back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε τον ανελκυστήρα για ΑμεΑ στην Ακρόπολη

Διαβάστε επίσης

«Επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν αρέσκεται στα λόγια, αλλά μιλά με έργα, χαιρόμαστε που θέτουμε στη διάθεση του κοινού αυτό το σημαντικό έργο που δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς την στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια των εγκαινίων του ανελκυστήρα για ΑμεΑ, στην Ακρόπολη.

«Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, εγκαινιάζουμε τον νέο ανελκυστήρα αλλά και τις διαδρομές που έχουν σχεδιαστεί με πολύ μεγάλη φροντίδα προκειμένου να καταστήσουν την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλους, σε άτομα με κινητικές δυσκολίες , αλλά και σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας που θέλουν να απολαύσουν το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού χωρίς την δυσκολία που συνεπάγεται η κλασσική διαδρομή για αν ανέβει κανείς στο Ιερό Βράχο της Ακρόπολης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι στον πυρήνα του υπό διαβούλευση εθνικού σχεδίου για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που αποτελεί προσωπική του δέσμευση, βρίσκεται η έννοια της προσβασιμότητας σε όλους και παντού.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι διαδρομές έχουν όχι απλά σχεδιαστεί αλλά κατασκευαστεί με πλήρη σεβασμό στην νομοθεσία και υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μανώλη Κορρέ και εξέφρασε την λύπη του για την διαπίστωση ότι τους τελευταίους μήνες «ασκείται φθηνή αντιπολιτευτική κριτική ακόμη και γι’ αυτό το έργο που είναι οικουμενικό και θα έπρεπε υπό κανονικές προϋποθέσεις να μας ενώνει όλους».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο τέλος για «μία φωτεινή μέρα που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά έμπρακτα πως το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με Ιδρύματα που μοιράζονται τους ίδιους στόχους και το ίδιο όραμα και να αποδώσουν στην παγκόσμια κοινωνία ένα πολύ σημαντικό έργο».

Από την πλευρά του ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση, δήλωσε: «Σήμερα στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στεκόμαστε μπροστά σε ένα μνημείο με πανανθρώπινη αξία, ένα φωτεινό σηματοδότη αισιοδοξίας. Στην Ακρόπολη προβάλλονται ο σεβασμός και η φροντίδα του Ιδρύματος Ωνάση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τον εκδημοκρατισμό της γνώσης, την ελεύθερη προσβασιμότητα, τα ίσα δικαιώματα».

«Δεν είμαστε ένας απλός ιδιώτης που κάνουμε χορηγίες, αλλά συμπράττουμε ισότιμα στη διαδικασία σχεδιασμών και υλοποίησης όποιας δράσης αναλαμβάνουμε. Με τον τρόπο αυτό χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, απελευθερώνουμε τις κρυμμένες δυνάμεις της Ελλάδας στα καλύτερά της. Η Ακρόπολη που κάνει τον γύρο του κόσμου με τον νέο φωτισμό της, από την πρόσφατη συνεργασία μας με την πολιτεία, παραμένει μια διαρκής υπενθύμιση ότι ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων. Παραμένει επίσης μια υπόσχεση ότι η δημοκρατία είναι το σπίτι όλων μας. Ειδικά τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, αυτό το σπίτι πρέπει να μείνει μονίμως ανοικτό, προσβάσιμο και φωτεινό», συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημητρίου.

«Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σήμερα, και η ελληνική Πολιτεία, το ΥΠΠΟΑ, αποδίδει την Ακρόπολη προσβάσιμη στο σύνολο της κοινωνίας, στην κοινωνία των 3/3. Είναι γεγονός ότι πλέον η Ακρόπολη, το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, είναι απολύτως προσβάσιμη. Εικόνες που στο παρελθόν είχαμε βιώσει, πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά παρελθόν. Με τον ανελκυστήρα και τις διαδρομές, πλέον οι συνάνθρωποί μας που έχουν προβλήματα κινητικότητας, αλλά όχι μόνον, άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας που έχουν όραμα να έρθουν στην Ακρόπολη και ο κάθε ένας που έχει ανάγκη μπορεί να προσεγγίσει πλέον μέχρι τη νότια κλιτύ», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Είναι ένα έργο το οποίο έγινε πολύ γρήγορα χάρη στην εξαιρετική συνεργασία των εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και τον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ, με την εφαρμογή όλων των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε στις 19 Φεβρουαρίου του 2020 την ομόφωνη έγκριση του  για τις μελέτες που προέβλεπαν την εγκατάσταση ανελκυστήρα ΑμεΑ στην Ακρόπολη.  Στο πλαίσιο των μελετών ερευνήθηκαν  όλες οι παράμετροι και θεραπεύτηκαν όλες οι προβληματικές καταστάσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος  η κατασκευή να  μην έχει στηρίγματα επί του αρχαίου τείχους, όπως όριζαν και οι προδιαγραφές του Οκτωβρίου.

Με τη γνωμοδότηση στις 19/02/2020 δόθηκε το πράσινο φως  στην κατασκευή του νέου ανελκυστήρα, με αρχικό προγραμματισμό το  έργο να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών. Το έργο χρηματοδότησε  το  Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση χαρακτηρίζοντας το ως “εξαιρετικά σημαντικό”. Για την ολοκλήρωση του έργου έγιναν  απαιτούμενες επεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την ευστάθεια του βραχώδους πρανούς, όπως καθαρισμοί του βράχου, αρμολόγηση και σφράγιση ανοιχτών επιφανειακών ασυνεχειών με κατάλληλο τσιμεντοκονίαμα, καθώς και ό,τι είναι αναγκαίο για την προστασία και την ενίσχυση του περιμετρικού τείχους στην περιοχή. Στόχος είναι η ασφάλεια χρηστών και επισκεπτών, αλλά και η εξασφάλιση της υποδομής όπου θα εδράζει ο νέος ανελκυστήρας.

O σχεδιασμός του νέου ανελκυστήρα πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε να πληρούνται όλες οι απαιτήσεις των προδιαγραφών των ανελκυστήρων ΑΜΕΑ. Η καμπίνα του ανελκυστήρα  που τοποθετήθηκε στις ράγες κλίσης θα εξυπηρετεί τη μεταφορά αμαξιδίων και φορείου, ενώ ο σταθμός τερματισμού του αναβατορίου στο επίπεδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης επεκτάθηκε  ώστε να εξυπηρετεί τις κινήσεις ενός φορείου. Ταυτόχρονα  εγκαταστάθηκε η πλατφόρμα  στην οποία  καταλήγει η καμπίνα, επί του Ιερού Βράχου, χωρίς επαφή με το τείχος.

Μετά από συνεχείς  δοκιμές ακριβείας, οι οποίες ήταν  απαραίτητες, προκειμένου  και να πιστοποιηθεί το έργο από την γερμανική TUV, ξεκινά και επισήμως σήμερα η χρήση από το κοινό. Η πιστοποίηση ότι το όλο κατασκευαστικό έργο πληροί συγκεκριμένες και εγκεκριμένες προδιαγραφές κρίθηκε απολύτως επιβεβλημένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και από τον χορηγό, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.

Γύρω από την είσοδο του ανελκυστήρα έγινε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στην βόρεια κλυτή και  διάστρωση των διαδρομών, που συμπληρώνουν το έργο της αναβάθμισης των υπηρεσιών προσβασιμότητας της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη, δημιουργήθηκαν νέες διαδρομές, οι οποίες επιστρώθηκαν με ειδικό κονίαμα, και  πλατώματα για την καλύτερη θέαση των μνημείων. Παράλληλα, η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ εκτέλεσε τις αναγκαίες εργασίες για την αντικεραυνική προστασία του ανελκυστήρα.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα