back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συστάθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, την προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης, εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής.

Στο μετοχικό κεφάλαιο θα συμμετέχουν η Περιφέρειας Αττικής, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και ο Δήμος Αθηναίων.

 «Η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι της αποκτούν ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά ως βασικός μοχλός στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής μας», τονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επισημαίνοντας πως «με διαφάνεια, νομιμότητα και αποτελεσματικότητα θα γίνει σωστή αξιοποίηση του Οργανισμού ο οποίος  θα συμβάλει στην ταχύτερη υλοποίηση προγραμμάτων και στη μείωση της γραφειοκρατίας. Η Περιφέρεια Αττικής έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στο νέο τοπίο, όπως αρμόζει στην ιστορική της βαρύτητα και τη στρατηγική της σημασία.  Ειδικότερα σήμερα, μεσούσης της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19. Με τη σύσταση του Οργανισμού επιτυγχάνουμε παράλληλα το στόχο της ενίσχυσης του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, του δημοκρατικού προγραμματισμού και της ενίσχυσης της συμμετοχής της στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των κοινωνικών πολιτικών και προγραμμάτων, καθίσταται καίριας σημασίας».

Χρηματοδότηση

Για τη σύσταση του Οργανισμού  απαιτείται συνολικό κεφάλαιο 8 εκ. €, εκ των οποίων η Περιφέρεια Αττικής θα καταβάλει τα 6 εκ. €, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής 1, 8 εκ. € και ο Δήμος Αθηναίων 200 χιλιάδες €.

Δραστηριότητες

Η δραστηριότητα του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής  θα αναπτύσσεται σε πολλαπλούς άξονες αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία.

Ειδικότερα, οι άξονες που προβλέπονται είναι:

  • Τουρισμός / Εξωστρέφεια
  • Πολιτισμός / Αθλητισμός / Εκπαίδευση
  • Επιχειρηματικότητα / Επενδύσεις
  • Περιβάλλον / Ποιότητα Ζωής
  • Υγεία
  • Ψηφιακή Εποχή
  • Μεταφορές
  • Τεχνική υποστήριξη (ωρίμανση έργων)
  • Άνθρωπος / Κοινωνική Πολιτική

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής θα έχει τη δυνατότητα μέσω των κατάλληλων εργαλείων και με τη μορφή ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης για πράξεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική», να συμβάλλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση της επιλογής της Περιφέρειας Αττικής ως μιας περιοχής με σημαντικές ευκαιρίες πρόσκτησης και προσέλκυσης νέων επενδύσεων. 

Διοικητικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πρόεδρος του  Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού αναδείχθηκε ο Ν. Παπαγεωργίου και ως μέλη από την Παράταξη Νέα Αρχή για την Αττική, ο Χ. Θεοδωρόπουλος, η Π. Λεονάρδου,η  Γ. Αδαμοπούλου και ο Ι. Πάρσαλης, με αναπληρωτές τους Θ. Κουτσογιαννόπουλο και Γ. Αγγελόπουλο. Από την παράταξη «Δύναμη Ζωής» ορίστηκαν μέλη η Β. Λάσκαρη Κρασοπούλου και ο Γ. Γρίβας με αναπληρωτή τον Π. Χατζηπέρο. Από την παράταξη «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» ορίστηκε μέλος η Α. Αβραμίδου Λαμπροπούλου με αναπληρωτή τον Σ. Αδαμόπουλο. Το Δ.Σ. θα συμπληρωθεί με τέσσερα μέλη που θα οριστούν από το Περιφερειακό Ταμείο και με ένα μέλος από το Δήμο Αθηναίων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα