back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυξημένα μέτρα από την Τρίτη το πρωί και στις «πορτοκαλί» περιοχές – Κλείνει η εστίαση

Διαβάστε επίσης

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, με στόχο να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, στις περιοχές όπου καταγράφεται «έκρηξη» κρουσμάτων καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 που τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, παρά τα ισχύοντα μέτρα, τα κρούσματα κορωνοϊού εξακολουθούσαν να πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς με αποκορύφωμα τον χθεσινό απολογισμό με 1.690 κρούσματα.

Έτσι από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου. Αυτό ανακοίνωσε στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ανάγκη να «κινηθούμε προληπτικά, με δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο» ώστε να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία.

Συνοπτικά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής: Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Εφαρμογή τηλεργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια και όχι συναθροίσεις.

Ανοιχτά θα είναι σε όλη την επικράτεια η βιομηχανία, το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Ανοιχτές παραμένουν υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

ΖΩΝΗ 1 – Επιτήρησης

Στην πρώτη ζώνη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται.

Και είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Πλήρης τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
  • Όχι συναθροίσεις.

ΖΩΝΗ 2 – Αυξημένου κινδύνου

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
  • Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης.

Τέλος διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων, ενώ παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα