back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ-Μ. Γιαννάκου: Με το βλέμμα στην Αν. Μεσόγειο μέχρι την ορκωμοσία νέου προέδρου

Διαβάστε επίσης

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο το προσεχές διάστημα αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς στην διεθνή πολιτική σκηνή με προφανές το ιδιαίτερο Ελληνικό ενδιαφέρον.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαριέττα Γιαννάκου σε συνέντευξή της στον “Αθήνα 9.84” τονίζει την απαιτούμενη προσοχή η οποία χρειάζεται για το μεσοδιάστημα μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Όπως είναι γνωστό το αμερικανικό πολιτικό σύστημα προβλέπει την ανάληψη των καθηκόντων του εκάστοτε εκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ μετά από δύο περίπου μήνες στις αρχές του νέου έτους. Στο μεσοδιάστημα η εξουσία παραμένει στον νυν πρόεδρο.

“Αναρωτιέμαι τί θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, από τώρα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που θα ορκιστεί ο νέος Πρόεδρος, στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ο νοών νοείτο” αναφέρει η κα Μ. Γιαννάκου στην εκπομπή “Μια ημέρα στην Αθήνα” (6/11/20).

Το αποτέλεσμα έχει επίδραση σε όλο τον κόσμο

” Έχω εκπλαγεί από αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Βεβαίως, είναι μια χώρα με ισχυρότατους θεσμούς, με Δημοκρατία, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί, δηλαδή να υπάρχει απειλή προσφυγής στα δικαστήρια, να μετρώνται ή να μη μετρώνται ψήφοι” λέει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ένα φαινόμενο των καιρών.

“Είναι βέβαια ένα ζήτημα, το οποίο βλέπουμε σε πολλές χώρες του κόσμου, αυτό το “μη συστημικό” που επιδιώκουν και επιλέγουν κι οι πολίτες των διαφόρων χωρών. Αυτό όμως έχει πολλές φορές δυσάρεστα αποτελέσματα για τους ίδιους, οι οποίοι κάνουν αυτές τις επιλογές.
Αυτή την ώρα, η κατάσταση στις ΗΠΑ επηρεάζει όλο τον κόσμο και επίσης επηρεάζονται σοβαρά οι διατλαντικές σχέσεις, οι ευρωαμερικανικές σχέσεις. Δηλαδή ποια είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος της Ευρώπης και της συνεργασίας με την Ευρώπη; Ποια ήταν επί Τραμπ αυτό το διάστημα; Αρνητική τελείως” σχολιάζει η κα Γιαννάκου για τις αμερικανικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στην σκιά της πανδημίας με μεγάλο πλήθος κρουσμάτων και δυστυχώς θανάτων.

Η κοινωνική απειλή της πανδημίας

“Είμαστε κάτω από την απειλή ενός αγνώστου παράγοντα, που δεν έχει μπορέσει ακόμη να αντιμετωπιστεί ούτε με θεραπεία και αναμένεται ένα εμβόλιο για το οποίο εγώ έχω αρκετές επιφυλάξεις ότι θα το έχουμε σύντομα. Η απειλή αυτή δεν είναι μόνο για τις ζωές μας, η την καθημερινότητα ενός ποσοστού των πολιτών. Είναι για όλους, από την ώρα που απειλεί ευθέως την κοινωνία και την οικονομία ταυτόχρονα. Βλέπετε τώρα ότι αναγκάστηκαν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν αυτές τις σκληρές απαγορεύσεις, το lockdown. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, σύνεση κι υπομονή”.

Γ. Αποστολίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα