back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Ξεκινάει τη Δευτέρα η επιδότηση στεγαστικών δανείων

Διαβάστε επίσης

Ξεκινάει από τη Δευτέρα η καταβολή της επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ελέγξει περί τις 100.000 αιτήσεις από το σύνολο των περίπου 160.000 που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα που είχε δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό.

Η διαδικασία για να μπορέσει κάποιος δανειολήπτης να λάβει την επιδότηση είναι η εξής:

1. Εφόσον το δάνειο ήταν ενήμερο έως τις 29 Φεβρουαρίου, αλλά στη συνέχεια μπήκε σε καθεστώς αναστολής δόσης, δηλαδή σε μαρατόριουμ πληρωμών, προϋπόθεση είναι να διακόψει την αναστολή. Με δεδομένο ότι πολλές αναστολές δανείων λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου, η επιδότηση σε αυτές τις περιπτώσεις θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Ιανουάριο και εφόσον η τράπεζα αποστείλει στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους την ενημέρωση ότι ο οφειλέτης πλήρωσε το τμήμα της δόσης που του αναλογεί.

2. Εφόσον το δάνειο ήταν σε καθυστέρηση, ο δανειολήπτης θα πρέπει να ρυθμίσει το δάνειό του με την τράπεζα. Για τις περιπτώσεις αυτές οι τράπεζες θα προτείνουν προγράμματα σταδιακής καταβολής δόσης, προσαρμοσμένα δηλαδή στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, έτσι ώστε τα δάνεια αυτά να μπορέσουν να αναβιώσουν και να αρχίσουν να εξυπηρετούνται, απολαμβάνοντας και την επιδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, έχοντας υποστεί μείωση του εισοδήματός τους και στους οποίους έχει παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Μεταξύ των βασικών κριτηρίων είναι επίσης η αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος να μην υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη) και η ακίνητη περιουσία του να μην υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα