back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 15:00

Διαβάστε επίσης

Σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αλλά και το δυτικό τμήμα της Τουρκίας έγινε αισθητός ο ισχυρότατος σεισμός της τάξης των 6,7 έως 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Προειδοποίηση να αποφεύγει ο πληθυσμός τα παράλια, καθώς υπάρχει υψηλός κυματισμός. Μίνι τσουνάμι στη Σάμο και τη Σμύρνη, όπου η θάλασσα βγήκε στο παραλιακό μέτωπο. Στο νησί μεταβαίνει εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μέχρι στιγμής, η Πυροσβεστική στη Σάμο δεν έχει δεχθεί κλήση και δεν κάνει κάποια επιχείρηση απεγκλωβισμού ή άλλης βοήθειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νησί έχουν πέσει προσόψεις κτιρίων – κατολισθήσεις στο Καρλόβασι, όπου επίσης έχει καταρρεύσει τμήμα της εκκλησίας, που είναι μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Μικρές ζημιές σε Ικαρία και Χίο. Την ίδια ώρα, σοβαρές υλικές ζημιές στη Σμύρνη, όπου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης, έχουν καταρρεύσει περίπου 20 κτίρια, κάποια εξ αυτών πολυώροφα.

…”Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμώντας ότι πρόκειται πιθανότατα για τον κύριο σεισμό. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι πρόωρο να κάνουμε ασφαλέστερες εκτιμήσεις.

Αναβλήθηκε για τις επόμενες ώρες, λόγω της σεισμικής δόνησης, το προγραμματισμένο για αυτήν την ώρα τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες σχετικά με το νέο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας.

Καιρός: Γενικά αίθριος ο καιρός αύριο στην Αττική – άνεμοι μεταβλητοί έως 5 μποφόρ – μέγιστη θερμοκρασία 21 βαθμοί Κελσίου – 24 βαθμοί, κι αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

 

“Πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και τα κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες 10-15 ημέρες. Το θέμα είναι αν τα μέτρα επαρκούν για το σύνολο του πληθυσμού”, τόνισε στον Αθήνα 9.84 η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διευκρίνισε επιπλέον ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που το τεστ δεν συνταγογραφείται.

Μετά το μήνυμα του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, ενώ ο Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

Ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Προειδοποίηση να αποφεύγει ο πληθυσμός τα παράλια, καθώς υπάρχει υψηλός κυματισμός. Μίνι τσουνάμι στη Σάμο, όπου η θάλασσα βγήκε στο παραλιακό μέτωπο, στο Βαθύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νησί έχουν πέσει προσόψεις κτιρίων, ενώ στο Καρλόβασι έχει καταρρεύσει τμήμα της εκκλησίας, που είναι μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν και κατολισθήσεις. Η δόνηση είχε διάρκεια άνω των 10 δευτερολέπτων και έγινε αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, αλλά και στην Τουρκία, από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, όπου έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 6 κτίρια.

…”Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμώντας ότι πρόκειται πιθανότατα για τον κύριο σεισμό. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι πρόωρο να κάνουμε ασφαλέστερες εκτιμήσεις.

…Αναβλήθηκε, λόγω της σεισμικής δόνησης, το προγραμματισμένο για αυτήν την ώρα τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες σχετικά με το νέο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας. Μετά το μήνυμα του Πρωθυπουργού, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

…Τα σημερινά μέτρα αναμένεται να αφορούν την εστίαση και τις μετακινήσεις, με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων συγχρωτισμού που συνδέονται με βραδινή διασκέδαση. Το σχέδιο θα δίνει έμφαση και στην τηλεργασία, αλλά θα συμπληρώνεται και από μέτρα ανακούφισης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν περισσότερο.

…Για “εγκληματική αδράνεια” σχετικά με την αντιμετώπιση του κορoνοϊού κατηγόρησε νωρίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για προτάσεις ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και η μαζική συνταγογράφηση τεστ. “Είναι τόσο το άγχος του κ. Τσίπρα που έκανε δήλωση πριν καν ακούσει το μήνυμα του Πρωθυπουργού”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

…Σε lockdown βρίσκονται από τις 6:00 το πρωί Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη – 615 οι θάνατοι από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα – 114 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. “Σήμα κινδύνου” για το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξέπεμψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας στο στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, υπογράμμισε ότι σε ορισμένες περιοχές η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, για ασθενείς με Covid-19 έχει φτάσει “στο κόκκινο”. Συγκερικμένα, στην Αττική είναι πάνω από 60%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα είναι ήδη 100%. Σε 4 ανήλθαν οι παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων χθες σε όλη τη χώρα, 200 για μετακίνηση σε απαγορευμένες ώρες και 1.357 για μη χρήση μάσκας.

…Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων σε δύο ιδιωτικές, ψυχιατρικές κλινικές στη Λάρισα. Όπως έγινε γνωστό, βρέθηκαν 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σημειώνεται ότι από σήμερα το πρωί η Λάρισα βρίσκεται στο επίπεδο 4 του υγειονομικού χάρτη ασφαλειας. Γενικό lockdown από τα μεσάνυχτα στη Γαλλία.

Σε ύφεση άνω του 10% του ΑΕΠ αναμένεται να οδηγηθεί φέτος εκ των πραγμάτων, ο Κρατικός Προϋπολογισμός, αντί πρόβλεψης για 8,2% του ΑΕΠ. Και αυτό εξ αιτίας των ανατροπών που προκαλεί η πανδημία με τα διαδοχικά τοπικά lockdown σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, υποχρεώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης στην εστίαση, στις μεταφορές και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους που ήδη καταγράφουν πτώση τζίρου από 30%-50%, με παράλληλη απώλεια εσόδων στα κρατικά ταμεία.

…Έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά εκ νέου ότι απαιτούνται πρόσθετες δημόσιες δαπάνες που μέχρι στο τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα 11 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μια γενικευμένη καραντίνα τύπου περασμένου Μαρτίου οδηγεί για ένα μήνα σε μείωση του ΑΕΠ κατά 2%-3%, δηλαδή κατά 3,6-4,4 δις ευρώ. Ένα τοπικό lockdown στην Αττική για 14 ημέρες θα έχει δημοσιονομικό κόστος 600 εκ. ευρώ και για 1 μήνα 1,2 δις ευρώ.

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνου, επίσης, ότι την ερχόμενη Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, θα είναι κλειστά τα καταστήματα. Τις λεπτομέρειες μας δίνει η Χριστιάννα Κούσιου…

 

Ένας 47χρονος συνελήφθη ως ύποπτος συνεργάτης του δράστη της χθεσινής φονικής επίθεσης στην Νίκαια, με τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς και 6 τραυματίες, όπως μετέδωσε το κανάλι BFM, επικαλούμενο αστυνομική πηγή. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλη τη Γαλλία.

Τα αμετάβλητα δημοτικά τέλη του 2021 είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων. Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η πρώτη τα τελευταία 12 χρόνια χωρίς τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Καιρός: Αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική, με βόρειους ανέμους έως 5 μποφόρ. Μέγιστη θερμοκρασία 24 βαθμοί Κελσίου – 23 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη,εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα