back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αρμενία: Πιέσεις στον Πασινιάν για να παραιτηθεί – Αντιδρά με σχέδιο δράσης

Διαβάστε επίσης

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο δράσης έξι μηνών το οποίο, όπως είπε, σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλίσει τη δημοκρατική σταθερότητα της χώρας του, αν και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι ρευστή.

Ο Πασινιάν απέρριψε τις εκκλήσεις από αντιπάλους και διαδηλωτές να παραιτηθεί εξαιτίας αυτού που χαρακτηρίζουν ως ολέθρια διαχείριση μιας σύγκρουσης έξι εβδομάδων ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και αρμενικές δυνάμεις στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και σε γύρω περιοχές.

Βάσει μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, τμήματα του εδάφους που τελούσαν υπό αρμενικό έλεγχο παραδίδονται στο Αζερμπαϊτζάν οι δυνάμεις του οποίου ανακατέλαβαν κομμάτια της επικράτειας που είχε χάσει το Μπακού σε έναν προηγούμενο πόλεμο στα χρόνια του 1990.

Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Πασινιάν επανέλαβε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ό,τι συνέβη, αλλά είπε πως τώρα έχει την ευθύνη να σταθεροποιήσει την Αρμενία και να διασφαλίσει την εθνική ασφάλειά της.

«Είμαι πλήρως αποφασισμένος», έγραψε, προτού παραθέσει 15 σημεία δράσης τα οποία θέλει να στοχεύσει.

Είπε πως θέλει να προσπαθήσει να αποκαταστήσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ υπό την αιγίδα της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ και να δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των ανθρώπων στα εδάφη που εξακολουθούν να τελούν υπό αρμενικό έλεγχο.

Αυτό σημαίνει βοήθεια στους κατοίκους να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους και την αποκατάσταση κατεστραμμένων υποδομών, προσφέροντας παράλληλα οικονομική βοήθεια στις οικογένειες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση και την κατάλληλη φροντίδα σε όσους τραυματίστηκαν.

Είπε επίσης πως θέλει να συζητήσει το νομικό καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, να πραγματοποιήσει μια μεταρρύθμιση του στρατού, να τροποποιήσει την εκλογική νομοθεσία και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και στην οικονομία.

«Τον Ιούνιο του 2021 θα παρουσιάσω μια έκθεση για αυτόν τον οδικό χάρτη», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Πασινιάν. «Η κοινή γνώμη και αντίδραση θα ληφθεί υπόψη στη λήψη αποφάσεων για μελλοντικές δράσεις».

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα