back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σκηνικό έντασης νωρίς το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας – Απρόκλητη αστυνομική βία καταγγέλλει το ΚΚΕ – Τι απαντά ο Χρυσοχοΐδης

Διαβάστε επίσης

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς Πατησίων, Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Νωρίτερα εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και μέλη συλλογικοτήτων και του ΚΚΕ που επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου παρά τη σχετική απαγόρευση. Τα μεγαλύτερο σκηνικό έντασης ήταν στα Προπύλαια και στην Πλατεία Κλαυθμώνος όπου έγινε εκτεταμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ η Αστυνομία χρησιμοποίησε και τα οχήματα εκτόξευσης νερού. Συνολικά έως αυτή την ώρα έχουν γίνει έως και 40 προσαγωγές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκπρόσωπός της είπε στον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και θα πρέπει να διαλυθεί.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι κρατούνται 15 άτομα ενώ ορισμένοι έχουν χτυπηθεί από αστυνομικούς. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε με τον επικεφαλής της ΕΛΑΣ ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται.

Το ΚΚΕ  καταδίκασε «το σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής, απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας», σε σχετική ανακοίνωση. Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση «στόχος της κυβέρνησης είναι να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους».

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών, απάντησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Για απαράδεκτη και απρόκλητη επίθεση σε μια ειρηνική διαδήλωση έκανε λόγο και ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Ανακοίνωση για ταγεγονότα στο κέντρο της Αθήνας εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών.

Όπως αναφέρεται στη πρωινή συγκέντρωση τα 200 μέλη του ΚΚΕ χρησιμοποίησαν παραπλανητικά sms για φτάσουν στη Β. Σοφίας ενώ το μεσημέρι τα άτομα έφτασαν τα 1.500 στα Προπύλαια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Τα σημερινά γεγονότα στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα.

Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος – και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών.

Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και επανασυγκεντρώθηκαν.

Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορωνοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Το πρωί η Αστυνομία σε ελέγχους βρήκε κράνη, κοντάρια, μάσκες. Αυτοί που τα κατείχαν, θα έπρεπε να είναι οι μοναδικοί παραβάτες σήμερα.

Η Αστυνομία θα συνεχίσει ολόκληρη τη μέρα, όπως και κάθε μέρα, να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να εφαρμόζει το νόμο. Με τη μέγιστη δυνατή ανοχή. Αλλά και με μια μεγάλη κόκκινη γραμμή. Τη νομιμότητα και την δημόσια υγεία. Στη συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η κρίση των πολιτών».

Να σταματήσει η κυβέρνηση να οξύνει το κλίμα ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ζητώντας επίσης την απελευθέρωση των συλληφθέντων. «Σε όλες τις εκδηλώσεις που έγιναν σήμερα υπήρξε πλήρης τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων», είπε ο κ Χαρίτσης, τονίζοντας ότι υγειονομική βόμβα συνιστά ότι 6000 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν με εντολή της κυβέρνησης στο κέντρο της Αθήνας.

Για λεονταρισμούς της κυβέρνησης χωρίς νόημα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι οι εκδηλώσεις πήγαν κανονικά όμως καθόλου κανονικά δεν πήγε η απαγόρευση της κυβέρνησης.

«Πρόθεση κάποιων να δημιουργήσουν εντυπώσεις, δεν δέχομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ που απαγόρευσε συγκεντρώσεις όταν ήρθε ο Ομπάμα να κουνάει σήμερα το δάχτυλο για απαγορεύσεις» απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος.

Εν τω μεταξύ, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς, ελικόπτερα και drones σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Τα drones επιτηρούν από αέρος τα σημεία που πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός και θα δίνουν Online εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα τελούν υπό αυστηρή εποπτεία.

Κλειστοί 11 σταθμοί του Μετρό

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο των μέτρων, το μεσημέρι της Τετάρτης έκλεισαν μέχρι νεωτέρας οι σταθμοί «Μοναστηράκι», «Βικτώρια», «Αττική» και «Μεταξουργείο», «Oμόνοια», «Σταθμός Λαρίσης», «Σεπόλια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Eυαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

Υπενθυμίζεται ότι για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα