9.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020

Προτάσεις κατοίκων για Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

✚ ΑΘΗΝΑ

Σε 3D virtual tour η έκθεση «Βάλ’τους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» στην Τεχνόπολη

Την έκθεση  «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» στην Τεχνόπολη μια κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και της HumanRights360, έχει...

Διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας από τον Δήμο Αθηναίων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μια σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν σε βάθος την συνεργασία και τη διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα με την...

Δήμος Αθηναίων: Γραμμές ψυχολογικής – κοινωνικής υποστήριξης, πρώτης ιατρικής βοήθειας, εργασιακών θεμάτων

Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει την προσπάθεια να ανταποκρίνεται πολύπλευρα στις ανάγκες των πολιτών που έχουν γίνει μεγαλύτερες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των...

Δήμος Αθηναίων: Κοινωνικό Ιατρείο και συνταγογραφήσεις για άστεγους και άπορους

Ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχθεί και να βοηθήσει άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας, το Κοινωνικό Ιατρείο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του...

Ποιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet που διαθέτουν μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά για 37 υπηρεσίες μέσω της πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών...

Ριζικά αντίθετοι εμφανίζονται κάτοικοι των Αμπελοκήπων στα σχέδια της κυβέρνησης για την προστασία του Υμηττού. Παράλληλα καταθέτουν τις προτάσεις και θέσεις τους για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ενόψει της έκδοσης νέου Προεδρικού Διατάγματος για Υμηττό – Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ιλισίων.

Αναλυτικά οι θέσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων.

Για τον Υμηττό

Εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας, με τις προτάσεις της Στρατηγικής Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), επειδή μειώνεται η ζώνη απόλυτης προστασίας  (όπως είχε προσδιοριστεί με το Πρ. Διάταγμα 187/2011), και ταυτόχρονα νομιμοποιούνται ασύμβατες και παράνομες χρήσεις-λειτουργίες στον Υμηττό.

Για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Να κατεδαφιστεί – απομακρυνθεί το Μπάντμιντον 

Ας σημειωθεί ότι μετά από προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και της Επιτροπής Αγώνα το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 1970/2012 απόφασή του κρίνει ότι το Μπάντμιντον πρέπει να κατεδαφιστεί γιατί κατακερματίζει τον πυρήνα του πάρκου και  δημιουργεί εικόνα (απέραντο πάρκινγκ, παράνομοι δρόμοι κλπ) που δεν ταιριάζει σε πάρκο.

Επίσης  με βάση και το Πρ. Διάταγμα 187/Δ/2011: «Το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, κατεδαφίζεται μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης με τον ανάδοχο»  (δηλαδή το 2026).

Με την απομάκρυνση του Μπάντμιντον, συμφωνεί και το Δημοτικό Συμβούλιο του  Δήμου Αθηναίων (απόφαση 522/6-3-2014 πρόταση 12) που χαρακτηριστικά αναφέρει  ότι «Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συμφωνεί με τη συνέχιση της ύπαρξης του Μπάντμιντον  γιατί επιβαρύνει τη ζωή των κατοίκων».

Να απομακρυνθεί η Επαγγελματική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), και άλλες  ασύμβατες για πάρκο χρήσεις

Συγκεκριμένα πρόκειται:

 • α) Για την Επαγγελματική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), που δεν είναι αθλητικό  σωματείο, αλλά τριτοβάθμιο όργανο διοίκησης
 • β) Για την στέγαση της Γενικής Γραμματείας και Τεχνολογίας του Υπουργείου  Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πρώην κεντρικό κτίριο Ιππασίας με βάση το νόμο  4623/9-8-29 (ΦΕΚ 134Α)

Οι παραπάνω ασύμβατες και ετερόκλητες χωροθετήσεις επιφέρουν αύξηση της  διαμπερούς κυκλοφορίας και της αυθαίρετης στάθμευσης στον πυρήνα του πάρκου και  τελικά την υποβάθμιση και κατάτμηση του πυρήνα του πάρκου.

Ο Οργανισμός Αθήνας του ΥΠΕΝ στηριζόμενος στο ερευνητικό πρόγραμμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Νοέμβριος 2011) προτείνει «την απομάκρυνση  της ΕΠΟ με τη λήξη της σύμβασής της το 2020».

Ο Δήμος Αθηναίων με την υπ’ αριθμ. 522/6-3-2014 ομόφωνη απόφασή του απαιτεί: «Την άμεση απομάκρυνση της Επαγγελματικής Ποδοσφαιρικής  Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), η οποία είναι μη επιτρεπτή χρήση με βάση το υπ΄ αριθ. 187/2011  Πρ. Διάταγμα σε συνεννόηση με την ΕΤΑΔ και απόδοση της χρήσης της έκτασης της  Αρένας στον ΟΠΑΝΔΑ για χρήσεις ήπιου αθλητισμού».

ΟΧΙ μεγάλο υπόγειο γκαράζ στον πυρήνα του πάρκου

Δεν συμφωνούμε με διάταξη της ΣΜΠΕ που αναφέρει ότι «εντός του πυρήνα του πάρκου εξετάζεται η αναγκαιότητα κατασκευής υπόγειων  κτιρίων στάθμευσης», επειδή:

 • α) θα αποκλειστεί πλέον η ύπαρξη στον πυρήνα του πάρκου (που προορίζεται για τη  μεγάλη κεντρική πλατεία του πάρκου), υψηλού πρασίνου που τόσο μεγάλη έχουμε  ανάγκη,
 • β) θα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων αυτοκινήτων στον πυρήνα του πάρκου. Ας σημειωθεί ότι στο ίδιο άρθρο της ΣΜΠΕ, αλλά και στο Πρ. Διάταγμα 187/Δ/201 και πολύ σωστά, προβλέπεται η κατασκευή υπαίθριων χώρων στάθμευσης περιφερειακά του Μητροπολιτικού πάρκου.

Το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Σ.Γ.Δ.) του ΥΠΕΝ προέβλεπε 4 τέτοια υπαίθρια γκαράζ. Επισημαίνουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων  «απορρίπτει τη δημιουργία του προτεινόμενου από το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Σ.Γ.Δ.) του ΥΠΕΝ, υπόγειου χώρου  στάθμευσης στο κέντρο του πυρήνα του πάρκου».

Να παραχωρηθούν στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου στο σύνολό τους τα 965 στρέμματα, με βάση το Νόμο 732/1977 (ΦΕΚ 310/Α/1977)

Δυστυχώς μέχρι τώρα παραχωρήθηκαν περίπου 400 στρέμματα.
Στην έκταση που ακόμη δεν παραχωρήθηκε (περίπου τα υπόλοιπα 565 στρ.) υπάρχουν:

 • α) Το στρατόπεδο Βαρύτη, που βρίσκεται μεταξύ των πάρκων Ζωγράφου και Χωροφυλακής.
  Ο Δήμος Αθηναίων συμφωνεί με την παραχώρηση, θεωρώντας μάλιστα «ως θέμα άμεσης προτεραιότητας».
 • β) Το στρατόπεδο Φακίνου,  που βρίσκεται μεταξύ του φυτωρίου του Δήμου Αθηναίων και της ανοιχτής κοίτης του  ποταμού Ιλισού (πλάι στη Λ. Κατεχάκη προς την πλευρά του Παπάγου, εντός του  οποίου υπάρχει και παραπόταμος του ποταμού Ιλισού), πρέπει να παραχωρηθεί κατά  χρήση στο Δήμο Αθηναίων.

Κανένα νέο κτίριο στο Μητροπολιτικό Πάρκο 

Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε επέκταση υφιστάμενου κτιρίου ή ανέγερση  νέου σε όλη την έκταση του Μητροπολιτικού Πάρκου, δηλαδή και στον πυρήνα (Δ1), αλλά και στην περιφερειακή ζώνη (Δ2).
Επομένως και στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης (Δ2) που δυστυχώς τα τελευταία  χρόνια ξεφύτρωσαν αρκετά νέα κτίρια (ολυμπιακό χωριό τύπου την περίοδο των  ολυμπιακών αγώνων και νέα κτίρια της πολυτεχνικής σχολής στη συνέχεια). Άλλωστε υπάρχουν πολλά ωραία παραδοσιακά κτίρια, που μπορούν αφού ανακαινιστούν να χρησιμοποιηθούν για ήπιας μορφής πολιτιστικές δραστηριότητες.

Με βάση αυτή την πάγια θέση μας:

 • α)Δεν συμφωνούμε με την ΣΜΠΕ που επιτρέπει και νέα δόμηση στην περιφερειακή  ώνη (Δ2)
 • β) Δεν πρέπει να ανεγερθεί τεράστιο κτίριο της ΕΥΠ δίπλα στο κτίριο της σχολής  Χωροφυλακής.
  Η ΣΜΠΕ δεν παίρνει δυστυχώς ξεκάθαρη θέση στο θέμα. Το αφήνει να ρυθμιστεί στο  μέλλον με την κατάρτιση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ).
 • γ) Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην πρόταση της Δ/νσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων για νέες κατασκευές εντός της έκτασης του φυτωρίου στον πυρήνα του πάρκου (Δ1),  όπως:
  Κτηνιατρική κλινική – καταφύγιο των αδέσποτων ζώων σε έκταση 2 στρεμμάτων και Κτίριο Δ/νσης Πρασίνου (επιπλέον δόμησης 2.000,00 τ.μ.)

Χώρος που περιβάλλει το κτήριο της Σχολής Χωροφυλακής

Ο Υπαίθριος χώρος που περιβάλλει το κτήριο της Σχολής Χωροφυλακής πρέπει να  παραχωρηθεί στο Δήμο Αθηναίων, ως χώρος πρασίνου και παράλληλα να αξιοποιηθεί  το υπάρχον γήπεδο για ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Χώρος που περιβάλλει το νοσοκομείο «Σωτηρία»

Συμφωνούμε με την ομόφωνη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου «Παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων (γηπέδου) εντός  του ΠΓΝ Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» και του αδόμητου χώρου που το περιβάλλει  στο Δήμο Αθηναίων. Χρήση του γηπέδου και από ερασιτεχνικά σωματεία της Αθήνας.  Λειτουργία του περιβάλλοντα του γηπέδου χώρου ως δημοτικό άλσος».

Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ)

Υπάρχουν πολλά θέματα που η ρύθμισή τους παραπέμπεται στο μέλλον με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) που θα καταρτίσει το ΥΠΕΝ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η πάγια θέση μας είναι να απαγορευθεί στον πυρήνα του πάρκου η κυκλοφορία των  οχημάτων ώστε να σταματήσει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της διαμπερούς  κίνησης των οχημάτων (που διασπά την ενότητα του πάρκου) και της ατέρμονης  στάθμευσης παντού των οχημάτων.

Ο Δήμος Αθηναίων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  ομόφωνα προτείνει: «Να καταργηθεί το υφιστάμενο δίκτυο στρατιωτικών  δρόμων, με απαγόρευση κάθε διαμπερούς κίνησης οχημάτων, πλην των οχημάτων  εκτάκτου ανάγκης. Επίσης, για την αποτροπή της διαμπερούς κίνησης προτείνει ο  υπηρεσιακός ήπιος δρόμος από τη Λεωφόρο Μεσογείων να ολοκληρώνεται στο  Υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια να πεζοδρομείται πλήρως».

Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων επισημαίνει ότι «σε συνεργασία με τη δραστήρια Επιτροπή Αγώνα και άλλους φορείς θα συνεχίσει χωρίς καμία επανάπαυση με ενότητα και πείσμα το μακρόχρονο αγώνα μας, ώστε  επιτέλους να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το συντομότερο δυνατόν το ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού και πυκνού πρασίνου, ανάσα ζωής για όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής».

Καλλιόπη Ασλανίδου

Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι δύο Έλληνες εφοπλιστές

Στα χέρια των Ελλήνων εφοπλιστών Καϋμενακη και Μπάκου περνά , σύμφωνα με πληροφορίες, το  25,8% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που κατείχε το επενδυτικό fund farallon! Εφ’ όσον...

Β. Μακεδονία: Ο πρώην πρωθυπουργός Βλάντο Μπούτσκοφσκι ειδικός εκπρόσωπος για τη Βουλγαρία

Ο Βλάντο Μπούτσκοφσκι είχε σήμερα συνάντηση στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μπούγιαρ Οσμάνι, στην οποία εξετάστηκε το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τη...

Covid 19-Κύπρος: Τρεις θάνατοι και 292 νέα κρούσματα 

Τρεις θανάτους και 292 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Κύπρου. Οι νεκροί είναι μια γυναίκα ηλικίας 83 ετών με υποκείμενα νοσήματα,...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την «περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου...

Δελτίο Ειδήσεων στις 23:00

Αύριο ή την Παρασκευή οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. "Η επαναλειτουργία των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης θα...

 ΟΗΕ: Περίπου 20.000 ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι παραμένουν στη Λιβύη

Περίπου 20.000 ξένοι στρατιώτες ή μισθοφόροι παραμένουν ακόμη στη Λιβύη, παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφθηκε τον Οκτώβριο, δήλωσε σήμερα η προσωρινή απεσταλμένη του...

Μέρκελ: Παράταση του lockdown έως και τις 10 Ιανουαρίου

Την παράταση της ισχύος του «μερικού lockdown» έως και τις 10 Ιανουαρίου ανακοίνωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές από πρόστιμα του 2016-17 ζητά ο Κ. Μπακογιάννης

Την άμεση ψήφιση στη Βουλή ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές του 2016-17 που αφορούν πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ ζητά ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας...

Δήμος Αθηναίων: θερμομετρήσεις και rapid test για κορονοϊό σε άστεγους της πόλης

Μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα του νέου κορονοϊού στον άστεγο πληθυσμό της πόλης γίνεται όλο το τελευταίο διάστημα από τον Δήμο...

Αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών στην Ομόνοια

Στον αέρα πυροβόλησε αστυνομικός για εκφοβισμό 37χρονου Αιγύπτιου, ο οποίος νωρίτερα μαχαίρωσε 34χρονο Αλβανό την ώρα αστυνομικού ελέγχου, αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή...

Στηρίζοντας τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα και όταν βγαίνουν από αυτά

100 παιδιά και έφηβοι, καθώς και προσωπικό των δομών κλειστής παιδικής προστασίας έχουν ωφεληθεί από τις δράσεις της ΜΚΟ «Εξέλιξη Ζωής» η οποία στηρίζει...

«Σιωπηλά» Χριστούγεννα – Τι λένε οι Αθηναίοι για τα κάλαντα εν μέσω πανδημίας

Διαφορετικά Χριστούγεννα θα ζήσουν οι Έλληνες λόγω κορονοϊού ενώ -όπως όλα δείχνουν- φέτος τα παιδιά δεν θα πουν τα κάλαντα με τον παραδοσιακό τρόπο...

Bottom Fullwidth