back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης : “Μικρός άθλος” οι ελληνικές εξαγωγές εν μέσω πανδημίας

Διαβάστε επίσης

“Σήμερα, σε καιρούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, οι εξαγωγές μας αποδεικνύονται ανθεκτικές και ευέλικτες”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως “κορυφαίο παράδειγμα, τη στροφή της βιομηχανίας μας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού, που εξασφάλισε την εθνική επάρκεια και ήδη κατακτά και διεθνείς αγορές”. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι εξαγωγές στους πρώτους 9 μήνες του 2020, έφτασαν τα 17,5 δισεκατομμύρια, υπερβαίνοντας κατά 253 εκατομμύρια την αντίστοιχη επίδοση του 2019.

Υπογράμμισε όμως ότι “ταυτόχρονα, αποδεικνύονται και ευέλικτες, γιατί τις απώλειες -για παράδειγμα- στον τομέα των πετρελαιοειδών αναπλήρωσαν αμέσως η σημαντική αύξηση των φαρμάκων, των τροφίμων, των χημικών και των μεταλλουργικών προϊόντων, ενώ την εύλογη πτώση των συναλλαγών με αγορές της Ευρώπης κάλυψε στο υπερδιπλάσιο το άνοιγμα προς αναδυόμενες χώρες.”

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “μικρό άθλο” που “θεμελιώνεται σε δύο πυλώνες: Τη διορατικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας από τη μία και τη στήριξη της κυβέρνησης από την άλλη”. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, “η φορολογία των επιχειρήσεων σταδιακά αποκλιμακώνεται, όπως και τα γραφειοκρατικά βάρη στις νέες επενδύσεις, ενώ αναμορφώνεται επίσης το Enterprise Greece και η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις.”

“Η πανδημία αναδιέταξε, ασφαλώς, τις προτεραιότητες, με πρώτες τη διαφύλαξη της παραγωγικής βάσης, της απασχόλησης και του εισοδήματος”, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι “μέσα στην κρίση, 100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται από το κράτος και η πολιτεία εξακολουθεί να καλύπτει όλους όσοι πλήττονται τόσο με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, όσο και με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των 800 ευρώ”.

“Αυτές οι δράσεις έχουν έναν και μόνο στόχο: Να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του Covid. Τότε, που θα κληθούμε να ανασχηματίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο με όχημα και τους πόρους των 32 δισεκατομμυρίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα