back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση – Εκδηλώσεις και διεκδικήσεις

Διαβάστε επίσης

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (27 Νοεμβρίου) βρίσκει τη χώρα μας να καταργεί τα καλλιτεχνικά μαθήματα επιλογής (Θεατρολογία, Μουσική, Εικαστικά) και το υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές Δημιουργικές Δραστηριότητες», το οποίο έδινε δυνατότητα στα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης του λυκείου να προσεγγίσουν το θέμα που είχαν επιλέξει αξιοποιώντας τεχνικές και εργαλεία από το θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά και τις τέχνες γενικότερα.

Το μήνυμα

«Περισσότερο θέατρο στην εκπαίδευση, περισσότερες τέχνες στο σχολείο. Οι τέχνες και το θέατρο στην εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια ούτε ουτοπία είναι δικαίωμα και αναγκαιότητα. Για να μιλάμε για ένα σχολείο της γνώσης, της χαράς και της δημιουργίας και όχι ένα σχολείο της παπαγαλίας και της επιβολής της δασκαλοκεντρικής εκπαίδευσης», θα πει στον Αθήνα 9.84, η πρόεδρος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Τζένη Καραβίτη.

Το αίτημα

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση είναι ένας αμιγώς εθελοντικός φορέας, που αποτελείται  από καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς οι οποίοι εδώ και 20 χρόνια αγωνίζονται γαι την προώθηση του θεάτρου στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση, στηριζόμενο στις συνδρομές των μελών του.

Το Δίκτυο με επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας στις 25 Ιουνίου την 2020 ζητά την επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων που καταργήθηκαν στο λύκειο και τη διασφάλιση ότι όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.

Η σημασία των τεχνών στην εκπαίδευση

«Η σημασία των τεχνών στην εκπαίδευση έχει τονιστεί ήδη από τις αρχές του περασμένου αιώνα», επισημαίνει η κα Καραβίτη, «από μεγάλους παιδαγωγούς του Εκπαιδευτικού Δημοτικισμού, όπως ο Αλέξανδρος Δελμούζος, ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, ο Θεόδωρος Κάστανος και ο Μίλτος Κουντουράς, ο οποίος μάλιστα έβαλε τις τέχνες και ειδικά το θέατρο στο κέντρο του Σχολείου της Δημιουργίας. Οι παιδαγωγοί αυτοί εφάρμοσαν μια ολιστική παιδαγωγική, τον καθολικό ανθρωπισμό, που επιδιώκει τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Ανάλογη βαρύτητα στις τέχνες έδωσαν διαχρονικά σημαντικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι και φιλόσοφοι της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, τονίζοντας ότι οι τέχνες συνιστούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο βιωματικής μάθησης, γιατί προσφέρουν ολιστική εμπειρία , εμπλέκοντας τους μαθητές συγχρόνως σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά».

«Η προάσπιση οποιασδήποτε μορφής τέχνης στην εκπαίδευση, άλλωστε, έχει κωδικοποιηθεί σε διεθνή κείμενα, όπως: ο Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση της UNESCO από το 2006, που υποστηρίζει ότι οι τέχνες πρέπει να αποτελούν σημαντικό και υποχρεωτικό μέρος του προγράμματος σπουδών των σχολείων. Η Ατζέντα της Σεούλ, το 2010 που αναγνωρίζει το δικαίωμα όλων σε μια ποιοτική εκπαίδευση σε κάθε μορφή τέχνης και η Διακήρυξη της Φραγκφούρτης το 2019, που αποδεικνύει την άρρηκτη σύνδεση της καλλιέργειας των τεχνών στην εκπαίδευση με τη βιώσιμη ανάπτυξη» προσθέτει η κα Καραβίτη.

Τριήμερο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση

Με ένα τριήμερο διαδικτυακών εκδηλώσεων στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου 2020, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση γιορτάζει και τιμά και φέτος την 27η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση.

Εργαστήρια – Παράσταση Φόρουμ – Ανοιχτές Συζητήσεις

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Για το 2020, οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση έχουν τον γενικό τίτλο «Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2020: Το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε αβέβαιους καιρούς» ενώ παράλληλα τιμάται η Διεθνής Ημέρα Δράσης με την παρουσίαση του βιβλίου «Μονόλογοι σε καραντίνα».

Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, άνθρωποι του θεάτρου, εμψυχωτές ενηλίκων, παιδιών και νέων, και εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του τριημέρου, κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις, παράσταση θεάτρου φόρουμ. Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν και θα λάβουν χώρα διαδικτυακά.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Στο τριήμερο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2020 συμμετέχει το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

18:00-20:30 – «Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» – διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ
Εμψύχωση-Τζόκερ: Γιώργος Μπεκιάρης.
Συμμετέχουν: Λάμπρος Αραπάκος, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μόσχος, Διονύσης Παύλου
(Δηλώσεις συμμετοχής εδώ) 

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

12:00 – 14:00 «Μονόλογοι σε καραντίνα» – γνωρίζοντας τους ανθρώπους πίσω από τα κείμενα. Παρουσίαση του βιβλίου «Μονόλογοι σε καραντίνα». Συμμετέχουν οι συντελεστές της δράσης
(Δηλώσεις συμμετοχής εδώ)

16:00 – 19:00 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

  • Εργαστήριο 1: «Από το παιχνίδι στο θέατρο, μέσω διαδικτύου: εξερευνώντας το θεατρικό παιχνίδι ως δομικό στοιχείο ενός νέου επινοημένου διαδικτυακού θεάτρου»
    Κατερίνα Αλεξάκη, Δημιουργός/Διαμεσολαβήτρια, Μ.Α.c, M.Ed.c
  • Εργαστήριο 2: «Ξενάγηση στους χώρους της καθημερινότητας: μία θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση»
    Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεάτρου στην Εκπαίδευση, Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ
  • Εργαστήριο 3: «Με λογισμό και μ’ όνειρο – Μονόλογοι σε καραντίνα»
    Γιούλη Δούβου, θεατρολόγος, θεατροπαιδαγωγός
  • Εργαστήριο 4: «Πριν τη σκηνή: ερευνητικές πρακτικές, ανθρώπινες σχέσεις και διαχείριση του τραύματος στο Θέατρο Ντοκιμαντέρ»
    Μάρθα Μπουζιούρη, σκηνοθέτης, κοινωνική ανθρωπολόγος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

10:30-12:00 «Θέατρο και Εκπαίδευση σε αβέβαιους καιρούς» – ανοιχτή συζήτηση (γλώσσα: αγγλικά)

Συμμετέχουν ο Robin Pascoe, Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και Επίτιμος Εταίρος του Πανεπιστημίου Murdoch στην Αυστραλία και ο Joachim Reiss, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Ένωσης για το Θέατρο στο Σχολείο (National Association for Theatre in School/BVTS).
Συντονίζει η Τζένη Καραβίτου, Πρόεδρος ΔΣ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
(Δηλώσεις συμμετοχής εδώ)

13:00-14:30 «Γιατί… η γνώμη μας μετράει!». Διαδικτυακό εργαστήριο διαλόγου σχετικά με τον ενεργό ρόλο των εφήβων και νέων στο Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Συντονίζει ο Γιώργος Μόσχος, νομικός, π. Συνήγορος του Παιδιού, μέλος ΔΣ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

17:30-19:00 «Το θέατρο στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο: υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές» – ανοιχτή συζήτηση. Συμμετέχουν η Μαρία Μεντίζη, θεατρολόγος στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, ο Γιάννης Πούλιος, εκπαιδευτικός , Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Σερρών και ο Τάκης Τζαμαριάς, σκηνοθέτης, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο ΠΤΔΕ –ΕΚΠΑ. Οι ομιλητές είναι μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΥΠΑΙΘ και του ΙΕΠ.
Συντονίζει η Άβρα Αυδή, Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
(Δηλώσεις συμμετοχής εδώ )

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα