back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ελλείψεις σε εμβόλια και φάρμακα στα φαρμακεία

Διαβάστε επίσης

Φάρμακα με το σταγονόμετρο αναγκάζονται να δίνουν στους ασθενείς οι φαρμακοποιοί της Αθήνας λόγω των σοβαρών ελλείψεων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε πολλά σκευάσματα.

Ελλείψεις καταγράφονται αυτή την περίοδο στα αντιγριπικά εμβόλια και στα εμβόλια του πνευμονιόκοκκου, με τους φαρμακοποιούς να δηλώνουν ότι αναμένουν να παραλάβουν νέες παρτίδες με άγνωστο προς το παρών χρονοδιάγραμμα.

Ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μόνο ένα σκεύασμα, με αποτέλεσμα να μοιράζουν ανά 10 τα χάπια που έχει μέσα έως και σε τρεις ασθενείς, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να μην τους αφήσουν χωρίς την αναγκαία θεραπευτική αγωγή τους.

Σημαντικές ελλείψεις, σύμφωνα με επιτόπιο ρεπορτάζ του 9.84, καταγράφονται σε φάρμακα από όλες τις κατηγορίες, όπως σε ινσουλίνες και δισκία για το ζάχαρο, σε αντιπηκτικά, σε πολλά είδη κολλύριων για τα μάτια, σε διασταλτικά σπρέι και σε κατηγορίες αντικαταθλιπτικών χαπιών. Ελλείψεις παρατηρούνται σε πολλά φαρμακεία στο αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά και σε αυτό του πνευμονιόκοκκου.

Οι φαρμακοποιοί, όπως μας είπαν, σε πολλές περιπτώσεις παρά την εναγώνια αναζήτηση από φαρμακείο σε φαρμακείο (ρωτώντας τους συναδέλφους τους), αδυνατούν να βρουν το σκεύασμα που χρειάζεται ο ασθενής. Συνεπώς του επιστρέφουν τη συνταγή και του προτείνουν να συμβουλευτεί το γιατρό του, ώστε να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί, για να μη χρειαστεί να την καθυστερήσει ή να τη διακόψει. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά όταν πρόκειται για διαβητικούς που κάνουν ινσουλίνη ή για ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα