back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δ. Ναθαναήλ – Εταιρεία Εργονομίας: Όταν το σπίτι γίνεται work station – Οδηγός τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας

Διαβάστε επίσης

Όταν το σπίτι γίνεται work station. Στην εποχή της πανδημίας οι οικογένειες μετατρέπουν τον οίκο τους σε χώρο εργασίας και εκπαίδευσης.

Από νωρίς το πρωί κτυπά το κουδούνι για τους μαθητές σε γυμνάσιο και λύκειο ενώ περίπου την ίδια ώρα, οι γονείς ξεκινούν για το γραφείο, ήτοι την εξ αποστάσεως εργασίας. Οι χώροι του σπιτιού αλλάζουν , δωμάτια γράφουν στην πόρτα “ησυχία κάνω μάθημα” και ενίοτε το σαλόνι μετατρέπεται σε ένα σταθμό εργασίας.

“Με την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, το δυσκολότερο είναι το να μοιραστούμε το μικρό χώρο ενός σπιτιού, που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες” λέει στον “Αθήνα 9.84” ο κ. Δημήτρης Ναθαναήλ επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εργονομίας.

Η Εργονομία,ως μάθημα και επιστημονικό πεδίο διδάσκεται σε αρκετά πανεπιστημιακά τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, παν. Αιγαίου , Πατρών κλπ. Τι ακριβώς είναι : η εφαρμοσμένη επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης, υγείας και ευεξίας μέσω της συμβολής στο σχεδιασμό εργαλείων, μηχανών, μεθόδων και περιβάλλοντος εργασίας.

Με δεδομένη την εξάπλωση της πανδημίας και την επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαιδεύσης ο κ. Ναθαναήλ υπογραμμίζει στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (18/11/20) τα προβλήματα που αναφύονται.

“Εργαζόμενοι και μαθητές δε διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως γραφεία, καθίσματα κτλ. ώστε να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι με έναν τρόπο που να εξασφαλίζει την υγεία τους. Πολύς κόσμος, που εργάζεται από το σπίτι για περισσότερο από ένα μήνα θα αρχίσει να αντιμετωπίζει μυοσκελετικά προβλήματα” λέει και σημειώνει ότι στην πράξη η εικόνα που επικρατεί είναι η χρήση φορητών , tablet σε κάθε χώρο του σπιτιού, σε ακατάλληλα σημεία ενίοτε επάνω στο κρεβάτι.

Καλωδιωμένοι νυχθημερόν…

Από το μεσημέρι ξεκινά και το μάθημα για τα παιδιά του Δημοτικού 2-5 ενώ οι γονείς συνεχίζουν την μάχη για το μεροκάματο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Δεν είναι αλλωστε λίγες οι περιπτώσεις όπου στην εποχή της τηλεργασίας , εν τέλει ο εργαζόμενος απασχολείται πολύ περισσότερο χρόνο.  Το απόγευμα εκ νέου “ανάβει” το ιντερνέτ καθώς ξεκινούν τα φροντιστήρια και τα μαθήματα ξένων γλωσσών.

Οδηγός για καλές πρακτικές

Η Ελληνική Εταιρεία Εργονομίας προχωρά στην δημιουργία ενός οδηγού με πρακτικές συμβουλές για τηλε-εργασία από το σπίτι, υπό τις παρούσες συνθήκες.

“Για να βοηθήσουμε τους εργαζόμενους, έχουμε συντάξει έναν οδηγό με καλές πρακτικές για την τηλεργασία. Αρχικά να σημειώσουμε ότι ο ενήλικας κινδυνεύει πολύ περισσότερο από ένα παιδί όσον αφορά τη μυοσκελτική του υγεία. Τα παιδιά έχουν φυσικό τρόπο να προστατεύονται” αναφέρει ο κ. Δ.Ναθαναήλ με την οπτική ότι οι συμβουλές επικεντρώνονται σε θέματα προσωπικής υγείας και ευεξίας και δεν επεκτείνονται σε όλες τις πτυχές (κοινωνικές, οικογενειακές κλπ)

“Μία πρώτη συμβουλή είναι να μη δουλεύουμε πολλές ώρες σε laptop, αλλά σε υπολογιστή με ξεχωριστή οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι. Επίσης, πρέπει να εφαρμόζουμε κάποιες ρουτίνες, που να μας επιτρέπουν το διάλλειμα από την εργασία κάθε 20-30 λεπτά, ώστε να μπορούμε να περπατάμε, να τεντωνόμαστε ή να βγαίνουμε σε εξωτερικό χώρο. Επίσης πρέπει να τηρούμε αυστηρά το ωράριο εργασίας, να μη συγχέουμε την εργασιακή με την προσωπική μας ζωή”.

Οι οδηγίες από την Ελληνική Εταιρεία Εργονομίας

Καλές πρακτικές για τηλε-εργασία

Η επόμενη ημέρα

“Νομοτελειακά οι σύγχρονες κοινωνίες θα εφάρμοζαν την τηλεργασία. Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία με τα θετικά και τα αρνητικά της χαρακτηριστικά. Από τη μία παρέχεται η δυνατότητα να εργαστεί κάποιος με ελευθερία, να μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα το χρόνο του κι από την άλλη, οδηγούμαστε περισσότερο σε μια παγκοσμιοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται”.

Γιώργος Αποστολίδης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα