back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 23:00

Διαβάστε επίσης

Επίθεση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, κατά της Τουρκίας, κατά τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Σε μια ασυνήθιστη για τα νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση, ο κ. Πομπέο τόνισε ότι η Άγκυρα εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε τις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και αναφορικά με τους ρωσικούς S – 400. Την ικανοποίησή του για τη θέση Πομπέο εξέφρασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως ο σεβασμός των κανόνων Δικαίου.

Ενοχλημένος από την τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ εμφανίστηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εξέφρασε, συγκεκριμένα τη λύπη του που οι ΗΠΑ είναι, όπως είπε, “εναντίον της Τουρκίας”, στηρίζοντας τις “μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου, που με τη σειρά τους, στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις”. Επιτέθηκε, δε, τόσο κατά των ΗΠΑ όσο και κατά της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι “η Γερμανία είναι ο μόνος τίμιος διαμεσολαβητής”. Επανέλαβε, τέλος, τις τουρκικές αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ειρήνη”. Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε, από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Νωρίτερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν λειτουργεί με ευθύνη της Άγκυρας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, που θα εξετάσει και τυχόν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Επί τάπητος, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε τόσο το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και θέματα διμερούς συνεργασίας.
Η πρόοδος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα συνεχιστεί, όπως και η ισχυρή διακομματική τους υποστήριξη στην Ουάσιγκτον, καθώς προχωράμε στην ανάκαμψη μετά την πανδημία και στην προεδρική μετάβαση στις ΗΠΑ, διεμήνυσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο φετινό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την ελληνική οικονομία.
ΚΟΜΝΗΝΟΥ – ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΡΟΗΓ.
Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο Περιφερειάρχης Ατικής, Γιώργος Πατούλης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter. Προσθέτει ότι θα παραμείνει το επόμενο διάστημα σε απομόνωση, ασκώντας εξ αποστάσεως και με ασφάλεια τα καθήκοντα του.
Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα 2.199 το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 538 στη Θεσσαλονίκη και 413 στην Αττική – 112 κρούσματα στη Λάρισα. Ξεπέρασαν και πάλι τους 100 οι ασθενείς που κατέληξαν από κορονοϊό, φτάνοντας τους 111 και τους 2.517 συνολικά από την αρχή της πανδημίας. Στους 596 οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον νέο οδικό Χάρτη για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ερώτημα το άνοιγμα των σχολείων, καθώς πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν πριν από τις γιορτές.
Ύφεση πάνω από το 7,9% στη χώρα μας για το 2020 προβλέπει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, λόγω της πανδημίας. Στο 10,1% την προσδιορίζει, από την πλευρά του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη της τάξης του 0,9% το 2021 και ανάπτυξη 6,6% το 2022.
Για μετατόπιση της οικονομικής ισχύος στον πλανήτη λόγω του κορονοϊού, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. “Η πανδημία θα πάει την Ευρώπη πίσω οικονομικά”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Κίνα και η Νότια Κορέα ανακάμπτουν ήδη, καθώς, όπως είπε, όλοι εκεί φορούν τις μάσκες τους και δεν έχουν διαδηλώσεις αντιπάλων των προστατευτικών μέτρων.
Στο μεταξύ, ο εκλεγμένος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση ένα “στιβαρό” σχέδιο βοήθειας της αμερικανικής οικονομίας, προκειμένου να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Την ίδια ώρα, ερευνητές του Αμερικανικού Κέντρου Αντιμετώπισης Μολυσματικών Ασθενειών εντόπισαν κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ ήδη από τον Δεκέμβριο το 2019, πολύ νωρίτερα δηλαδή πριν την ανακοίνωση του πρώτου ασθενή Covid στη χώρα, που σχετιζόταν με ταξίδι από την Ουχάν της Κίνας. Λιγότερα από 10.000 τα νέα κρούσματα στη Γαλλία για τρίτη συνεχή μέρα – κοντά στον στόχο των 5.000 για την άρση του lockdown. Μειώνονται τα κρούσματα και στην Αυστρία, που ετοιμάζεται να ανοίξει τα χιονοδρομικά κέντρα.
Έφυγε από την ζωή στα 95 της χρόνια, στα Γιάννενα, η Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς. Το Μάρτιο του 2014, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν συναντήθηκε με το άλλοτε Γερμανό Πρόεδρο, Γιόαχιμ Γκάουκ. “Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος”, είχε πει τότε η Εσθήρ Κόεν και ο πρώην Γερμανός Πρόεδρος την είχε αγκαλιάσει. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη.
Καιρός
χιονοπτώσεις το πρωί στα ορεινά της Μακεδονίας, τοπικές βροχές στα δυτικά και νότια της χώρας και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, όπου οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά και τα 7 μποφόρ. Συννεφιά στην Αττική, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου – 11 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα