back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Α. Ξανθός: «Δεν ελέγχεται η πανδημία, τελικά δεν μείναμε ασφαλείς»

Διαβάστε επίσης

«Έχει χαθεί ο έλεγχος. Από μόνο του το γεγονός ότι βρίσκεται στο τραπέζι ένα γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα, είναι μια ομολογία ότι δεν ελέγχεται η πανδημία, ότι τελικά δεν μείναμε ασφαλείς» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις ο κ Ξανθός σημείωσε ότι «οι παρεμβάσεις πρέπει να πείθουν. Αν όμως η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα και υπάρχουν εξαιρέσεις, τότε δεν πείθει» είπε αναφερόμενος στους λατρευτικούς χώρους.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ένα περιβάλλον διαφάνειας και απόλυτης επιστημονικής τεκμηρίωσης για την ασφάλεια των μέτρων που εφαρμόζει.
«Οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών, πρέπει να πειστεί η κοινωνία ότι υπάρχει σχέδιο, ότι υπάρχει μέριμνα, είναι επιβεβλημένο να τεκμηριώνεται με πειστικό τρόπο η εκτίμηση ανάλυσης κινδύνου και είναι αναγκαίο να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση, αλλά και στην πληροφορία» τόνισε,  εκτιμώντας πως σε αυτά η κυβέρνηση έχει “θέμα”  «Πρέπει η κοινωνία να γνωρίζει τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, ποιες είναι οι προτάσεις των επιστημόνων και ποιες είναι οι αποφάσεις που παίρνει η πολιτεία.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιστήμονες κράτησαν απόσταση από τις αποφάσεις της κυβέρνησης ή η κυβέρνηση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ή να ζητήσει από την Επιτροπή να νομιμοποιήσει προειλημμένες αποφάσεις, όπως ήταν το θέμα της λειτουργίας των σχολείων ή η συμμετοχή φιλάθλων στα γήπεδα, που ενώ είχαν αποφασίσει αρχικά ένα 10% μετά το πήρε πίσω ο πρωθυπουργός αδειάζοντας τον αρμόδιο υπουργό, την Επιτροπή των Επιστημόνων και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασία»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα