back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανδρέας Ξανθός στον Αθήνα 9.84:”Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα μήνυμα συστράτευσης, για να ανταπεξέλθουμε αξιοπρεπώς σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία”

Διαβάστε επίσης

Συστράτευση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών Νοσοκομείων και επιστράτευση άμεσα όλων των ιδιωτικών κλινικών ,ώστε να διαθέσουν ΜΕΘ και κλίνες, για να μην φτάσουμε στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης ζήτησε ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον Αθήνα 9. 84 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε την κυβέρνηση για κινήσεις οι οποίες γίνονται κατόπιν εορτής, πυροσβεστικά και ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις των κλινικαρχών: “Είναι απαράδεκτο να διπλασιάζεται το ημερήσιο νοσήλιο. Είναι έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης και προβληματική πολιτική επιλογή. Δεν γίνεται να δίνονται καθαρά, αφορολόγητα 2000 ευρώ σε ιδιώτες γιατρούς και να μην έχουν διασφαλίσει ότι θα τα πάρουν και οι μόνιμοι και επικουρικοί γιατροί στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση στέλνει λάθος μήνυμα” υπογράμμισε.

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου ,μόνο όσων εργαζομένων εργάζονται στις ΜΕΘ και όχι και για άλλες ειδικότητες από άλλα τμήματα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με covid όπως αναισθησιολόγοι, εκείνοι που κάνουν τις διασωληνώσεις όσοι είναι στα εργαστήρια κλπ.:”αυτοί δηλαδή δεν τα δικαιούνται; διερωτήθηκε. ,τονίζοντας ότι “πρόκειται για επιλεκτική μεταχείριση” .

Ο κ. Ξανθός ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει το σήμα σήμερα για την επόμενη μέρα και να στηρίξει τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ: “Γιατί πολλοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν βρεθεί στο όριο της κατάρρευσης και διακατέχονται από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξασθένησης. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα ανόρθωσης του ηθικού τους. Να προχωρήσει σε προσλήψεις, να ξαναδεί τη συνθήκη της αμοιβής τους και να δοθεί τώρα ένα σήμα για την επόμενη μέρα”.

Τέλος ο κ. Ξανθός δήλωσε πως η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα καθώς όταν λέμε πως ανταπεξέρχεται και αντέχει το σύστημα εννοούμε πως συνδυάζουμε την φροντίδα των ασθενών με covid και όσους νοσούν από άλλα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις , αλλά αυτό δεν συμβαίνει ενώ και τα χειρουργεία έχουν ανασταλεί.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

“Ηταν το στοιχειώδες που οφείλει να κάνει σήμερα και το πολιτικό σύστημα” είπε ο κ. Ξανθός , για το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γιατροί βουλευτές δίνουν το παρόν στη μάχη κατά της πανδημίας.  “Ηταν πολύ καλή η πρωτοβουλία , η οποία ξεκίνησε από συνάδελφο του ΚΚΕ , τον Γιώργο Λαμπρούλη , ο οποίος είναι πνευμονολόγος, έχει μια ειδικότητα απολύτως αναγκαία στην πανδημία. Στη συνέχεια υπήρξε ανταπόκριση και από άλλους βουλευτές. Η συνδρομή είκοσι τριάντα βουλευτών δεν λύνει το πρόβλημα του συστήματος υγείας ,έχει όμως θετικό συμβολισμό. Ισως σε τοπικό επίπεδο να έχει μια ιδιαίτερη αξία. Δίνει το αναγκαίο μήνυμα συστράτευσης όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων που διαθέτει η χώρα” συμπλήρωσε και πρόσθεσε:

“Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει μήνυμα συστράτευσης, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουμε αξιοπρεπώς σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία. Να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και οι άνθρωποί του .Να ενισχυθεί περισσότερο το ΕΣΥ, να υπάρξει σχέδιο έκτακτης ανάγκης ,ιδιαίτερα στις περιοχές με πολύ μεγάλη επιβάρυνση, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα”.

“Το “αντέχει” το ΕΣΥ που είπε χθες ο κ. Κικίλιας (στο πλαίσιο της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης) είναι σχετικό. Υπάρχουν γιατροί και προσωπικό σε Νοσοκομεία που έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος της περίθαλψης ασθενών με covid και διακατέχονται από σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και κινδυνεύει με κατάρρευση το ηθικό τους. Πρέπει να γίνει προσπάθεια ανόρθωσης του από την Πολιτεία. Να δώσει μεγαλύτερη στήριξη και επαγγελματικής προοπτικής στους συμβασιούχους και να ξαναδούμε τις συνθήκες αμοιβής. Τώρα που είναι η κρίσιμη ώρα να δοθεί το σήμα της επόμενης ημέρας” τόνισε ο κ. Ξανθός.

Και πρόσθεσε : “Το σύστημα αντέχει, επειδή έχει συμπιεστεί στο ελάχιστο δυνατό και στο μηδενικό σημείο, η ταχτική του λειτουργία. Εχουν ανασταλεί τα ταχτικά εξωτερικά ιατρεία και στην πλειονότητα των Νοσοκομείων τα ταχτικά χειρουργεία, οι εργαστηριακές εξετάσεις ρουτίνας. Δηλαδή όλο το σύστημα προσανατολίζεται στη φροντίδα ασθενών με covid και αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Το στοίχημα δεν ήταν να φροντίσουμε αξιοπρεπώς τους ασθενείς με covid , αλλά να συνδυάσουμε τη φροντίδα όλων των άλλων νοσημάτων, με την αξιόπιστη και αποτελεσματική φροντίδα ιδιαίτερα των επιβαρυμένων περιστατικών με covid. Αυτό το στοίχημα του συνδυασμού το χάσαμε . Έχουμε επικεντρωθεί στην πανδημία ,ενδεχομένως είναι αναπόφευκτο να συμβεί αυτό σε μια φάση τόσο μεγάλης διασποράς και πίεσης, αλλά κάπως έτσι προκύπτει ότι αντέχει το σύστημα”.

Ο κ. Ξανθός εκτίμησε ότι “οι επόμενες δύο -τρείς εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες. Μπορεί να υπάρξει μια κάμψη στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων ,ένεκα του lookdown και της θετικής επίπτωσης που έχει στη διασπορά ,την ίδια ώρα όμως θα συνεχίσει να υπάρχει η πίεση εισαγωγών ,νοσηλειών, διασωληνώσεων ,δυστυχώς και θανάτων που θα προέρχονται από τις προηγούμενες δέκα -δεκαπέντε ημέρες. Αρα για τις επόμενες δυο -τρείς εβδομάδες δεν θα υπάρξει αποσυμπίεση στο σύστημα”.

Όπως τόνισε :”Τώρα πιά δεν υπάρχει άλλη λύση, από την επιστράτευση και τη συστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να επιταχθούν όλες οι ιδιωτικές κλινικές ,να διαθέσουν συγκεκριμένο αριθμό κλινών ,απλών και ΜΕΘ για συνδρομή στο δημόσιο σύστημα υγείας. Να επιταχθούν τα στρατιωτικά Νοσοκομεία ,τα οποία πρέπει στο έπακρο να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα ,αλλά γίνονται κατόπιν εορτής, πυροσβεστικά, με άγχος ,πίσω από τις εξελίξεις .Απαιτείται έγκαιρη προετοιμασία ” τόνισε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα. “Πρέπει άμεσα να υπάρξει σχέδιο αναδιοργάνωσης ,κινητοποίησης και ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και όλων των δομών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να μην φτάσουμε στο σημείο της Θεσσαλονίκης”.

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε προβληματικό τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να ενσωματώσει τον ιδιωτικό τομέα .

Όπως είπε “έχει κάνει δύο τεράστια λάθη και έχει υποκύψει σε απαράδεκτες απαιτήσεις κλινικαρχών ,αυτή την περίοδο. Δεν είναι δυνατόν, εν μέσω μείζονος υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής, εθνικής κρίσης, να διπλασιάζεται το ημερήσιο νοσήλιο για τις ιδιωτικές κλινικές που θα διαθέσουν κλίνες για covid . Είναι ντροπή. Είναι έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης από την πλευρά των κλινικαρχών και δηλώνει και προβληματικά αντανακλαστικά από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να δίνει ως κίνητρο σε ιδιώτες γιατρούς που θα διατηρήσουν το ιατρείο τους, δύο χιλιάδες ευρώ καθαρά και αφορολόγητα και να μην έχει διασφαλίσει ότι αυτά τα χρήματα θα τα πάρουν ,ως μινιμουμ τουλάχιστον, όλοι οι γιατροί ,μόνιμοι και επικουρικοί που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ και βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Είναι προκλητικά ανισότιμη αυτή η μεταχείριση. Η κυβέρνηση στέλνει λάθος μήνυμα”.

“Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών στις ΜΕΘ ,οι οποίοι είναι λίγες δεκάδες. Η πλειονότητα των επικουρικών γιατρών που έχουν προσληφθεί υπηρετούν σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα των Νοσοκομείων” τόνισε ο κ. Ξανθός .Διερωτήθηκε “αυτοί δεν δικαιούνται αυτή την προοπτική, να αποκτήσουν μόνιμη εργασιακή σχέση. Γιατί αυτή η επιλεκτική μεταχείριση?” και συμπλήρωσε:

“Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση με αξιοπρέπεια και με το ΕΣΥ και την κοινωνία όρθια. Είναι εθνικός στόχος να αναχαιτιστεί η πανδημία στη χώρα μας ,διαφορετικά μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης.

Ερωτηθείς αν θα ανέκυπταν ανάγκες ακόμα και αν το ΕΣΥ ήταν πιο θωρακισμένο ,καθώς είναι μεγάλη η δυναμική της πανδημίας ο κ. Ξανθός σημείωσε:

“Σε μια χώρα που ξέρεις ότι έχεις “ασθενικό’ ΕΣΥ και μάλιστα “πληγωμένο” από μια δεκαετία μνημονίων και λιτότητας, με διαχρονικές ανεπάρκειες , στρεβλώσεις και παθογένειες , όταν σου προκύπτει μια τέτοια υγειονομική κρίση προσπαθείς να κινητοποιήσεις τους μέγιστους ανθρώπινους και υλικούς πόρους για να το στηρίξεις. Επειδή ξεκινάς από διαφορετική αφετηρία. Δυστυχώς αυτό δεν το έπραξε η κυβέρνηση. Επαναπαύτηκε στις δάφνες της πρώτης ήπιας διαδρομής που είχε η πανδημία στη χώρα μας. Έδωσε πρώτα η ίδια το μήνυμα της χαλάρωσης και της αμεριμνησίας και ακολούθως το εισέπραξε και το υιοθέτησε και η κοινωνία. Έτσι ξέφυγε η κατάσταση και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε.

Τέλος κατέκρινε την κυβέρνηση ότι “δεν υπάρχει πρόνοια στον προϋπολογισμό του 2021 που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή η συνειδητοποίηση της ανάγκης μιας γενναίας και απλόχερης παρέμβασης στο ΕΣΥ . Δεν είναι δυνατόν, μεσούσης της κρίσης ,να περικόπτονται δημόσιες δαπάνες υγείας. Αυτό είναι τραγικό” κατέληξε οκ. Ξανθός.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα