back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σε αναστολή η αγορά εργασίας λόγω lockdown

Διαβάστε επίσης

Σε…αναστολή βρίσκεται η αγορά εργασίας, λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το δεκάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφεται θετικό πρόσημο κατά τουλάχιστον 41.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στο γεγονός ότι -λόγω των μέτρων- παρατηρείται γενικότερο «πάγωμα», καθώς οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά 648.562 και οι απολύσεις περιορίστηκαν κατά 607.513

Τον Οκτώβριο, το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων ήταν λιγότερο αρνητικό καθώς τα στοιχεία αποτυπώνουν 33.356 χαμένες θέσεις έναντι 120.000 πέρυσι, δεδομένου ότι η τουριστική σεζόν ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ανορθόδοξα.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το τρίτο δυσμενέστερο ισοζύγιο απασχόλησης δεκαμήνου από το 2013.

Επίσης, μια στις δύο προσλήψεις αφορούσαν ελαστική μορφή απασχόλησης (μερική ή εκ περιτροπής) αντί για πλήρη εργασία,ενώ μόνο τον Οκτώβριο 5.270 συμβάσεις εργασίας μετατράπηκαν από πλήρους σε ευέλικτης απασχόλησης με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

Το ισοζύγιο προσλήψεων -απολύσεων ήταν αρνητικό κυρίως για τους άνδρες και για τις ηλικίες από 45 έως 64 ετών.

Οι πέντε κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν τα καταλύματα, η εστίαση, η δημόσια διοίκηση, το λιανικό εμπόριο και οι δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αποδεικνύεται ότι οι στοχευμένες δέσμες μέτρων που εφαρμόζονται, στηρίζουν άμεσα και ενεργά την αγορά εργασίας προστατεύοντας αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας και συγκριτικά περισσότερο από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Αναμφίβολα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το δεύτερο lockdown θα επηρεάσει γενικότερα την ελληνική οικονομία και κατ επέκταση την απασχόληση και την αγορά εργασίας.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, συνεχίζονται οι προσπάθειές με δραστικές πολιτικές και εργαλεία απασχόλησης:

– 21 παρεμβάσεις-μέτρα προστασίας εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων

– Τα νέα ανοιχτά και δυναμικά προγράμματα του ΟΑΕΔ που διευκολύνουν την είσοδο ανέργων στην αγορά εργασίας με νέες προσλήψεις από πλευράς επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή ο ΟΑΕΔ υλοποιεί 7 ανοικτά προγράμματα 38.600 νέων θέσεων, με ποσοστά επιχορήγησης 60-100% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών.

– Το ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, με πλήρη κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένων) για έξι μήνες, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

– Συνολική μείωση από 1.1.2021 κατά 3,9% του μη-μισθολογικού κόστους η οποία αποτελεί μία σημαντική διαρθρωτική αλλαγή καθώς βελτιώνει το εισόδημα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και υποστηρίζει άμεσα τις επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα