back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος»

Διαβάστε επίσης

«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, επόμενο σταθμό της επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη.

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο. Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης ανέφερε ότι στην εφημερία που μόλις τελείωσε οι εισαγωγές ήταν πολύ λιγότερες. «Είχαμε 5-6 εισαγωγές, ενώ στην προηγούμενη είχαμε περισσότερες από 80», είπε.

«Ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ευθύνη βαραίνει όλους μας πιστεύω, και εγώ πρώτος έχω αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τελικά ότι οι ατομικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν το ρυθμό διασποράς της πανδημίας», πρόσθεσε, ενώ γνωστοποίησε παράλληλα ότι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει θα είναι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο, όπου ευχαρίστησε το προσωπικό για το έργο του και ενημερώθηκε ότι θα λειτουργούν εκεί τρία εμβολιαστικά κέντρα, που θα δουλεύουν σε διπλή βάρδια.

Κοινό μήνυμα εγρήγορσης και τήρησης των μέτρων έστειλαν εξάλλου ο πρωθυπουργός, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι δύο τοπικοί άρχοντες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις ημιαστικές περιοχές όπου παρατηρείται υψηλή σχετικά κινητικότητα. Συμφωνήθηκε ότι η εμφαση αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι στην προσπάθεια να υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία και όχι σε ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το όποιο άνοιγμα πρέπει να είναι σταδιακό και ιδιαίτερα προσεκτικό.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και στο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ. «Θα ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση κι όταν την ξεπεράσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα είναι πιο ισχυρό σε επίπεδο εξοπλισμού και προσωπικού».

«Με το καλό, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.

«Είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι. Όλη η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέστηκε και πιέζεται, όμως αντέχει και θα αντέξει», ανέφερε.

«Όλη η ελληνική κοινωνία στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση. Είμαστε εδώ για να μεταφέρουμε τη στήριξη σε όλο το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα η οποία δοκιμάζεται, να έχω μία προσωπική εικόνα της κατάστασης αλλά και να μιλήσω τη γλώσσα της αλήθειας και της αισιοδοξίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνομιλώντας με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο πρωθυπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε ήδη τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι αρχίζει κάπως να μειώνεται το ιικό φορτίο ειδικά εδώ στη Βόρειο Ελλάδα», πρόσθεσε ωστόσο ότι «και ως ένδειξη σεβασμού σε εσάς πάνω από όλα, που δίνετε αυτόν τον αγώνα 24 ώρες το 24ωρο, πρέπει όλοι να προσέξουμε για να περάσουμε στην άλλη όχθη του ποταμού με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».

Αναφερόμενος στα εμβόλια που αναμένονται, στο σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών και στα fake news, o πρωθυπουργός τόνισε την σημασία που έχει «να ξεκινήσουμε τώρα μια μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία και να μιλήσουν πάνω από όλα οι επιστήμονες για το πόσο απαραίτητο είναι να κάνουμε όλοι το εμβόλιο».

Επανέλαβε ότι αυτό θα είναι δωρεάν και και δεν θα είναι υποχρεωτικό, «αλλά στηριζόμαστε-πρόσθεσε- στην κοινή λογική των συμπολιτών μας και στις συμβουλές που θα δώσουν πάνω από όλα οι ειδικοί, για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τον Ιανουάριο που θα ξεκινήσει και το μεγάλο εμβολιαστικό πρόγραμμα».

Εκπρόσωπος των νοσηλευτριών, υποδεχόμενη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετέφερε την ελπίδα να υπάρξει περαιτέρω στήριξη «γιατί το προσωπικό καταβαλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον πολύ μεγάλο αριθμό των ασθενών και αυτό εμπράκτως καθημερινά το κάνει με αυτοθυσία και υπεράνθρωπη προσπάθεια».

«Στο πρόσωπό σας να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, ειδικά στο προσωπικό του Ιπποκρατείου. Ξέρω τι έχετε κάνει τις τελευταίες εβδομάδες. Ξέρετε ότι και η πολιτεία έχει σταθεί δίπλα στο νοσοκομείο, το έχει ενισχύσει με παραπάνω προσωπικό, αυτή ήταν η ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θα ξεπεράσουμε και αυτή την περιπέτεια. Και ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, στο πρόσωπό σας σε όλες τις νοσηλεύτριες, σε όλους τους νοσηλευτές, σε όλη τη χώρα και ειδικά εδώ στο Ιπποκράτειο το οποίο βρέθηκε, βρίσκεται και θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Σε συζήτηση που είχε σχετικά με τους γιατρούς, αλλά και τον αριθμό των ΜΕΘ του νοσοκομείου, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν σήμερα 25 κλίνες ΜΕΘ και θα προστεθούν ακόμα 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 ΜΑΦ με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος και χρονοδιάγραμμα παράδοσης τις 26 Φεβρουαρίου.

«Θα είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη όλη αυτή η δωρεά που γίνεται από το Ίδρυμα Νιάρχος, για το νοσοκομείο και στην μάχη κατά του COVID αλλά και για την επόμενη μέρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι παράλληλα με τον αγώνα των γιατρών πρέπει και οι πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα με την τήρηση των μέτρων.

«…Πραγματικά εύχομαι να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά ποτέ μία τέτοια κρίση, αλλά αν ο καθένας κάνει αυτό που μπορεί κι αυτό που πρέπει, από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, μέχρι τους απλούς πολίτες από τους οποίους δεν ζητάμε πολλά πράγματα: Ζητάμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους εκτός και εντός σπιτιών, να βρίσκονται με την οικογένειά τους. Θα την ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και όσο πιο σύντομα την ξεπεράσουμε, τόσο λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα έχουμε», επεσήμανε.

Οι γιατροί τόνισαν στη διάρκεια της συνομιλίας με τον πρωθυπουργό ότι τα νοσοκομεία παράλληλα με τη μάχη που δίνουν κατά της πανδημίας έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υπόλοιπα περιστατικά.

«Έτσι είναι. Κάνετε μια σπουδαία δουλειά. Και θέλω να τονίσω ότι δεν σταμάτησαν -το έχω πει πολλές φορές- οι Έλληνες να αρρωσταίνουν από άλλες ασθένειες λόγω COVID. Και είναι πολύ σημαντικό το Σύστημα Υγείας να ανταποκρίνεται από τη μια στην πανδημία και από την άλλη στις ανάγκες των συμπολιτών μας, πόσω μάλλον συμπολίτες μας οι οποίοι είναι από τη φύση τους ευάλωτοι, έχουν ανάγκη από τακτική, εβδομαδιαία υποστήριξη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε και τα δύο, οπότε δεν θέλω να ξεχνάμε ότι πίσω από τον COVID υπάρχει και ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο ασχολείται με όλες τις υπόλοιπες ασθένειες, τα έκτακτα περιστατικά. Ξέρω ότι κάνετε μια σπουδαία δουλειά», ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού ήταν η Πυλαία, όπου επισκέφθηκε τον θάλαμο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, ο οποίος εκσυγχρονίστηκε και λειτουργεί με νέα μορφή εδώ και 10 περίπου μέρες. Από το νέο θάλαμο επιχειρήσεων, χειριστές μπορούν να βλέπουν ζωντανά όλες τις μονάδες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε μέσα από τον ασύρματο του ΕΚΑΒ σε όλα τα πληρώματα που βρίσκονταν σε βάρδια σε Αθήνα, Λάρισα, Καβάλα, Γιάννενα και σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα οποία ευχαρίστησε για τη σπουδαία δουλειά που κάνουν, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες όπου η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά και χαρακτήρισε το ρόλο τους απολύτως κρίσιμο.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σήμερα ουσιαστικά ως μία μεγάλη υγειονομική περιφέρεια και η ασφαλείς και γρήγορες διακομιδές των ασθενών προς τα νοσοκομεία που πρέπει να τους περιθάλψουν είναι απολύτως καθοριστική, προκειμένου να μπορούμε όλοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε εξάλλου ότι όλη η χώρα είναι μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια, «άρα, όλες οι διακομιδές -είτε γίνονται με ασθενοφόρα είτε αν χρειάζεται μέχρι και αεροπορικώς- παίζουν κρίσιμο ρόλο ώστε να μπορούμε να αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Άρα ο ρόλος σας είναι απολύτως καθοριστικός, σας έχουμε μέσα στην καρδιά μας και σας λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», πρόσθεσε.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα