back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μαρία Συρεγγέλα στον Αθήνα 9.84: “Πρέπει να προφυλάξετε τον εαυτό σας. Ελάτε να σας στηρίξουμε”

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η οποία συμπίπτει με την αναγκαστική παραμονή μας στο σπίτι λόγω κορωνοϊού, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα απηύθυνε κάλεσμα στις γυναίκες -μέσω του Αθήνα 9,84 – να μη μένουν σιωπηλές όταν αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή ή έμφυλη βία.

Η Γραμμή SOS 15900 είναι µία υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 ηµέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected]

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :
“Πρέπει να προφυλάξετε τον εαυτό σας . Ελάτε να σας στηρίξουμε” δήλωσε η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, που εν μέσω πανδημίας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή “Ντάμες Σπαθί” και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου η αύξηση των καταγγελιών δεν έγινε ξαφνικά. Ολες αυτές οι περιπτώσεις προϋπήρχαν .Υπόβοσκε η βία και έγινε εντονότερη, όπως γίνεται πάντα σε καταστάσεις περιορισμού. Για αυτό κάναμε και αυτή την εκστρατεία ευαισθητοποίησης ,την καμπάνια ,που έγινε όχι μόνο από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αλλά από την κυβέρνηση με το μήνυμα “Μένουμε σπίτι ,αλλά δεν μένουμε σιωπηλές” στα Μέσα Ενημέρωσης για να φτάσει το μήνυμα ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό ,ότι υπάρχουν οι δομές στήριξης , τα συμβουλευτικά κέντρα ,οι ξενώνες φιλοξενίας και ότι όποια γυναίκα είναι θύμα βίας να μιλήσει ,να μην φοβηθεί .Και αν απειλείται η σωματική της ακεραιότητα να καλέσει την αστυνομία ή να πάει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα”.

“Σε αρκετές περιπτώσεις απομακρύνθηκαν γυναίκες από το κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον και για το λόγο αυτό συνεργαστήκαμε με την Ιατροδικαστική Εταιρεία. Μεγάλη ήταν η βοήθεια από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος .Στην πρωτεύουσα κάθε περιφερειακής ενότητας υπήρχε προσωρινό κατάλυμα για τις κακοποιημένες γυναίκες ,μέχρι να ολοκληρώσουν τις ιατρικές εξετάσεις τους ,για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν στους ξενώνες” επισήμανε και πρόσθεσε:

“Υπήρχαν και γυναίκες, οι οποίες ήθελαν να απομακρυνθούν από τον σύζυγο ή τον σύντροφο και να πάνε σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι. Σε κάθε περίπτωση ήμασταν και σε συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μετάβαση αυτών των γυναικών”.

Όπως εξήγησε “επειδή το θέμα της διαμονής για τις κακοποιημένες γυναίκες είναι αποτρεπτικό θέλαμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γνωστό ότι υπάρχουν ξενώνες φιλοξενίας ,για όσες γυναίκες και τα παιδιά τους δεν έχουν που να μείνουν. Και το θέμα της οικονομικής ανασφάλειας οδηγεί αυτές τις γυναίκες να μην μιλούν και να σιωπούν. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και τις γυναίκες και τα περί πρόσωπα (φίλοι – γείτονες) ,ότι αν πέσει στην αντίληψή τους ότι μπορεί μια γυναίκα να κακοποιείται, να επικοινωνήσει μαζί μας στη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, αλλά και στα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα ,ώστε να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις για να βοηθηθεί αυτή τη γυναίκα”. Διευκρίνισε ότι η τηλεφωνική γραμμή 15900 είναι ανώνυμη. Σε πολλές περιπτώσεις μας έχουν καλέσει παιδιά για να αναφέρουν το πρόβλημα.

Η κ. Συρεγγέλα τόνισε ότι πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν την ύπαρξη -εδώ και χρόνια- του νομικού πλαισίου στήριξης τους. “Στα Κέντρα μας υπάρχει νομική συμβουλευτική και νομική στήριξη. Επίσης υπάρχει και εργασιακή συμβουλευτική .Ηδη είμαστε και σε επαφή και με άλλους κρατικούς φορείς, για να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτές τις γυναίκες. Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δεν έχει γεωγραφικούς περιορισμούς ,ούτε οικονομικούς ,ούτε ταξικούς” σημείωσε ,υπογραμμίζοντας ότι “δυστυχώς πολλές γυναίκες που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι ανώτερης και ανώτατης εκπαιδευτικής μόρφωσης ,οι οποίες μπορεί να είναι άνεργες ,μπορεί και να εργάζονται”.

Επισήμανε ότι για “τη νομική συμβουλευτική και στήριξη δεν ζητάμε εισοδηματικά κριτήρια ,γιατί υπάρχει και το θέμα της οικονομικής βίας. Μπορεί πολλές γυναίκες να δουλεύουν, αλλά τα χρήματα να κατακρατούνται από τον κακοποιητή σύντροφο ή σύζυγο. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε. Το θύμα κακοποίησης αν δεν μπορεί να πάρει τηλέφωνο, μπορεί να στείλει email : [email protected]. Η κλήση ,σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ,είναι δωρεάν ή με αστική χρέωση .

Κατέστησε σαφές ότι αν απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα πρέπει να πάνε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα .Υπάρχουν και Τμήματα ενδοοικογενειακής βίας που είναι στελεχωμένα από εκπαιδευμένους αστυνομικούς και είναι σε άμεση επαφή με εμάς.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα , 27 Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων και του Κέντρου Ερευνών θεμάτων Ισότητας που είμαστε σε συνεργασία. Είναι το δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων”.

Υπάρχει τρόπος να βρούν διέξοδο στο πρόβλημά τους. Πρέπει να προφυλάξουν τον εαυτό τους .Είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε σε κάθε περίπτωση. Για αυτό θέλουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γνωστό το δίκτυο δομών. Ελάτε να σας στηρίξουμε” κατέληξε η κ. Συρεγγέλα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα