back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σ. Τσιόδρας: Οριακά στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ – Πάνω από τη μονάδα ο δείκτης R

Διαβάστε επίσης

Καμπανάκι κινδύνου για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει και τη χώρας εξέπεμψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας στο στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, υπογράμμισε ότι στο κόκκινο έχει φτάσει σε ορισμένες περιοχές η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, για ασθενείς με Covid-19.

Στην Αττική είναι πάνω από 60%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα είναι ήδη 100%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η πληρότητα των ΜΕΘ ανά περιοχή είναι η εξής:

Δυτική Μακεδονία: 100%.

Κεντρική Μακεδονία: 46%.

Ήπειρος: 40%.

Αττική: 61%.

Θεσσαλονίκη: 60%.

Θεσσαλία: 40%.

Μάλιστα στις 28 Οκτωβρίου, η κάλυψη των απλών κλινών CoViD-19 βρισκόταν στο 33%. Στις κλινικές CoViD-19 γίνονται περίπου 95 εισαγωγές ασθενών σε ημερήσια βάση, ενώ 137 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Μάλιστα σημείωσε ότι, το 7% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ Covid-19 είναι άτομα ηλικίας 35 έως 44 ετών και το 8,8% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν στην Κοζάνη, όπου υπάρχει μία σχετική ύφεση της διασποράς.

Ανησυχητική παραμένει στα Ιωάννινα, όπου το ποσοστό των θετικών τεστ είναι 5,7% και ακόμη περισσότερο στη Θεσσαλονίκη, όπου τα θετικά στον ιό τεστ είναι πάνω από 9%.Στην Αττική, η θετικότητα είναι 5,7%.

Ο δείκτης μετάδοσης του ιού Rt βρίσκεται στο 1,09 στην Επικράτεια.

Αναφορικά τέλος με το το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι που είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική, «είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις».

STPanHemSyne29OCT2020final

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα