back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Όταν τελειώσει η πανδημία η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών

Διαβάστε επίσης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης παράλληλα με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης να επιταχύνει και το μεταρρυθμιστικό της έργο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση που είχε χθες βράδυ στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του 31ου Greek Economic Summit από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

«Ο COVID-19 με έπεισε ακόμα περισσότερο ότι χρειάζεται να επιτείνουμε τις προσπάθειές μας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Αν ο κόσμος νομίζει πως πατάμε φρένο κάνουν λάθος. Πατάμε γκάζι και μάλιστα γρηγορότερα για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται αυτή η χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Υποχρέωσή μου δεν είναι μόνο η ενασχόληση με το επείγον καθήκον μου, που έγκειται στη διασφάλιση ότι θα αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα χάσουμε χρόνο και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα «επιθετικό» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει την Ελλάδα μια χώρα εξωστρεφή, ανταγωνιστική, που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Δίδυμες Επαναστάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας, την Ψηφιακή Επανάσταση και την Ενεργειακή Μετάβαση”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε αισιοδοξία πως “όταν τελειώσει η πανδημία η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών”.
“Ναι η αλήθεια είναι πως τα πήγαμε πάρα πολύ καλά με το πρώτο κύμα. Το δεύτερο κύμα αποδείχθηκε μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας συνολικά. Είμαι όμως αισιόδοξος πως με τα σωστά μέτρα θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας για μένα να μην υπονομεύσουμε την παραγωγική ικανότητα, τη δυναμική της χώρας, καθώς όντως αναμένω πολύ γρήγορη ανάκαμψη όταν τελειώσει η πανδημία και η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε εμβολιάσει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού μας, αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού”.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια συνολική ατζέντα που θα έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση των αιτίων που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση, ενώ προσδιόρισε ως σημαντικές προτεραιότητες και ζητήματα όπως “η ανισότητα του εισοδήματος, πώς γεφυρώνεται το ψηφιακό χάσμα, πώς διασφαλίζουμε την ανταμοιβή και την εργασιακή αξιοπρέπεια, ειδικά για αυτούς τους εργαζόμενους των οποίων τη σημασία συνειδητοποιήσαμε τώρα και ισως ήταν “αόρατοι” για πολύ καιρό

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, να παρέχουμε ρευστότητα, κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τα σωστά κίνητρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα

Επισήμανε ότι η μεγάλη προτεραιότητα για το 2021 είναι η μείωση της φορολογίας,.
“Θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9%, θα καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης και θα κάνουμε τη φορολόγηση της εργασίας πολύ πιο ανταγωνιστική”, ανέφερε

“Θεωρώ πως η πανδημία μας έκανε όλους σοφότερους, κατά κάποιον τρόπο, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή κρίση. Βλέπουμε τα δυνατά μας σημεία, και τις αδυναμίες μας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως σήμερα η δέσμευσή μου είναι ακόμα μεγαλύτερη ως προς τη μεταρρυθμιστική μου ατζέντα σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία”, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε εξάλλου και στο Ταμείο Ανάκαμψης.
“Γνωρίζω πως υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την Ευρώπη, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και δεν έχω σκοπό να χάσω αυτή την ευκαιρία να μεταμορφώσω την χώρα”, σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θέλει να κάνει την Ελλάδα “μόνον το καλύτερο μέρος να επισκέπτεσαι, αλλά και για να δουλεύεις από αυτό.”

“Η αντίληψη ότι η Ελλάδα αποτελεί προορισμό όχι μόνο για τουρισμό, αλλά για εργασία, για επενδύσεις, για συνταξιούχους, νομίζω έχουμε πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή την κατεύθυνση”, τόνισε.
Έκανε επίσης αναφορά στο ψηφιακό πεδίο επισημαίνοντας την σημασία της ψηφιοποίησης του κράτους, ως οχήματος για να καμφθούν στεγανά και η γραφειοκρατία.
Σημείωσε μάλιστα και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουμε όλα τα σχολικά τμήματα στην Ελλάδα, από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο, σε ψηφιακές τάξεις.

“Προφανώς δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να υποκαταστήσει τις σχολικές αίθουσες, αλλά είναι η δεύτερη επιλογή που έχουμε”, τόνισε, ενώ υπογράμμισε: “Φυσικά θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά ακόμα κι όταν επιστρέψουμε στην δια ζώσης διδασκαλία θα γνωρίζουμε ότι πλέον έχουμε τις υποδομές ώστε να προσφέρουμε ψηφιακή εκπαίδευση εάν χρειαστεί.”

O κ. Μητσοτάκης είχε διάλογο και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά σχετικά με την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα που οδηγεί μεταξύ άλλων στην επέκταση των επενδυσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αρχικά σε 600 συνολικά θέσεις και με προοπτική διπλασιασμού.
“Πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε κι έναν δεύτερο κόμβο, και πάλι στη Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα, που αυτή τη φορά θα χρησιμοποιεί κοινές υπηρεσίες (shared services), που θα είναι επαγγελματικές υπηρεσίες αλλά για εσωτερικούς λόγους, για την Pfizer. Αυτό θα περιλαμβάνει από οικονομικές υπηρεσίες, μέχρι υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού και τηλεφωνικά κέντρα και στο πρώτο στάδιο προσλάβουμε επιπλέον 350 άτομα. Έτσι ξαφνικά σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη έχουμε ένα σχέδιο για την πρόσληψη συνολικά 600 ατόμων με δυνατότητα διπλασιασμού του. Αυτό συμβαίνει επειδή επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες”, τόνισε ο κ. Μπουλά και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί βλέπουμε το περιβάλλον να αλλάζει στην Ελλάδα, είναι ένα περιβάλλον που μπορείς να νιώσεις ότι είσαι ευπρόσδεκτος να έρθεις και να επενδύσεις και είμαι πολύ χαρούμενος που η χώρα μου τα πάει τόσο καλά με τις δικές της δυνάμεις».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα