back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 23:00

Διαβάστε επίσης

Η εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει επαρκής σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ, στη δεύτερη έκθεσή του στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης της χώρας μας. Εκφράζεται, ωστόσο, η εκτίμηση ότι η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής θα μπορούσε να επηρεαστεί από παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η πανδημία φρέναρε τη μέτρια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πάντως, όπως αναφέρεται, το ελληνικό ΑΕΠ περιορίστηκε κατά 7,9% το πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 9%. Η έκθεση υπολογίζει μια απότομη συρρίκνωση της οικονομίας εντός του 2020 και στη συνέχεια μια σταδιακή ανάκαμψη.

“Ναι” από το Eurogroup στην εκταμίευση 767 εκ. ευρώ για τη χώρα μας – παράλληλο μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. “Υπέροχα νέα για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη. Αντικατοπτρίζουν τη σκληρή δουλειά και τα καλά αποτελέσματα που πέτυχε η χώρα”, τονίζει, μέσω Twitter, o πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Την απόφαση του Eurogroup χαιρετίζει και ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι “η προσήλωσή μας στις μεταρρυθμίσεις είναι ακλόνητη και τα οικονομικά μέτρα ανακούφισης κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεσματικά”.

Περαιτέρω μείωση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ – ανέρχονται σε 1044 το τελευταίο 24ωρο, 255 στην Αττική και 215 στη Θεσσαλονίκη, εμφανίζοντας μείωση κατά 30% στην Αττική και κατά 20% στη συμπρωτεύουσα – 85 ασθενείς κατέληξαν, στους 2.406 συνολικά οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας. Στα ίδια επίπεδα, στους 600 παρέμειναν οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Κάτω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας RT σε ολόκληρη την επικράτεια.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι τα τεστ που διενεργήθηκαν ήταν το 1/3 αυτών που είχαν διενεργηθεί 5 ημέρες πριν και διερωτάται “ποια υγειονομική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η συρρίκνωση του αριθμού τους, την ώρα που οι “σκληροί” δείκτες (διασωληνωμένοι και θάνατοι) παραμένουν δραματικά υψηλοί.

Την άποψη του, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και παρά τη μείωση των κρουσμάτων της πανδημίας, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή τα δημοσιεύματα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. “Απαράδεκτα και κακόβουλα” χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής ασθενών Covid-19. Συνεχίζονται, την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το θέμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον Πρωθυπουργό να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα όλα τα πρακτικά της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Παρόμοιο αίτημα διατυπώνει και το ΚΚΕ.

“Θα κάνω τα πάντα για να γίνει γνωστή η προέλευση του κορονοϊού”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ο Οργανισμός είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στην Κίνα. Απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές, από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί επιβάλλει η Τουρκία και καθολικό lockdown τα σαββατοκύριακα, προκειμένου να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορονοϊού, με τους θανάτους και τα κρούσματα να σπάνε ρεκόρ καθημερινά. “Δεν υπάρχει άλλη λύση”, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Επιθετικό και προκλητικό χαρακτήρα έχουν όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Χαρακτήρισε, ωστόσο, “καλό σημάδι” το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis” επέστρεψε στην Αττάλεια.

Η Διπλή Ανάπλαση συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να διεξαχθεί διεξοδική συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση -όπως και τελικά αποφασίστηκε- και αφού δοθεί στις παρατάξεις το Μνημόνιο που υπεγράφη. “Είναι ένα έργο που όλοι μας πρέπει να το αγκαλιάσουμε και να προχωρήσουμε ενωμένοι”, τόνισε, από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων. Ο Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι σε πρώτη φάση το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να πυροδοτήσει νέες επενδύσεις ύψους 300 εκ. ευρώ με ό,τι, όπως σημείωσε, αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας.

Στη διεθνή επικαιρότητα…

Η Αριζόνα επικύρωσε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία του απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, ωστόσο, ακόμη δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του.

Καιρός

Πτώση της θερμοκρασίας αύριο, με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις το πρωί στα ορεινά της κεντρικής και βορειοανατολικής χώρας. Βροχές στα ανατολικά και νότια και μεμονωμένες καταιγίδες σε Δωδεκάνησα και Κρήτη. Βόρειοι άνεμοι, έως 7 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο. Στην Αττική, συννεφιά με πιθανότητα τοπικών βροχών το πρωί. Άνεμοι βόρειοι – βορειοανατολικοί έως 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένιση. Μέγιστη θερμοκρασία 13 βαθμοί Κελσίου – 12 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα