back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Η σιωπή» του Ντον Ντελίλο

Διαβάστε επίσης

Το νέο βιβλίο του διάσημου Αμερικανού συγγραφέα αποτελεί για μία ακόμη φορά έναν τρομακτικό καθρέφτη των συλλογικών φόβων μας.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ένα ζευγάρι ταξιδεύει σε μια πτήση από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, ενώ τρεις φίλοι τους περιμένουν σε ένα διαμέρισμα του Μανχάταν για να παρακολουθήσουν τον τελικό πρωταθλήματος της ποδοσφαιρικής σεζόν. Ξαφνικά, όλες οι οθόνες σβήνουν και το αεροπλάνο προσγειώνεται απότομα, πριν τα πάντα βυθιστούν στο σκοτάδι.

Ο συγγραφέας καταπιάνεται και εδώ με την πολύπλοκη και βαθιά εξαρτημένη σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας, με την κρίση και παρακμή της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας, την έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας και επαφής των βλεμμάτων. Η μαζική σύγχυση λόγου και σκέψης αποτυπώνεται ιδανικά στη νευρική γραφή, αντιπροσωπευτική του σπασμωδικά κενού τρόπου ζωής μας. Και η σβηστή οθόνη στέκεται εκεί, απειλητική, με τη σιωπή να τυλίγεται εκκωφαντικά γύρω μας.

«Τα φώτα στο ταβάνι αναβόσβησαν, εξασθένησαν και μετά έσβησαν. Αμέσως μια σιωπή σκέπασε την κλινική. Όλοι περίμεναν. Ένα αίσθημα φόβου σε αναμονή, επειδή δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό, πόσο ακραία, πόσο μόνιμη θα ήταν αυτή η παρέκκλιση σε μια ήδη δραματική ανατροπή των γεγονότων».

«Άραγε ήταν κάποιο μυστήριο ο ένας για τον άλλον, όσο οικεία κι αν φαινόταν η συναναστροφή τους, ο καθένας τόσο φυσικά εγκλωβισμένος ώστε όλοι απέφευγαν μια τελική κρίση, μια συγκεκριμένη αξιολόγηση για τους άλλους στο δωμάτιο;».

Το νέο βιβλίο του Ντον Ντελίλο «Η σιωπή» κυκλοφορεί σε μετάφραση Ζωής Μπέλλα- Αρμάου από τη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg. Η έκδοση έγινε ταυτόχρονα με την Αμερική στις 20 Οκτωβρίου.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα