back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πέντε ντοκιμαντέρ για τον Ντιέγκο Μαραντόνα

Διαβάστε επίσης

Ο Αργεντίνος θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα πέθανε στις 25 Νοεμβρίου σε ηλικία 60 ετών. Το είδωλο που υπήρξε εντός των αθλητικών γηπέδων, καθόρισε και καθορίστηκε, από τον άνθρωπο που ήταν εκτός αυτών. Η λατρεία του κόσμου δεν τον αποκαθήλωσε ποτέ από την θέση που του έδωσε η αθλητική ιστορία. Οι οπαδοί του μοιάζει, όχι μόνο να του «συγχώρεσαν» τα στραβοπατήματα και τα λάθη του, αλλά να τον αγάπησαν (μέχρι λατρείας) ακριβώς για αυτά. Ανά τα χρόνια αρκετοί σκηνοθέτες – πιθανόν ένθερμοι θαυμαστές του – προσπάθησαν να κατανοήσουν το φαινόμενο που ήταν, τεκμηριώνοντας και καταγράφοντας την προσωπικότητα του, μέσα από ντοκιμαντέρ σε διάφορα στάδια της παθιασμένης ζωής του. Ιδού πέντε από αυτά.

Ντιέγκο Μαραντόνα (Diego Maradona)- 2019

Σκηνοθεσία: Ασίφ Καπάντια

Μια συναρπαστική ταινία-ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη ζωή του. Το έργο του Καπάντια αποτελείται από συναρπαστικά ντοκιμαντέρ, όπως για την ζωή του Άιρτον Σένα και της Έιμι Γουάινχαουζ . Αλλά σε αντίθεση με αυτά, ο θρύλος του ποδοσφαίρου ήταν ζωντανός όταν δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ.

Η ξέφρενη πορεία του Ντιέγκο από την φτώχεια της φαβέλα στην απόλυτη δόξα μέσα από άγνωστα ντοκουμέντα από το προσωπικό του αρχείο. Μια ιστορία για το πάθος, την ιδιοφυΐα αλλά και τις ανθρώπινες αδυναμίες.

Ο Μαραντόνα στο Μεξικό (Maradona en Sinaloa)- 2019

Σκηνοθεσία: Angus Macqueen

Προκειται για μίνι σειρά ντοκιμαντέρ εφτά επεισοδίων του Netflix που παρουσιάζει το πιο πρόσφατο κομμάτι της ζωής του Μαραντόνα. Τον ακολουθεί ως προπονητή στην δεύτερης κατηγορίας του Μεξικού ομάδα, Dorados de Sinaloa στην Culiacán κατά την περίοδο 2018-2019.

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με τον ίδιο να ομολογεί ότι είναι καλός άντρας αλλά δεν είναι τέλειος, εκφράζοντας την αθάνατη αγάπη του για το άθλημα με τη δήλωση ότι θέλει να βελτιώσει το ποδόσφαιρο. Μια απο τις σημαντικότερες καταγραφές της ζωής του Μαραντόνα.

Maradonapoli- 2017

Σκηνοθεσία: Alessio Maria Federici

 

Ο φακός γυρίζει στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Στους οπαδούς. Αυτό το ντοκιμαντέρ του 2017 είναι μια συγκινητική συλλογή μαρτυριών θαυμαστών και των αναμνήσεών τους για τον ποδοσφαιριστή. Γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νάπολη, αποκαλύπτει τις εντυπώσεις που άφησε εκεί και στον σύλλογο που άνηκε.

Αγαπώντας τη Μαραντόνα (Loving Maradona) 2005

Σκηνοθεσία: Javier Vázquez

Αυτό το ντοκιμαντέρ του 2005 είναι μια ιστορία προέλευσης, που εντοπίζει την ταπεινή αρχή του μυθικού ποδοσφαιριστή στο Μπουένος Άιρες και τη μετέωρη άνοδο του στο πάνθεον του ποδοσφαίρου. Παρέχει επίσης ένα απόσπασμα από την περίοδο που ήταν απομονωμένος στην Κούβα και επίσης μια επισκόπηση ορισμένων από τα καλύτερα παιχνίδια του.

Ο Maradona από τον Kusturica (Maradona by Kusturica) 2008

Σκηνοθεσία: Emir Kusturica

Αν και από πολλούς δεν θεωρείται από τις καλύτερες στιγμές του Κουστορίτσα, αυτό το ντοκιμαντέρ του 2008 που συγκεντρώνει στιγμές από τη ζωή του όπως τη γνωρίσαμε, κερδίζει στα σημεία από την αποκλειστική πρόσβαση του Σέρβου σκηνοθέτη στον ίδιο τον Μαραντόνα, παρουσιάζοντας στιγμές από την παγκόσμια κυριαρχία του, στην πτώση. Το ντοκιμαντέρ εκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2008.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα