back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τζάκια: Τι ξύλα πρέπει να καίνε και πως καθαρίζονται

Διαβάστε επίσης

Ο Χειμώνας ήρθε και τα τζάκια άναψαν. Όσοι ωστόσο διαθέτουν τζάκι στο σπίτι τους πρέπει να προσέχουν, διότι κάθε χρόνο εκδηλώνονται πολλές φωτιές σε σπίτια από την καπνοδόχο του τζακιού. Οι ειδικοί αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνιστούν στους πολίτες  να γίνεται  συντήρηση στις καπνοδόχους των τζακιών, καθαρισμός, καθώς και έλεγχος για φθορές.

Ένας ασφαλής κανόνας είναι ο καθαρισμός της καμινάδας να γίνεται κάθε χρόνο, εφόσον η κατανάλωση των ξύλων είναι μεγαλύτερη από έναν τόνο (2 κυβικά μέτρα ξύλα) ετησίως.

Μια ακαθάριστη καμινάδα μπορεί να γίνει αιτία πυρκαγιάς σε ένα σπίτι

Ο Γιάννης Μπουγιούκος, ο οποίος διατηρεί εταιρεία καθαρισμού τζακιών και καμινάδων εξηγεί, στον Αθήνα 9.84, πως πρέπει να συντηρούνται οι καπνοδόχοι.

«Η καταλληλότερη περίοδος για να γίνει ένας καθαρισμός είναι το τέλος της χειμερινής περιόδου έως και τον Αύγουστο καθώς από την χρήση που έχει προηγηθεί είναι πιο μαλακά τα τοιχία της καμινάδας ωστόσο οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν τον καθαρισμό αυτήν την περίοδο, δηλ, στις αρχές του Χειμώνα. Ο λόγος που πρέπει να καθαρίζονται τα τζάκια είναι για να απομακρύνονται τα κατάλοιπα της καύσης, που έχουν επικαθήσει στα τοιχώματα της,καμινάδας και  να μη πάρουν φωτιά να μη μυρίζουν και να μη καπνίζουν. Ο καθαρισμός γίνεται από πιστοποιημένο συνεργείο, έχει διάρκεια μια ώρα. Με επαγγελματικές σκούπες και βούρτσες καθαρίζεται η καμινάδα σε όλο το μήκος της και στον θόλο».

 «Πρέπει, επίσης, να καθαρίζονται οι καμινάδες των καλοριφέρ, καμινάδες από  σόμπες, οι ξυλολέβητες επισημαίνει ο κ. Μπουγιούκος. «Μια καθαρή καμινάδα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα θέρμανσης  και εξασφαλίζει  τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του τζακιού. Κατά την διάρκεια της χρήσης του τζακιού μπορούν οι πολίτες να καίνε ειδικές καθοριστικές παστίλιες».

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Να υπενθυμίσουμε επίσης πως τα επιτρεπόμενα καύσιμα στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης καθορίζονται ρητώς από το υπουργείο Περιβάλλοντος και δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η καύση πλαστικών, απορριμμάτων, παλαιών ελαστικών, πάσης φύσεως χρησιμοποιημένων ελαίων και ορυκτελαίων.

Τα στερεά καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε εστίες θέρμανσης συνδέονται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση από αέριους ρύπους που παράγονται πρωτογενώς και δευτερογενώς από την καύση τους (Οξείδια του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, αιωρούμενα σωματίδια).

Τα επιτρεπόμενα καύσιμα στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση

  • Πέλετς ξύλου
  • Μπριγκέτες ξύλου
  • Ροκανίδια ξύλου
  • Καυσόξυλα
  • Μη ξύλινα πέλετς (έλαιο επί ξηρού <2%)
  • Ελαιοπυρήνας (έλαιο επί ξηρού <2%)
  • Πυρηνόξυλο (έλαιο επί ξηρού <2%)
  • Χημικά επεξεργασμένη βιομάζα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα