back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έλενα Πατάκη στον Αθήνα 9.84: «Ελπίζουμε την άλλη εβδομάδα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, το ζητάει ο κόσμος. Αν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, ας μας κλείσουν την επομένη»

Διαβάστε επίσης

Την ελπίδα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εξέφρασε η εκδότρια Έλενα Πατάκη, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Είπε ότι το ζητά ο κόσμος και θα πρέπει να το αντιληφθεί και η κυβέρνηση, διότι το βιβλίο αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί πως τα βιβλιοπωλεία έκλεισαν -ενδεχομένως- επειδή κανένας δεν σκέφθηκε ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εξαιρεθούν γιατί προάγουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό, η κυρία Πατάκη παρατήρησε ότι σε 36 χώρες τα βιβλία θεωρήθηκαν είδος πρώτης ανάγκης.

«Ας ανοίξουμε και εάν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται, να μας κλείσουν την επομένη. Δεν τίθεται θέμα συνωστισμού στα βιβλιοπωλεία» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Για τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, τόνισε ότι «σημείωσαν πτώση στη δεύτερη καραντίνα, αφού πλέον τώρα όλοι βρίσκονται μπροστά από έναν υπολογιστή, είτε για εργασία είτε για μάθημα.»

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία 30 συγγραφέων να διαβάσουν διαδικτυακά το οικουμενικό παραμύθι του Μικρού Πρίγκηπα, που μιλώντας για την απώλεια καταργεί τις φυσικές αποστάσεις και μας φέρνει πιο κοντά.

Αναλυτικά:

«Μετράμε ένα μήνα με κλειστά βιβλιοπωλεία και ελπίζουμε την άλλη εβδομάδα να ανοίξουμε. Το ζητάει ο κόσμος και μακάρι να το καταλάβει και η κυβέρνηση. Τα βιβλία σε 36 χώρες έχουν κριθεί ως είδος πρώτης ανάγκης και δεν τίθεται θέμα συνωστισμού στα βιβλιοπωλεία. Είναι κατεξοχήν χώροι όπου τηρούνται τα μέτρα. Ας ανοίξουμε και εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, ας μας κλείσουν την επόμενη μέρα.»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

«Στην δεύτερη καραντίνα δεν υπήρξε αύξηση πωλήσεων όπως στην πρώτη. Αρχικά, είμασταν όλοι μουδιασμένοι και στο διάστημα στο οποίο δεν εφαρμόστηκαν η τηλεργασία και άλλα μέτρα ο κόσμος είχε προσωπικό χρόνο μένοντας σπίτι και αυτός ο χρόνος γέμισε με βιβλία για να φανεί πως η φιλαναγνωσία είναι και θέμα συνθηκών, εκτός από τρόπος ζωής .

Στην πρώτη καραντίνα αυξήθηκαν οι πωλήσεις στα online, ενώ στη δεύτερη δεν είχαμε τέτοιους αριθμούς ηλεκτρονικών πωλήσεων. Τώρα, σχεδόν όλοι είναι μπροστά από έναν υπολογιστή, είτε για προσωπική δουλειά, είτε για τηλεργασία και έτσι δεν υπάρχει χρόνος για βιβλίο.»

ΤΡΙΑΝΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ ΕΞΥΠΕΡΥ «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ»

«Ηταν δική μας ανάγκη, επειδή στον εκδοτικό μας οίκο κυκλοφορούμε, συναντιόμαστε, συζητάμε και ζούμε θα λέγαμε μαζί με τους συγγραφείς, ειδικά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με τις παρουσιάσεις των βιβλίων. Μας απασχολεί πως θα στείλουμε ένα ένα μήνυμα και όχι μόνον πως θα στηθεί ένας κατάλογος.»

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ

«Φέτος το μήνυμα είναι πως οι ιστορίες μας φέρνουν πιο κοντά και θέλουμε να το φωνάξουμε. Αισθανθήκαμε την ανάγκη να ενώσουμε όσο περισσότερους συγγραφείς μπορούμε σε μια προσπάθεια να δούμε με μια  εντελώς διαφορετική οπτική την καθημερινότητά μας. Επιλέξαμε τον «Μικρό Πρίγκηπα» επειδή είναι το οικουμενικό παραμύθι. Το θέμα αφορά στην απώλεια μιλώντας για ανθρώπους που μας λείπουν και εμείς το αγαπάμε και χαιρόμαστε με την ανταπόκριση του κόσμου. Μπορεί να το αναζητήσει όποιος θέλει στο youtybe στις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα