back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα μηνύματα συμπάθειας που αντάλλαξαν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Τα μηνύματα συμπάθειας που αντάλλαξαν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τον καταστροφικό και φονικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο και την περιοχή της Σμύρνης, είχαν θνησιγενή πολιτική εμβέλεια.

Η λεγόμενη διπλωματία των σεισμών αποδείχτηκε γράμμα κενό περιεχομένου. Και αυτό διότι η Τουρκία, την επομένη του σεισμικού γεγονότος, εξέδωσε 3 NAVTEX, που επικαλύπτουν τμήμα της διεκδικούμενης ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση απάντησε, σε μία ακόμη προσπάθεια να μπλοκάρει τον πλου του τουρκικού Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν. Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Πάντως με τις 7 Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία από το τέλος Ιουλίου, έχει οριοθετήσει μία τεράστια περιοχή που φθάνει μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, το όριο της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την μεταξύ τους ΑΟΖ. Η Τουρκία με τα πλοία της, ερευνητικά και πολεμικά, παραβιάζει τα όρια της εικαζόμενη ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δημιουργεί τετελεσμένα, και πιθανόν να επικαλεστεί και τα δικαιώματα λόγω χρησικτησίας!

Ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας είναι ο στόχος και ότι γίνεται στο “τρίγωνο” Κρήτη-Κύπρος-Καστελόριζο, φαίνεται να είναι μόνο η αρχή.

Διευκρινίζουμε ότι Στα χωρικά ύδατα ασκούμε πλήρη κυριαρχία. Στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ ασκούμε μόνον συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα που σχετίζονται με έρευνα και εκμετάλλευση, τα οποία όμως εμπράκτως αμφισβητούνται από την Τουρκία, η οποία πραγματοποιεί γεωλογικές ερευνάς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ωσάν να επρόκειτο για τουρκική.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα