back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου – Τη Δευτέρα ανοίγουν τα καταστήματα εποχικών ειδών

Διαβάστε επίσης

Την παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, ενώ τόνισε ότι υπάρχει σταθεροποίηση ή και μείωση αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ότι αναμενόταν, και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι υψηλή.

Κατ’ εξαίρεση θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα τα αμιγώς εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού παρακολουθήσει η κυβέρνηση τα στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονες και ακούσει την εισήγησή τους.

Προανήγγειλε εξάλλου και επέκταση του πακέτου στήριξης για όλους τους κλάδους που πλήττονται, τονίζοντας ότι οι λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο, ενώ διαβεβαίωσε ότι «αυτό θα το κάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι προτίθεται να προχωρήσει δημόσια στον εμβολιασμό και θα καλέσει και τις πολιτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν και αυτές «καθώς δια του παραδείγματος, θα παρακινηθούν και αυτοί που εμφανίζονται δύσπιστοι ή επιφυλακτικοί».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την πειθώ μέσω παραδείγματος και εκστρατείας ενημέρωσης και ανέφερε στο πλαίσιο αυτό ότι θα υπάρξει ενημερωτική καμπάνια για τον εμβολιασμό το τρίμηνο από Ιανουάριο μέχρι τέλος Μαρτίου.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο το εμβόλιο να είναι προαπαιτούμενο για ταξίδι στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «είναι μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε διάφορα φόρα και στην Ελλάδα και διεθνώς, και είναι κάτι που θα το συζητήσουμε στην πορεία”. “Σε αυτή την φάση εμείς προσανατολιζόμαστε στην πειθώ, μένουμε σε αυτή, αλλά όλες αυτές τις συζητήσεις τις ακούμε», σημείωσε.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε εξάλλου ότι «δεν εξετάζουμε το θέμα της υποχρεωτικότητα του εμβολίου», ενώ σε ερώτηση για το πόσο πιθανό είναι να ανοίξουν τα σχολεία από το νέο έτος, δεν θέλησε να αναφερθεί σε επιμέρους κατηγορίες και ζήτησε να αναμένουμε τις ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενος στο θέμα των εμβολίων ο κ. Πέτσας τόνισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «αυτά τα Χριστούγεννα θα υπάρχει και θα είναι ορατή η ελπίδα που φέρνει σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστήμη».

«Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου, ή αρχές Ιανουαρίου την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι «δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή».

«Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες. Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια – τον ίδιο μήνα – μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, ενώ διευκρίνισε ότι «πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός».

«Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα 7Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο για να επεξεργαστεί τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα