back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Η Αθήνα επιδίδεται σε διπλωματικό πυρετό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου και στην ατζέντα της περιλαμβάνεται το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας. Επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αλλά και εμπάργκο όπλων αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

“Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Matthew Kaminski στο πλαίσιο του Web Summit της Λισαβόνας. Διαμήνυσε παράλληλα ότι “τα λόγια δεν αρκούν πλέον” και υπογράμμισε ότι “θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο και σχετίζονται με το ΝΑΤΟ.

Το ζήτημα της αποσταθεροποίησης της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάγκη προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής του παρέμβασης στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Από τη Λευκωσία, νωρίτερα, στις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του της Κύπρου τόνισε πως: « Η Τουρκία προσπαθεί από τη μία να δημιουργήσει τετελεσμένα και από την άλλη να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της». Οι όψιμες κινήσεις της Τουρκίας για δήθεν αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές. Για το λόγο αυτό έχουμε καλέσει από κοινού τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κατέληξε ο έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο κ Δενδιας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικο Αναστασιάδη για τις κινήσεις της Αθήνας ενόψει της Συνόδου, συζήτησαν το συντονισμό Ελλάδας – Κύπρου και από κοινού επικεντρωθήκαν στο γενικότερο πλέγμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες απαιτείται από όλους μας σοβαρότητα και αποφασιστικότητα είπε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νικος Χριστοδουλίδης .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις έναντι της Άγκυρας για τη συμπεριφορά της, δήλωσε το πρωι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το παιγνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει». Προηγήθηκε σήμερα η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από τις ΗΠΑ, στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021.

Σε αυτό το φόντο η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Ταυτοχρονα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια ακόμη προκλητική δήλωση εναντίον του Εμανουελ Μακρον λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τον Μακρόν, η Γαλλία περνά μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Η ελπίδα μου είναι ότι η Γαλλία θα απαλλαγεί από το πρόβλημα Μακρόν το συντομότερο δυνατόν».

Την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και η κοινωνία συνολικά μετά τις 14 Δεκεμβρίου, ημερομηνία μέχρι την οποία ισχύει η καραντίνα στη χώρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σε συνεντεύξεις του ο Στέλιος Πέτσας. Το σχέδιο για τα επόμενα βήματα θα είναι συνολικό και δεν θα γίνουν ανακοινώσεις αποσπασματικά. Υπογράμμισε ότι φαίνεται πολύ δύσκολο αυτή την στιγμή να επιτραπεί μετακίνηση από νομό σε νομό, ενώ όπως είπε δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες.

Πρεμιέρα από τη Δευτέρα -κατ εξαίρεση-για το άνοιγμα των καταστημάτων με αμιγώς εποχιακά χριστουγεννιάτικα είδη, τα οποία ωστόσο παρά τις αντιδράσεις τις ΕΣΕΕ, θα επιτρέπεται να πωλούνται και στα supermarkets.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 11 του μηνός και στις 14 το λιανεμπόριο, παρά την παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως εχει διαμορφωθεί σε Ξάνθη, Πέλλα Δράμα, Φλώρινα, Πιερία και Ημαθία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Χρυσοχοΐδη – Χαρδαλια και αρμόδιων φορέων μεταξύ των οποίων ο Σωτήρης Τσιοδρας . Τονίστηκε η πιστή τήρηση των μέτρων, η πραγματοποίηση rapid tests τις επόμενες ημέρες και η ανάγκη εντατικοποίησης της ενημέρωσης για την ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων.

Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για να πληρωθούν άμεσα οι απλήρωτες εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ. Κάθε μέρα γίνεται πιο σαφές ότι η χώρα κυβερνάται από ανθρώπους αναίσθητους και υποκριτές» έγραψε πριν από λίγο στο τουιτερ ο Αλέξης Τσιπρας.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το πρωί με τον Ανδρέα Ξανθό, γιατρούς, λοιμωξιολόγους και μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής έθεσε ως κρίσιμο θέμα τη διαφάνεια και τη δημοσιότητα των επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια, για την ασφαλή παρακολούθηση όπως είπε της πορείας της πανδημίας και τη λήψη έγκαιρων αποφάσεων.

Ειδική καμπάνια της κυβέρνησης για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δωρεάν εμβολιασμός και το παράδειγμα να ξεκινήσει από τα μέλη του κοινοβουλίου, πρότεινε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής.

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι είδε την πανδημία ως ευκαιρία για να επιταχύνει τον αντιλαϊκό της έργο, εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 400 ευρώ σε 70.000 μακροχρονίως ανέργους την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προχώρησε ο ΟΑΕΔ, ενώ 72.000 δικαιούχοι έχουν υποβάλλει ΙΒΑΝ. Η προθεσμία λήγει στις 17 του μηνός.

Έξι στρέμματα ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου, στα «Κουντουριώτικα» των Αμπελοκήπων πέρασαν μετά από δικαστικές διαμάχες δεκαετιών στον Δήμο Αθηναίων και στους δημότες της πρωτεύουσας με απόφαση του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για οικόπεδα του παλαιότερου προσφυγικού συνοικισμού, που ήταν σε καθεστώς αμφισβήτησης από επίδοξους καταπατητές επί περίπου έναν αιώνα. Με απόφαση του Αρείου Πάγου, ο Δήμος Αθηναίων αναγνωρίστηκε ως ιδιοκτήτης τους και η δημοτική αρχή προχώρησε στην επανάκτησή τους ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την δημιουργία, το επόμενο διάστημα, ενός ακόμα ελεύθερου χώρου για αναψυχή , αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες.

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αύριο στην Αττική με τοπικές βροχές τις πρώτες πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση. Άνεμοι ασθενείς μεταβλητοί και από το βράδυ ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 μποφόρ. Θερμοκρασία στην πρωτεύουσα από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. 17 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα