back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προς νέα παράταση το lockdown – Ανοίγουν την Δευτέρα τα καταστήματα εποχικών ειδών

Διαβάστε επίσης

Τα επιδημιολογικά δεδομένα ανατρέπουν την πρόθεση της κυβέρνησης για την παρουσίαση, ακόμη και αύριο Παρασκευή από τον Πρωθυπουργό, του οδικού χάρτη εξόδου της χώρας από το καθεστώς του lockdown .

Η  αίσθηση που επικρατεί είναι ότι με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών και την σταθεροποίηση σε υψηλούς αριθμούς των κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων, η  χώρα οδεύει προς την παράταση του καθολικού lockdown τουλάχιστον από μία έως δυο εβδομάδες,  δηλαδή έως τις 14 ή 21 Δεκεμβρίου.  Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα η αύριο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα super markets. Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κομμωτήρια θα ανοίξουν την Παρασκευή 11/12 και το λιανεμπόριο την Δευτέρα 14/12.

Είναι  γνωστή  η αποστροφή του πρωθυπουργού το προηγούμενο διάστημα πως «θα πηγαίνουμε με βάση τα δεδομένα και όχι με ημερομηνίες» . Και τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε εχθές ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του δείκτη νέων κρουσμάτων πάνω από τις 2.000, ενώ αύξηση σημειώθηκε στους διασωληνωμένους ασθενείς, με τους νεκρούς να παραμένουν σε υψηλά επίσης επίπεδα. Ταυτόχρονα παραμένει εξαιρετικά αργός ο ρυθμός αποσυμφόρησης των νοσοκομειακών μονάδων, γεγονός που  ωθεί το κυβερνητικό επιτελείο σε αργά βήματα για την επανεκκίνηση της καθημερινότητας, όπως άλλωστε διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο World Leaders Forum.

Ειδικώς όσον αφορά την εστίαση και ενόψει εορταστικής περιόδου ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως το άνοιγμά της αργεί , με τη χαρακτηριστική φράση «ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση» . Με δεδομένο πως ούτε τα σχολεία προκρίνεται να ανοίξουν για μόλις μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, το μόνο άνοιγμα που είναι ορατό είναι αυτό του λιανεμπορίου και πάλι με αυστηρούς περιορισμούς.

Σε δικλείδα ασφαλείας για την επάνοδο στην καθημερινότητα με το μικρότερο δυνατό κόστος σε ανθρώπινες ζωές αναδεικνύεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως, άλλωστε, είχε προϊδεάσει σχετικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στον οδικό χάρτη εξόδου από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε» είχε τονίσει στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατέστησε χθες απολύτως σαφές πως οι πλέον επίφοβες δραστηριότητες ως προς τη διασπορά ιού δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι την έναρξη του εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση  λοιπόν  προσανατολίζεται να ανοίξει όσο το δυνατόν λιγότερες δραστηριότητες τις επόμενες εβδομάδες, αφού έχει γίνει σαφές ότι το ΕΣΥ παραμένει πιεσμένο και είναι βέβαιο πως δεν αντέχει άλλο πιο ισχυρό κύμα της πανδημίας. Η μεγαλύτερη μερίδα των λοιμωξιολόγων φαίνεται να συναινεί στην μετάθεση της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων με το νέο έτος, παρά το γεγονός ότι οι μικροί μαθητές δεν συνιστούν τους κατεξοχήν φορείς μετάδοσης του ιού, αλλά προβληματική αποδεικνύεται η κινητικότητα πέριξ του σχολικού προγράμματος.

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις έτσι ώστε έως τα μισά του επόμενου χρόνου να έχει εμβολιαστεί κρίσιμη μάζα του πληθυσμού περιέγραψε σε παρέμβασή του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

«Οι κυβερνήσεις αρχικά πρέπει να διασφαλίσουν τη διανομή, αμέσως μετά την παραλαβή και να σχεδιάσουν ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι θα ακολουθήσουν. Και πρέπει να το κάνουν με ένα στρατηγικό τρόπο ακούγοντας τους ειδικούς για να μειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το βάρος στον πληθυσμό», είπε και πρόσθεσε:
«Πολλές κυβερνήσεις για παράδειγμα σκέφτονται να ξεκινήσουν με τους νοσοκομειακούς ή με τους ηλικιωμένους ή με τους τρόφιμους στους οίκους ευγηρίας».
«Δεύτερον», συνέχισε «οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν αμέσως με δεδομένη την πίεση να ανοίξει η οικονομία. Να χρησιμοποιήσουν ως ένα εργαλείο το εμβόλιο. Ο χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι μακριά, αλλά σίγουρα δεν είναι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Νέο hub στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει η Pfizer

Ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά, στην επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε, η εταιρεία δουλεύει και θα δουλέψει στο μέλλον στην ανάπτυξη των ψηφιακών της υποδομών και γι’ αυτό επέλεξε τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δημιουργήσει έναν από τους κόμβους της (hubs). Πρόσθεσε πως παρά την πανδημία που προκάλεσε καθυστερήσεις, έως το τέλος του έτους θα εργάζονται στη Θεσσαλονίκη 200 άνθρωποι και δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, επισημαίνοντας παράλληλα πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η εταιρεία για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης και θέλουν τώρα να γυρίσουν πίσω. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός της Pfizer περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ακόμα κόμβου στη Θεσσαλονίκη που θα εξυπηρετεί εσωτερικά την εταιρεία και σ’ αυτό θα μπορέσουν να δουλέψουν άλλα 350 άτομα. Συνολικά, στα δύο κέντρα θα εργάζονται σε πρώτη φάση, είπε, 600 άτομα, με την προοπτική αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα