοδικό LGBT ότι είναι γκέι και δήλωσε πως η σεξουαλικότητα κάποιου δεν θα πρέπει να αποτελεί ντροπή και λόγο μη συμμετοχής στην πολιτική.

Στην Τσεχία: Ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρει Μπάμπις βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα έρευνα σχετικά το εάν η αγροτική επιχείρηση, που είχε υπό τον έλεγχό του ενόσω ήταν πρωθυπουργός εκμεταλλεύθηκε με αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι άλλων επιχειρήσεων κοινοτικά κονδύλια μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση ελέγχου του Μπάμπις για παρεμφερές θέμα. Πέρυσι, σύμφωνα με το Politico, μια έρευνα διαπίστωσε παράτυπες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τα κονδύλια, που είχαν λάβει επιχειρήσεις, υπό τον έλεγχό του.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα