back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ζιμπάμπουε: Τουλάχιστον 40 μεταλλωρύχοι έχουν παγιδευτεί έπειτα από κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 40 μεταλλωρύχοι, που εργάζονταν παράνομα, έχουν παγιδευτεί έπειτα από κατολίσθηση που σημειώθηκε σε εγκαταλειμμένο χρυσωρυχείο στην Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων.

Το ατύχημα αυτό σημειώθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στην πόλη Μπιντούρα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Χαράρε, δήλωσε ο αξιωματούχος της ομοσπονδίας Ουέλινγκτον Τακαβαράσα.

Οι μεταλλωρύχοι εργαζόντουσαν μέσα στο εγκαταλειμμένο χρυσωρυχείο Ran Gold Mine, όταν σημειώθηκε κατολίσθηση, διευκρίνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι έξι από αυτούς απεγκλωβίστηκαν και έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο.

“Αυτοί που διασώθηκαν δήλωσαν ότι υπήρχαν περίπου 40 άνθρωποι μέσα στο χρυσωρυχείο την ώρα που σημειώθηκε το ατύχημα”, σημείωσε επίσης ο Τακαβαράσα, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης των εργατών συνεχίζονται.

Η Ζιμπάμπουε έχει υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό, πλατίνα, διαμάντια, άνθρακα και χαλκό. Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα αυτή, στην οποία μόνον ο χρυσός συνιστά το 60% των εξαγωγών της.

Λόγω έλλειψης απασχόλησης στην Ζιμπάμπουε, όπου η ανεργία προσεγγίζει το 90%, πολλοί άνδρες επιβιώνουν εργαζόμενοι σε εγκαταλειμμένα ορυχεία ή διεισδύοντας παράνομα σε ορυχεία που εξακολουθούν να τελούν υπό εκμετάλλευση.

Τα δυστυχήματα είναι συχνά.

Τον Φεβρουάριο του 2019 τουλάχιστον 24 μεταλλωρύχοι, που εργαζόντουσαν παράνομα, έχασαν τη ζωή τους μέσα σε σήραγγες εγκαταλειμμένου ορυχείου που πλημμύρισαν έπειτα από καταιγίδες στο κεντρικό τμήμα της Ζιμπάμπουε. Επίσης τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, τουλάχιστον εννέα έχασαν τη ζωή τους από εκρήξεις σε χρυσωρυχείο στην Μαζόουε, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα