back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Αντώνης Θυσιάδης στον Αθήνα 9.84: «Με ανοικτά τα καταστήματα για τις γιορτές και τήρηση των κανόνων, η Βαρκελώνη»

Διαβάστε επίσης

Μοναχική, όμορφη, πολύχρωμη, φιλόζωη και θλιμμένη. Ετσι περιγράφει τη Βαρκελώνη στην εποχή του κορονοιού ένας έλληνας, που μένει μόνιμα εκεί το τελευταίο διάστημα, ως γενικός διευθυντής της Euroleague για την ασφάλεια των γηπέδων στην Ευρώπη.

Ζώντας σε μια από τις πιο ζωντανές ευρωπαικές πόλεις, σταθερή τουριστική επιλογή για τους νέους, τους ρέκτες της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και τους απανταχού φίλους ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ο Αντώνης Θυσιάδης μιλά στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου για τη ζωή στη μητρόπολη της Καταλονίας που ανοίγει δειλά και σταδιακά το βηματισμό της σε αυτό που προ πανδημίας, ήταν η καθημερινότητα.

Οι ομοιότητες, οι αναλογίες και οι διαφορές με την Αθήνα πολλές. Όπως και τα σημεία ενδιαφέροντος στην αντιμετώπιση της επανεκκίνησης για την επάνοδο σε αυτό που μοιάζει να είναι για τους περισσότερους η κανονικότητα.

Αναλυτικά:

ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

«Η Βαρκελώνη ήταν πάντοτε μία πόλη όμορφη και ζωντανή, που στηριζόταν στον τουρισμό. Εξακολουθεί να παραμένει όμορφη και γοητευτική, αλλά πλέον μοναχική. Η απουσία του τουριστικού στοιχείου την κάνει να μοιάζει άδεια.

Εδώ και μία εβδομάδα είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο διότι λόγω εορτών, έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα μαγαζιά. Μέχρι προχθές ο κόσμος δεν έβγαινε, φοβόταν. Οι κάτοικοι γενικά προσπαθούν και κρατούν τους κανόνες. Εδώ και τρείς μέρες, έχει μεγάλη κίνηση, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και τη τήρηση αποστάσεων.
Από τον Σεπτέμβριο, οπότε είχαμε σε καθημερινή βάση 5 χιλιάδες κρούσματα, τώρα η κατάσταση είναι καλύτερη και έχουν μειωθεί στα 2.200. Σίγουρα δεν είναι λίγα, αλλά ο κόσμος αισθάνεται πως έχει κατορθώσει κάτι. Υπάρχει μία διάχυτη αισιοδοξία και ευελπιστώ να το ζήσουμε σύντομα και στην Ελλάδα γιατί θέλω να είμαι εδώ στις γιορτές και σαν την πατρίδα δεν έχει.

….Αν έπρεπε να τη χαρακτηρίσω με πέντε λέξεις θα την έλεγα μοναχική, πανέμορφη, πολύχρωμη, φιλόζωη και θλιμμένη.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

«Οι αγώνες στο πλαίσιο της Εuroleague διεξάγονται χωρίς κόσμο, αλλά κανονικά. Οι ομάδες είναι προσεκτικές, συμμορφώνονται στους κανόνες. Γενικά, υπάρχει μία αισιοδοξία ότι σιγά- σιγά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα