back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιράκ: Μαζική εκτέλεση 21 καταδικασθέντων για τρομοκρατία

Διαβάστε επίσης

Οι ιρακινές αρχές απαγχόνισαν σήμερα 21 καταδικασμένους τρομοκράτες και δολοφόνους στην τελευταία σε μια σειρά μαζικών εκτελέσεων που πραγματοποιεί η Βαγδάτη μετά τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους το 2017.

Μεταξύ εκείνων που εκτελέστηκαν σε μια φυλακή στην πόλη Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ ήταν άνδρες που συμμετείχαν σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας κατά τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι στη βόρεια πόλη Ταλ Αφάρ, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα όσων εκτελέστηκαν ή τα εγκλήματα για τα οποία είχαν καταδικαστεί.

Κρατούμενοι του σωφρονιστικού αυτού ιδρύματος της νότιας ιρακινής πόλης του έχουν δώσει το ψευδώνυμο “αλ Χουτ” (η φάλαινα), καθώς, σύμφωνα με τους φυλακισμένους, όταν μπαίνεις σε αυτό, βγαίνεις μόνο νεκρός.

Το Ιράκ έχει διώξει εκατοντάδες ύποπτους τζιχαντιστές και έχει προχωρήσει σε πολλές μαζικές εκτελέσεις από τότε ο ιρακινός στρατός νίκησε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε μια στρατιωτική εκστρατεία με τη στήριξη των ΗΠΑ (2014-2017).

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ιρακινές δικαστικές αρχές ότι αποκτούν ομολογίες ενοχής έπειτα από βασανιστήρια και για προβληματικές δίκες που οδήγησαν σε άδικες καταδίκες. Η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι οι δίκες ήταν δίκαιες.

Το Ιράκ είναι μια από τις χώρες με τις περισσότερες θανατικές ποινές στον κόσμο. Το 2019, 100 καταδικασθέντες, πολλοί εκ των οποίων είχαν κριθεί ένοχοι για τρομοκρατία, εκτελέστηκαν, περισσότερες από μία στις επτά εκτελέσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Πριν από τις σημερινές εκτελέσεις, τουλάχιστον άλλοι επτά κρατούμενοι εκτελέστηκαν στην Νασιρίγια το 2020, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το ένα τρίτο του εδάφους του Ιράκ το 2014 και ηττήθηκε κατά κράτος τόσο εκεί όσο και στη γειτονική Συρία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα