back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αθηνά Λινού στον Αθήνα 9.84: «Ανησυχώ για την περιορισμένη απόδοση του δεύτερου lock down»

Διαβάστε επίσης

Έντονη ανησυχία  για την περιορισμένη απόδοση του δεύτερου lock down σε επίπεδο κρουσμάτων,  εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο.

Συνέδεσε τη διασπορά της πανδημίας με την ανεπαρκή  ιχνηλάτηση και τη μη λήψη μέτρων στους εργασιακούς χώρους, απευθύνοντας έκκληση για εντατικοποίηση της προσπάθειας στις οικογένειες και τα οικογενειακά περιβάλλοντα, εν όψει εορτών .
Αναφορικά με την επιδείνωση στη Δράμα, όπου ένας στους 4 κατοίκους διαπιστώνεται θετικός στον κορονοιό, η κυρία Λινού έκανε λόγο για μη διενέργεια επαρκών διαγνωστικών τεστ σε κρίσιμες πληθυσμιακές ομάδες «Δεν έχουμε αντιπροσωπευτικά δείγματα απ όλη τη χώρα, ούτε έγιναν όσα τεστ έπρεπε και σε όποιους έπρεπε» είπε.
Σήμανε «καμπανάκι» για τις αντοχές του ΕΣΥ και των λειτουργών του, ενώ  κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει για τη στήριξη του εθελοντισμού με τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας, ενώ άφησε αιχμές για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών δομών διαπιστώνοντας  αποδυνάμωση έως και ματαίωσή τους. Όπως τόνισε:« Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις με αλλαγή  νομοθεσίας και συστηματοποίηση.»
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας τάχθηκε υπέρ του σταδιακού ανοίγματος σχολείων και εστίασης, με κατ οίκον διανομές φαγητού αλλά και κατάργηση του ΦΠΑ.
Αναλυτικά:
          ΓΙΑ ΤΗ  ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ LOCKDOWN.  
«Τα μέτρα και ο  γενικός εγκλεισμός αποδίδουν, αλλά πολύ περιορισμένα. Υπάρχει σίγουρα  σταθεροποίηση, ενδεχομένως και μικρή μείωση των κρουσμάτων, αλλά όχι στο βαθμό που περίμενε η  πολιτεία. Προσωπικά, δεν προσδοκούσα μεγάλη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων της τάξης των 500 την ημέρα, αλλά να έχει φτάσει  πλέον στα 1.200 με 1.500. Η εξέλιξη οφείλεται στην ευρύτατη διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα και είναι πλέον σε επίπεδο κοινωνιών. Λόγω της μη επαρκούς ιχνηλάτησης, αυτό δεν έγινε αντιληπτό και οι οικογένειες δεν πήραν μέτρα για να διαφυλάξουν τα μέλη τους.  Επίσης, στους χώρους εργασίας δεν ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.
 
….Εν όψει των εορτών είναι αναγκαία η εντατικοποίηση της προσπάθειας στις οικογένειες, αλλά και στο συγγενικό περιβάλλον.»  
                            ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ  ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ  
«Πιθανότατα, υπήρχαν διάσπαρτα κρούσματα στην πόλη  και πριν από τον γενικό εγκλεισμό, αλλά επειδή δεν είχε μελετηθεί η κατάσταση, δεν γνωρίζαμε το εύρος της διασποράς, η οποία φούντωσε στη συνέχεια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αντιπροσωπευτικά δείγματα απ όλη τη χώρα, ενώ δεν έγιναν όσα τέστ έπρεπε και σε όποιους έπρεπε.
 
Χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΥ και των λειτουργών του για να αντέξουν. Το σύνδρομο burn out παραμονεύει και θα τιναχτούν όλα στον αέρα. Για αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί ο εθελοντισμός στην Υγεία, διότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία και  είναι εκτός νόμου η όποια  προσφορά σε αυτή την κατεύθυνση. Ο εθελοντισμός έπρεπε να θεσμοθετηθεί με την έναρξη της πανδημίας, ώστε να είναι εφικτός.
 
Υπάρχει  επίσης, μια αποδυνάμωση έως και ματαίωση των ανθρωπιστικών δομών. Οι δομές κατηγορούνται για διαφθορά, που είναι αλήθεια και μπορεί να υπάρχει, αλλά μέσα στην κρίση δεν μπορεί να αποδομείται κάθε αρχή ανθρωπιστικής προσέγγισης.
 
Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια κινήσεων. Είναι κρίσιμο να παρέμβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός  για να αλλάξει η νομοθεσία, που θα πρέπει να διαμορφωθεί  με απλές διατάξεις, ώστε  να γίνει εφικτός ο εθελοντισμός.  Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις, αλλαγή  νομοθεσίας και συστηματοποίηση.
 
Καθένας μας, ταυτόχρονα, θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί στη κατεύθυνση της ατομικής και κοινωνικής υπευθυνότητας με τη περίφημη φούσκα. Δεν βλέπω κανέναν εκτός από μια οικογένεια της επιλογής μου. Επίσης, θα πρέπει να αξιοποιείται κάθε  δυνατότητα ντελίβερι, με στόχο και την ενίσχυση της αγοράς.»
                    ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ  
 
«Ολα τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν με παράλληλες ενέργειες ενίσχυσης της ασφάλειας παιδιών και διδασκόντων.
Τα Δημοτικά πχ θα πρέπει να ξεκινούν με διαφορετικές ώρες προσέλευσης για τους μαθητές. Ενδεχομένως με διαφορά μισής ώρας, ανά τάξη.  
Να δοθούν κίνητρα στην εστίαση, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ πού συνιστά κυβερνητική ευθύνη.»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα