back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επικυρώνεται η νίκη του Τζο Μπάιντεν στην Τζόρτζια – Τρεις Πολιτείες απέρριψαν τις νομικές ενστάσεις Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Η νίκη του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Πολιτεία της Τζόρτζια επιβεβαιώθηκε με την επανακαταμέτρηση που ολοκληρώθηκε χθες, ενώ απορρίφθηκαν σε τρεις Πολιτείες των ΗΠΑ οι νομικές ενστάσεις των συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ για την αμφισβήτηση της ήττας που ο απερχόμενος Πρόεδρος υπέστη. Μετά την απόσυρση της ένστασης στο Μίσιγκαν, οι πολιτείες τις Τζόρτζια, της Αριζόνα και της Πενσιλβάνια απέρριψαν τις αγωγές των Ρεπουμπλικανών κατά της επικύρωσης των αποτελεσμάτων.

Ιδιαιτέρως στην Τζόρτζια, η επανακαταμέτρηση που διεξήχθηε μπορεί να βρήκε 6.000 ψήφους που δεν είχαν προσμετρηθεί, αλλά η επίδρασή τους στο τελικό αποτέλεσμα της πολιτείας του Αμερικανικού Νότου ήταν μηδαμινή. Ετσι ο Τζό Μπάιντεν τελικώς νίκησε τον Ρεπουμπλικανικό αντίπαλό του στην Τζόρτζια με 12.284 ψήφους διαφορά και διεκδικει τον τίτλο του πρώτου, εδω και 28 χρόνια, Δημοκρατικού  υποψηφίου που κερδιζει την συντηρητική αυτη Πολιτεία. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος  των Δημοκρατικών σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον Τραμπ  ότι επιδεικνύει  “απίστευτη ανευθυνότητα” επιμένοντας να αρνείται την ήττα του. Ο  Τζο Μπαίντεν με 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ αναμένει να ορκιστεί ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο .

Μάλιστα, ο Τζό Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έχει επιλέξει τον υποψήφιο για να ηγηθεί του Υπουργείου Οικονομικών, μια επιλογή αποδεκτή,  όπως πρόσθεσε, τόσο από τη φιλελεύθερη όσο και από τη μετριοπαθή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος. «Θα ακούσετε σύντομα την επιλογή μου για το Υπουργείο Οικονομικών, είτε λίγο πριν είτε αμέσως μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών», είπε ο κ. Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Wilmington, Del.

Την νίκη του Μπαιντεν στην Τζορτζια ανακοίνωσε ο Ρεπουμπλικανός  Μπραντ Ράφενσπεργκερ, υπουργός Εσωτερικών στην πολιτεία αυτή των ΗΠΑ. Η ανακαταμέτρηση αποφασίστηκε να γίνει διότι με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα ο Μπάιντεν επικράτησε κατ αρχήν με διαφορά μόλις 14.000 ψήφων από τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο. Τελικώς η διαφορά καταμετρήθηκε στις 12. 284 ψήφους.

Ο Ράφενσπεργκερ τόνισε πως δεν υπάρχει “καμία αμφιβολία” πως οι αρχές της Πολιτείας θα επικυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σήμερα και πρόσθεσε ότι η ανακαταμέτρηση έδειξε πως το αποτέλεσμα “είναι ευθυγραμμισμένο πολύ κοντά με αυτό που είχαμε όταν ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα τη βραδιά των εκλογών”. Ο ιδιος  βεβαίως δεν  παρέλειψε να χαρακτηρίσει “απολύτως οριακή”  τη νίκη του Μπάιντεν, λέγοντας ότι η διαφορά δεν ήταν ούτε “μια δαχτυλήθρα” ψήφων.

Τα αποτελέσματα σε όλη την αμερικανική επικράτεια δείχνουν ξεκάθαρη επικράτηση του Δημοκρατικού υποψηφίου με 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Προέδρου Τραμπ, αλλά και προβάδισμα κατά 5,9 εκατομμύρια ψήφους. Τώρα η νομική ομάδα των Ρεπουμπλικανών πιθανώς να επιχειρήσει την άσκηση πιέσεων στα πολιτειακά νομοθετικά σώματα που πρόσκεινται προς του Ρεπουμπλικάνους  ώστε  αγνοήσουν τη λαϊκή ψήφο και να ορίσουν οι εκείνα τους εκλέκτορες που θα επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο.

Η στάση αυτή που προκαλεί σαφείς συνταγματικές περιπλοκές ωθεί στην αποστασιοποίηση και άλλων κορυφαίων Ρεπουμπλικανών. Ο  πρώην υποψήφιος πρόεδρος Μιτ Ρόμνι δήλωσε την Πέμπτη πως “έχοντας αποτύχει να παρουσιάσει μια λογική εικόνα εκτεταμένης νοθείας ή συνωμοσίας σε κάποιο δικαστήριο, ο Πρόεδρος πλέον έχει καταφύγει σε ανοικτή πίεση σε πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους για να αλλοιώσει τη βούληση του λαού και να ανατρέψει την εκλογή”. “Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποια χειρότερη αντιδημοκρατική πράξη από εν ενεργεία Αμερικανό Πρόεδρο,” πρόσθεσε με έμφαση ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

Aθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα