back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανατροπές σε συντάξεις και πρόνοια προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη

Διαβάστε επίσης

Βαθιές τομές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και καταλυτική παρέμβαση στον προνοιακό χάρτη, προκρίνει η επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεση της.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, διατρέχουν κάθετα ολόκληρη την ασφαλιστική πυραμίδα, καθώς δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, το ύψος των συντάξεων και το μοντέλο επικουρικής ασφάλισης, ενώ έρχονται να προστεθούν στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο ασφαλιστικό την τελευταία δεκαετία.

Παράλληλα, η επιτροπή θέτει σε εντελώς διαφορετική βάση την λειτουργία του συστήματος πρόνοιας. Γεγονός, το οποίο μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο ύψος, την διάρκεια και την σκοπιμότητα χορήγησης των επιδομάτων στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, εισάγοντας ταυτόχρονα το “επίδομα εργασίας”.

Ειδικότερα, η επιτροπή εισηγείται:

– Τη σύνδεση της ανταποδοτικής σύνταξης με ρήτρα ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της σύνταξης ή στην περαιτέρω παράταση του εργασιακού βίου.

– Τον εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Με αυτό τον τρόπο κλείνει η πόρτα της εξόδου προς την σύνταξη για πολλούς ασφαλισμένους, οι οποίοι είτε θα αναγκαστούν σε επιπλέον χρόνια εργασίας είτε στην επιλογή (όπου αυτό είναι εφικτό) σε χαμηλότερη σύνταξη.

– Την καθιέρωση δεύτερου (επικουρική) και τρίτου πυλώνα (ιδιωτική) ασφάλισης με κίνητρα για ιδιωτικές αποταμιεύσεις. Πρόκειται για την μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν.

– Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σε ό,τι αφορά στα επιδόματα, προτείνεται:

Η ενοποίηση όλων των επιδομάτων (εκτός του επιδόματος ανεργίας, του επιδόματος αναπηρίας, και στεγαστικού επιδόματος που θα καταβάλλεται σε οικονομικά αδύναμους οφειλέτες) και η δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης πρόσβασης, όπου θα τηρείται ιστορικό για κάθε δικαιούχο. Στόχος, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, να διαπιστώνεται άμεσα αν τα επιδόματα καλύπτουν πράγματι τις ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Η καθιέρωση του Επιδόματος Εργασίας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο στόχος, είναι διττός: αφενός μεν να δοθεί κίνητρο στους δικαιούχους για επανένταξη στην αγορά εργασίας, αφετέρου δε να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, μέσω της οποίας το εισόδημα του δικαιούχου παραμένει χαμηλό, ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα