back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον Αθήνα 9.84: «Δεδομένο το τρίτο κύμα πανδημίας. Πρόωρη η έξοδος από το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου»

Διαβάστε επίσης

Δεδομένη θεωρεί την ύπαρξη και τρίτου κύματος της πανδημίας, στις αρχές του 2021 εφόσον με κάποιο τρόπο πρέπει να λειτουργήσει η αγορά στις γιορτές, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Λαυράνο. 
Επίσης, κρίνει ότι όσο προσεκτικότερα ανοίξουν λιανεμπόριο και μικρό κομμάτι της εστίασης, τόσο μειωμένη θα είναι στη συνέχεια η ένταση του νέου κύματος, ενώ παρατηρεί ότι στην παρούσα συγκυρία θα ήταν πρόωρο να βγούμε από το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, όπως συζητείται.

ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

O καθηγητής εκτιμά ότι «είναι δεδομένο ότι θα δούμε και τρίτο κύμα της πανδημίας.Επίσης, βάσει της δυναμικής που έχει αναπτύξει ο κορονοιός, η αποκλιμάκωση η οποία ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει, δεν θα οδηγήσει σε χαμηλούς ρυθμούς διασποράς στη κοινότητα, ώστε να μπορούμε τώρα να ανοίξουμε με ασφάλεια.»

ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΜΕΙΟΥΜΕΝΗ ΦΑΣΗ, Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Για τη Θεσσαλονίκη διαπιστώνει πως «η τάση των κρουσμάτων είναι σε φάση σταθεροποιητική προς μειούμενη, με τους αριθμούς ωστόσο των διασωληνώσεων και των θανάτων, να παραμένουν σε ανοδική τροχιά.» Οπως εξηγεί αυτό συμβαίνει «λόγω της υστέρησης που υπάρχει ανάμεσα στον αριθμό των κρουσμάτων, των αναγκών για διασωλήνωση και των θανάτων.»

ΠΡΟΩΡΟ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΤΟ LOCKDOWN, ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.

Σύμφωνα με τον κ Σαρηγιάννη «μια αποκλιμάκωση των απαιτήσεων σε ΜΕΘ, διασωληνώσεις, όπως και στους αριθμούς των θανάτων ασθενών, θα είναι αισθητή σταδιακά από το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και από τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, δεν είναι σωστό να εγκαταλείψουμε το γενικό απαγορευτικό στις 7 Δεκεμβρίου, όπως συζητείται. Θα είναι πρόωρο, με δεδομένο ότι θα χρειαστεί να ανοίξουμε πάνω στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.»

ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ. ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΞΑΝΑ, ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Αναφορικά με το άνοιγμα λιανεμπορίου και ενός μικρού κομματιού της εστίασης, παρατηρεί πως «θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και λήψη μέτρων απολύμανσης του αέρα το λιανεμπόριο και ένα μικρό κομμάτι της εστίασης. Αυτά μπορούν να γίνουν για ένα περιορισμένο διάστημα, διότι αργότερα θα δούμε αναγκαστικά να αυξάνουν τα κρούσματα, οπότε θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.»

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης σημειώνει πως «Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει αγγίξει προ πολλού τα όριά του και ενδεχόμενη νέα επιβάρυνση λόγω κορονοιού θα συμπαρασύρει και άλλες ανάγκες για φροντίδα και θεραπεία. Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων φέρνει αναπόφευκτα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων λόγω αυξημένου ιικού φορτίου και διασποράς. Χρειάζεται προσοχή»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ, ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΣΑΦΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝ

Καταληκτικά επισήμανε: «Στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης, πιο αισιόδοξης οπτικής, τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες, αλλά και την έλευση των εμβολίων, η σαφής αποκλιμάκωση κρουσμάτων και διασωληνώσεων θα είναι αισθητή από τον Απρίλιο, οπότε αναμένεται να βλέπουμε τριψήφιο, χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γύρω στα 150 σε ημερήσια βάση, κάτι που δείχνει τιθάσευση της πανδημίας. Με τη ευρεία δε χρήση των εμβολίων, μπορεί να κινηθούν και σε χαμηλότερα επίπεδα.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα