back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στηρίζοντας τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα και όταν βγαίνουν από αυτά

Διαβάστε επίσης

100 παιδιά και έφηβοι, καθώς και προσωπικό των δομών κλειστής παιδικής προστασίας έχουν ωφεληθεί από τις δράσεις της ΜΚΟ «Εξέλιξη Ζωής» η οποία στηρίζει ενήλικους και ανήλικους της εφηβικής ή μετεφηβικής ηλικίας, προερχόμενων από οποιαδήποτε Δομή Κλειστής Παιδικής Προστασίας, με απώτερο σκοπό την ομαλή τους ένταξη στην κοινωνία και την εύρεση μόνιμης εργασίας.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος στήριξης της οργάνωση, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, εντάσσονται:

  • τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης,
  • η Στέγη Νέων Παλαιού Φαλήρου,
  • η Στέγη Θηλέων «ο Άγιος Αλέξανδρος»,
  • το Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο Θηλέων.

Ωφελούμενοι

Η «Εξέλιξη Ζωής» με βοήθησε να πάω ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά. Κατάφερα να ασχοληθώ με τη φωτογραφία, που ήταν κάτι που ήθελα και αγαπάω, και πλέον είμαι ενεργό μέλος της ομάδας, αφού φωτογραφίζω τις δράσεις της!» αναφέρει ο/η  Σ., 18 ετών.

«Αν δεν ήταν η «Εξέλιξη Ζωής» δεν θα παίρναμε το Lower.» λένε οι J. & E., 17 ετών ενώ ο/η E., 17 ετών σημειώνει: «Περιμένω όταν γίνω 18 να με βοηθήσει η Εξέλιξη Ζωής να βρω δουλειά, να προχωρήσω και να τα καταφέρω».

«Όραμα μας στην «Εξέλιξη Ζωής» είναι, μέσα από τη δράση μας, να συνεισφέρουμε για μια κοινωνία που δίνει ίσες ευκαιρίες για ομαλή εξέλιξη στη ζωή όλων των παιδιών χωρίς αδικία, όπου, θα απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και θα λειτουργούν αύριο ως ενεργοί αυτοδύναμοι πολίτες. Άλλωστε, το μέλλον είναι τα παιδιά μας! Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς η ίδρυση της «Εξέλιξη Ζωής» κατέστη δυνατή χάρη στην πολύτιμη συνδρομή του.», τονίζει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης, Δήμητρα Καλαντώνη. 

Δράσεις

Η «Εξέλιξη Ζωής» οργανώνει και συντονίζει δράσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την αθλητική, καλλιτεχνική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη των νέων.
Παράλληλα έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας για περίπου 50 επαγγελματίες, επιστημονικό προσωπικό και εξωτερικούς συνεργάτες και παρέχει στήριξη στο προσωπικό των ιδρυμάτων μέσω ειδικών προγραμμάτων.

Χαρτογράφηση και καταγραφή αναγκών

Η επιστημονική ομάδα της οργάνωσης έχει ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση και καταγραφή αναγκών αντιπροσωπευτικού δείγματος δομών κλειστής παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Μέσα από την καταγραφή προέκυψε ότι όλες οι δομές είχαν ανάγκη για στήριξη του εκπαιδευτικού τομέα με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, του ψυχοκοινωνικού τομέα με εξατομικευμένες ψυχοθεραπείες των ωφελούμενων αλλά και ομάδες διαλόγου με τους φροντιστές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, προκειμένου να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα των παιδιών και να λάβει μία ολιστική προσέγγιση. Αυτό που με βεβαιότητα κρίθηκε αναγκαίο είναι η υποστήριξη της αυτονόμησης των ωφελούμενων μετά τα 18 έτη, αφού πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την υποστήριξη της στέγασής τους, της σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας αλλά και της ψυχοκοινωνικής τους ενδυνάμωσης.

Info

Λεωφόρος Συγγρού 229,
Τ.Κ. 17121 Νέα Σμύρνη

Ιστοσελιδα: https://www.exelixizois.org/

Email: [email protected]
Τ.: 210 7546020

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα