back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Λεωνίδας Βιτωράτος στον Αθήνα 9.84: «Σε απαξίωση η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τα τελευταία χρόνια»

Διαβάστε επίσης

Για απαξίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τα έξι τελευταία χρόνια, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε αυτήν, Λεωνίδας Βιτωράτος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Λαυράνο.
Οπως τόνισε «αντί να αποτελεί ανάχωμα στην πανδημία και βασικό πυλώνα του ΕΣΥ με το ευρύ δίκτυο Κέντρων Υγείας,Τοπικών Ομάδων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων που διαθέτει στη χώρα, έχει απαξιωθεί σταδικά από το 2014 με την κατάργηση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ».
Περιέγραψε μια δύσκολη κατάσταση με όλα, όπως ανέφερε, να είναι «στον αυτόματο πιλότο, λόγω έλλειψης προσωπικού, διευθυντών και προισταμένων, αλλά και του υφιστάμενου μεγάλου διοικητικού κενού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.» Είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει πλέον ούτε περίγραμμα θέσεων και παροχών».
Για τη βόρεια Ελλάδα, κατήγγειλε ξήλωμα των Κέντρων Υγείας με το προσωπικό να έχει διοχετευθεί στα μεγάλα νοσοκομεία για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Αναλυτικά:

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί ένα ευρύ δίκτυο με Κέντρα Υγείας, Τοπικές Ομάδες Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, αστικού και αγροτικού τύπου σε ολόκληρη τη χώρα.

Βρίσκεται σε στάδιο απαξίωσης τα 6 τελευταία χρόνια. Από το 2014 που καταργήθηκαν οι μονάδες ΕΟΠΥΥ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, δεν έχει σκύψει κανείς πάνω στο πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να μπορέσει να δρομολογήσει τις εξελίξεις προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και να αποτελέσει βασικό πυλώνα του ΕΣΥ. Θα έπρεπε να επιτελεί τώρα στη πανδημία, αλλά και γενικότερα ρόλο αναχώματος στην πανδημία, για να μην οδηγείται ο κόσμος στα νοσοκομεία.

Έχουμε έλλειψη προσωπικού, δεν υπάρχει τίποτα, λειτουργούμε στον αυτόματο πιλότο. Αρκεί να πω ότι δεν υπάρχει ούτε περίγραμμα θέσεων και παροχών. Δεν έχουμε διευθυντές και προϊσταμένους, έχουμε μεγάλο διοικητικό κενό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στη βόρεια Ελλάδα ξηλώθηκαν τα Κέντρα Υγείας και το προσωπικό μεταφέρθηκε στα μεγάλα νοσοκομεία για ενίσχυση του ΕΣΥ. Σε Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα και αλλού. Το ερώτημα είναι αν επαρκούν οι προσλήψεις απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν στο προηγούμενο διάστημα και αν έγιναν όλες για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας εν μέσω covid. Η εκτίμηση είναι ότι χρειαζόταν περισσότερο προσωπικό, καθώς μετακινείται προσωπικό για να καλύψει ανάγκες, προφανώς και όχι αδίκως .

Δεν έγιναν προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια. Δεν έγινε κάτι στο προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να ενισχυθούν οι δομές της.
Θα μπορούσε να διαχειριστεί non covid περιστατικά ή να αξιοποιηθούν πολλά από τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και στην Αθήνα λειτουργώντας επικουρικά σε μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες που μάχονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν συνιστά επιτυχία για κανένα κράτος και κυβέρνηση το να μη λειτουργούν-σε 24ωρη βάση-Πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως πχ η Πάτρα, ο Βόλος, η Λάρισα και το Ηράκλειο, καθώς κάποια από αυτά διαθέτουν και εξοπλισμό και καλές κτιριακές υποδομές

Ωστόσο, δεν είναι αργά. Έχουν γίνει κινήσεις όπως το σταδιακό χτίσιμο εμβολιαστικών κέντρων, αλλά χρειάζεται να φροντίσει η κυβέρνηση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να μπορέσει να λειτουργήσει και να συνεισφέρει.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα