back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Τραγωδία στη Σάμο. Νεκρά είναι τα δύο παιδιά, αγόρι και κορίτσι, 15 και 17 ετών, μαθητές Λυκείου, που καταπλακώθηκαν από ετοιμόροπο τοίχο στο Βαθύ, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ. Στο νησί, υπάρχουν άλλοι 8 τραυματίες, με πιο σοβαρή την κατάσταση μιας ηλικιωμένης, η οποία νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 6 είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, ο ένας λόγω πνιγμού – 257 οι τραυματίες, ενώ 70 άτομα έχουν μέχρι στιγμής απεγκλωβιστεί από τα ερείπια των περίπου 20 πολυώροφων κτιρίων που κατέρρευσαν στην επαρχία της Σμύρνης.

Πριν από λίγο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να του εκφράσει τα συλληπητήριά του για τις τραγικές απώλειες στη χώρα του. Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, είχε εκφράσει στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μεταβούν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ στη Σμύρνη.

Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ, 7 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε 16 χλμ βόρεια – βορειοδυτικά της Σάμου, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές. Είχε διάρκεια περίπου 45 δευτερόλεπτα κι έγινε αισθητός στην Αττική και σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας, αλλά και στο δυτικό τμήμα της Τουρκίας, από τη Σμύρνη μέχρι τον Μαρμαρά και την Κωνσταντινούπολη. Έχει σημειωθεί τουλάχιστον ένας ισχυρός μετασεισμός 4,9 – 5,1 Ρίχτερ, με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, να προειδοποιεί για την πιθανότητα ισχυρών μετασεισμών, ακόμα και της τάξεως των 6,2 Ρίχτερ, τις επόμενες εβδομάδες.

Σοβαρές υλικές ζημιές στη Σάμο, όπου έχουν πέσει προσόψεις κτιρίων, δημιουργήθηκαν ρήγματα σε δρόμους, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, ενώ στο Καρλόβασι κατέρρευσε τμήμα του ναού της Αγίας Άννας, ενός από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων. Μικρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί σε Χίο και Ικαρία. Στη Χίο εντοπίστηκε μεγάλη ρωγμή κατά μήκος του κρηπιδώματος της Προκυμαίας.

Διπλό μίνι τσουνάμι στο Σάμο, ιδιαιτέρως στο Βαθύ, αλλά και τη Σμύρνη, με τη θάλασσα να έχει βγει στο παραλιακό μέτωπο. Μήνυμα του 112 σε κατοίκους της Ικαρίας, Κω, Χίου και Σάμου να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Στο νησί της Σάμου εκτάκτως οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και στελέχη του ΕΚΑΒ, αλλά και πολιτικοί μηχανικοί για την καταγραφή των ζημιών και τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια. Σε εξέλιξη συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημαρχείο στο Καρλόβασι. Στη Χίο μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πληγέντες, τα μέλη της θα απέχουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 από οποιαδήποτε νομική ενέργεια που αφορά οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών εγκατεστημένων στην Σάμο.

Την ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει βοήθεια στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το σεισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα και την Τουρκία εξέφρασε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον.

Αναβλήθηκε για αύριο, λόγω της σεισμικής δόνησης, το προγραμματισμένο για σήμερα τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες, σχετικά με το νέο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας. Αναβάλλεται και η προγραμματισμένη ενημέρωση για τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση και τα νέα υγειονομικά δεδομένα. Στο μεταξύ, οι θάνατοι από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα ανήλθαν σε 618, καθώς άλλοι 3 ασθενείς κατέληξαν τις τελευταίες ώρες.

Τα νέα μέτρα, που θα ανακοινωθούν αύριο, αναμένεται να αφορούν την εστίαση και τις μετακινήσεις, με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων συγχρωτισμού που συνδέονται με βραδινή διασκέδαση. Το σχέδιο θα δίνει έμφαση και στην τηλεργασία, αλλά θα συμπληρώνεται και από μέτρα ανακούφισης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν περισσότερο.

“Σήμα κινδύνου” για το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξέπεμψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, υπογράμμισε ότι σε ορισμένες περιοχές η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, για ασθενείς με Covid-19 έχει φτάσει “στο κόκκινο”. Συγκεκριμένα, στην Αττική είναι πάνω από 60%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα είναι ήδη 100%.

Σε 4 ανήλθαν οι παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων χθες σε όλη τη χώρα, 200 για μετακίνηση σε απαγορευμένες ώρες και 1.357 για μη χρήση μάσκας.

Γάλλοι αστυνομικοί εξουδετέρωσαν έναν άνδρα ο οποίος τους απειλούσε με δύο μαχαίρια στο 15ο Διαμέρισμα του Παρισιού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο επεισόδιο αυτό δεν τραυματίστηκε κανείς.

Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.

Καιρός

Γενικά αίθριος ο καιρός αύριο στην Αττική – άνεμοι μεταβλητοί έως 5 μποφόρ – μέγιστη θερμοκρασία 21 βαθμοί Κελσίου – 21 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα