back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Προτάσεις κατοίκων για Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Διαβάστε επίσης

Ριζικά αντίθετοι εμφανίζονται κάτοικοι των Αμπελοκήπων στα σχέδια της κυβέρνησης για την προστασία του Υμηττού. Παράλληλα καταθέτουν τις προτάσεις και θέσεις τους για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ενόψει της έκδοσης νέου Προεδρικού Διατάγματος για Υμηττό – Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ιλισίων.

Αναλυτικά οι θέσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων.

Για τον Υμηττό

Εκφράζουμε τη ριζική αντίθεσή μας, με τις προτάσεις της Στρατηγικής Μελέτης  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), επειδή μειώνεται η ζώνη απόλυτης προστασίας  (όπως είχε προσδιοριστεί με το Πρ. Διάταγμα 187/2011), και ταυτόχρονα νομιμοποιούνται ασύμβατες και παράνομες χρήσεις-λειτουργίες στον Υμηττό.

Για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Να κατεδαφιστεί – απομακρυνθεί το Μπάντμιντον 

Ας σημειωθεί ότι μετά από προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων και της Επιτροπής Αγώνα το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 1970/2012 απόφασή του κρίνει ότι το Μπάντμιντον πρέπει να κατεδαφιστεί γιατί κατακερματίζει τον πυρήνα του πάρκου και  δημιουργεί εικόνα (απέραντο πάρκινγκ, παράνομοι δρόμοι κλπ) που δεν ταιριάζει σε πάρκο.

Επίσης  με βάση και το Πρ. Διάταγμα 187/Δ/2011: «Το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, κατεδαφίζεται μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης με τον ανάδοχο»  (δηλαδή το 2026).

Με την απομάκρυνση του Μπάντμιντον, συμφωνεί και το Δημοτικό Συμβούλιο του  Δήμου Αθηναίων (απόφαση 522/6-3-2014 πρόταση 12) που χαρακτηριστικά αναφέρει  ότι «Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν συμφωνεί με τη συνέχιση της ύπαρξης του Μπάντμιντον  γιατί επιβαρύνει τη ζωή των κατοίκων».

Να απομακρυνθεί η Επαγγελματική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), και άλλες  ασύμβατες για πάρκο χρήσεις

Συγκεκριμένα πρόκειται:

  • α) Για την Επαγγελματική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), που δεν είναι αθλητικό  σωματείο, αλλά τριτοβάθμιο όργανο διοίκησης
  • β) Για την στέγαση της Γενικής Γραμματείας και Τεχνολογίας του Υπουργείου  Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πρώην κεντρικό κτίριο Ιππασίας με βάση το νόμο  4623/9-8-29 (ΦΕΚ 134Α)

Οι παραπάνω ασύμβατες και ετερόκλητες χωροθετήσεις επιφέρουν αύξηση της  διαμπερούς κυκλοφορίας και της αυθαίρετης στάθμευσης στον πυρήνα του πάρκου και  τελικά την υποβάθμιση και κατάτμηση του πυρήνα του πάρκου.

Ο Οργανισμός Αθήνας του ΥΠΕΝ στηριζόμενος στο ερευνητικό πρόγραμμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Νοέμβριος 2011) προτείνει «την απομάκρυνση  της ΕΠΟ με τη λήξη της σύμβασής της το 2020».

Ο Δήμος Αθηναίων με την υπ’ αριθμ. 522/6-3-2014 ομόφωνη απόφασή του απαιτεί: «Την άμεση απομάκρυνση της Επαγγελματικής Ποδοσφαιρικής  Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), η οποία είναι μη επιτρεπτή χρήση με βάση το υπ΄ αριθ. 187/2011  Πρ. Διάταγμα σε συνεννόηση με την ΕΤΑΔ και απόδοση της χρήσης της έκτασης της  Αρένας στον ΟΠΑΝΔΑ για χρήσεις ήπιου αθλητισμού».

ΟΧΙ μεγάλο υπόγειο γκαράζ στον πυρήνα του πάρκου

Δεν συμφωνούμε με διάταξη της ΣΜΠΕ που αναφέρει ότι «εντός του πυρήνα του πάρκου εξετάζεται η αναγκαιότητα κατασκευής υπόγειων  κτιρίων στάθμευσης», επειδή:

  • α) θα αποκλειστεί πλέον η ύπαρξη στον πυρήνα του πάρκου (που προορίζεται για τη  μεγάλη κεντρική πλατεία του πάρκου), υψηλού πρασίνου που τόσο μεγάλη έχουμε  ανάγκη,
  • β) θα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων αυτοκινήτων στον πυρήνα του πάρκου. Ας σημειωθεί ότι στο ίδιο άρθρο της ΣΜΠΕ, αλλά και στο Πρ. Διάταγμα 187/Δ/201 και πολύ σωστά, προβλέπεται η κατασκευή υπαίθριων χώρων στάθμευσης περιφερειακά του Μητροπολιτικού πάρκου.

Το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Σ.Γ.Δ.) του ΥΠΕΝ προέβλεπε 4 τέτοια υπαίθρια γκαράζ. Επισημαίνουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων  «απορρίπτει τη δημιουργία του προτεινόμενου από το Σχέδιο Γενικής Διάταξης (Σ.Γ.Δ.) του ΥΠΕΝ, υπόγειου χώρου  στάθμευσης στο κέντρο του πυρήνα του πάρκου».

Να παραχωρηθούν στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου στο σύνολό τους τα 965 στρέμματα, με βάση το Νόμο 732/1977 (ΦΕΚ 310/Α/1977)

Δυστυχώς μέχρι τώρα παραχωρήθηκαν περίπου 400 στρέμματα.
Στην έκταση που ακόμη δεν παραχωρήθηκε (περίπου τα υπόλοιπα 565 στρ.) υπάρχουν:

  • α) Το στρατόπεδο Βαρύτη, που βρίσκεται μεταξύ των πάρκων Ζωγράφου και Χωροφυλακής.
    Ο Δήμος Αθηναίων συμφωνεί με την παραχώρηση, θεωρώντας μάλιστα «ως θέμα άμεσης προτεραιότητας».
  • β) Το στρατόπεδο Φακίνου,  που βρίσκεται μεταξύ του φυτωρίου του Δήμου Αθηναίων και της ανοιχτής κοίτης του  ποταμού Ιλισού (πλάι στη Λ. Κατεχάκη προς την πλευρά του Παπάγου, εντός του  οποίου υπάρχει και παραπόταμος του ποταμού Ιλισού), πρέπει να παραχωρηθεί κατά  χρήση στο Δήμο Αθηναίων.

Κανένα νέο κτίριο στο Μητροπολιτικό Πάρκο 

Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε επέκταση υφιστάμενου κτιρίου ή ανέγερση  νέου σε όλη την έκταση του Μητροπολιτικού Πάρκου, δηλαδή και στον πυρήνα (Δ1), αλλά και στην περιφερειακή ζώνη (Δ2).
Επομένως και στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης (Δ2) που δυστυχώς τα τελευταία  χρόνια ξεφύτρωσαν αρκετά νέα κτίρια (ολυμπιακό χωριό τύπου την περίοδο των  ολυμπιακών αγώνων και νέα κτίρια της πολυτεχνικής σχολής στη συνέχεια). Άλλωστε υπάρχουν πολλά ωραία παραδοσιακά κτίρια, που μπορούν αφού ανακαινιστούν να χρησιμοποιηθούν για ήπιας μορφής πολιτιστικές δραστηριότητες.

Με βάση αυτή την πάγια θέση μας:

  • α)Δεν συμφωνούμε με την ΣΜΠΕ που επιτρέπει και νέα δόμηση στην περιφερειακή  ώνη (Δ2)
  • β) Δεν πρέπει να ανεγερθεί τεράστιο κτίριο της ΕΥΠ δίπλα στο κτίριο της σχολής  Χωροφυλακής.
    Η ΣΜΠΕ δεν παίρνει δυστυχώς ξεκάθαρη θέση στο θέμα. Το αφήνει να ρυθμιστεί στο  μέλλον με την κατάρτιση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ).
  • γ) Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην πρόταση της Δ/νσης Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων για νέες κατασκευές εντός της έκτασης του φυτωρίου στον πυρήνα του πάρκου (Δ1),  όπως:
    Κτηνιατρική κλινική – καταφύγιο των αδέσποτων ζώων σε έκταση 2 στρεμμάτων και Κτίριο Δ/νσης Πρασίνου (επιπλέον δόμησης 2.000,00 τ.μ.)

Χώρος που περιβάλλει το κτήριο της Σχολής Χωροφυλακής

Ο Υπαίθριος χώρος που περιβάλλει το κτήριο της Σχολής Χωροφυλακής πρέπει να  παραχωρηθεί στο Δήμο Αθηναίων, ως χώρος πρασίνου και παράλληλα να αξιοποιηθεί  το υπάρχον γήπεδο για ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Χώρος που περιβάλλει το νοσοκομείο «Σωτηρία»

Συμφωνούμε με την ομόφωνη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου «Παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων (γηπέδου) εντός  του ΠΓΝ Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» και του αδόμητου χώρου που το περιβάλλει  στο Δήμο Αθηναίων. Χρήση του γηπέδου και από ερασιτεχνικά σωματεία της Αθήνας.  Λειτουργία του περιβάλλοντα του γηπέδου χώρου ως δημοτικό άλσος».

Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ)

Υπάρχουν πολλά θέματα που η ρύθμισή τους παραπέμπεται στο μέλλον με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) που θα καταρτίσει το ΥΠΕΝ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η πάγια θέση μας είναι να απαγορευθεί στον πυρήνα του πάρκου η κυκλοφορία των  οχημάτων ώστε να σταματήσει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση της διαμπερούς  κίνησης των οχημάτων (που διασπά την ενότητα του πάρκου) και της ατέρμονης  στάθμευσης παντού των οχημάτων.

Ο Δήμος Αθηναίων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  ομόφωνα προτείνει: «Να καταργηθεί το υφιστάμενο δίκτυο στρατιωτικών  δρόμων, με απαγόρευση κάθε διαμπερούς κίνησης οχημάτων, πλην των οχημάτων  εκτάκτου ανάγκης. Επίσης, για την αποτροπή της διαμπερούς κίνησης προτείνει ο  υπηρεσιακός ήπιος δρόμος από τη Λεωφόρο Μεσογείων να ολοκληρώνεται στο  Υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια να πεζοδρομείται πλήρως».

Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων επισημαίνει ότι «σε συνεργασία με τη δραστήρια Επιτροπή Αγώνα και άλλους φορείς θα συνεχίσει χωρίς καμία επανάπαυση με ενότητα και πείσμα το μακρόχρονο αγώνα μας, ώστε  επιτέλους να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το συντομότερο δυνατόν το ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού και πυκνού πρασίνου, ανάσα ζωής για όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα