back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Αν η Beale Street μπορούσε να μιλήσει» του Τζέιμς Μπόλντουιν

Διαβάστε επίσης

Μια μεγάλη αγάπη παλεύει να αντισταθεί στη φυλετικά διχασμένη Αμερική.

Ο Φόνι και η Τις γνωρίζονται από μικρά παιδιά. Και είναι ερωτευμένοι με έναν μοναδικό, μαγικό και ανιδιοτελή τρόπο, αναπνέοντας ο ένας για τον άλλον. Έχουν την ατυχία, όμως, να ζουν σε μια χώρα γεμάτη από μίσος για το χρώμα του δέρματός τους. Ο Φόνι βρίσκεται στη φυλακή, με την άδικη κατηγορία για τον βιασμό μιας Πορτορικανής, και η Τις με τη βοήθεια της οικογένειάς της θα βρεθεί απεγνωσμένα να αγωνίζεται για το αδύνατο.

Ο Αμερικανός ακτιβιστής και συγγραφέας καταγράφει στο διάσημο βιβλίο του 1974, που έγινε πρόσφατα και επιτυχημένη βραβευμένη ταινία από τον Μπάρι Τζένκινς, όλη την αδικία, την καταπίεση και την καταβύθιση στην απελπισία της φυλής του. Και καταλήγει σε μια διαχρονικά επίκαιρη μπαλάντα για τις ταξικές και κοινωνικές ανισότητες. Η πορεία στην Κόλαση, έτσι και ξεκινήσει, είναι δύσκολο να σταματήσει, πόσο μάλλον όταν το μίσος μάς περικυκλώνει.

«Ο Φόνι είχε βρει κάτι που μπορούσε να κάνει, που ήθελε να κάνει και αυτό τον γλίτωσε από τον θάνατο που απειλούσε να προφτάσει τα παιδιά της γενιάς μας. Παρόλο που ο θάνατος έπαιρνε πολλές μορφές, παρόλο που οι άνθρωποι πέθαιναν νωρίς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ο θάνατος καθαυτός ήταν πολύ απλός, και ο λόγος εξίσου: τόσο απλός όσο η πανώλη· είχαν πει στους νέους ότι δεν άξιζαν δεκάρα τσακιστή και όλα όσα τους περιέβαλλαν το αποδείκνυαν. Πάλευαν, πάλευαν ασταμάτητα, αλλά έπεφταν, σαν τις μύγες, και μαζεύονταν πάνω στους σωρούς των σκουπιδιών της διαλυμένης ζωής τους, όπως οι μύγες».

Το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μπόλντουιν «Αν η Beale Street μπορούσε να μιλήσει» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση της Άλκηστης Τριμπέρη. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί, επίσης, το μυθιστόρημά του «Το κουαρτέτο του Χάρλεμ» και το σενάριο της ταινίας του Ραούλ Πεκ «Δεν είμαι ο νέγρος σου» με κείμενα του συγγραφέα.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα