back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Σε ύφεση άνω του 10% του ΑΕΠ αναμένεται να οδηγηθεί φέτος ,εκ των πραγμάτων, ο Κρατικός Προϋπολογισμός, αντί πρόβλεψης για 8,2% του ΑΕΠ. Και αυτό εξ αιτίας των ανατροπών που προκαλεί η πανδημία με τα διαδοχικά τοπικά lockdown σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, υποχρεώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης στην εστίαση, στις μεταφορές και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους που ήδη καταγράφουν πτώση τζίρου από 30%-50% με παράλληλη απώλεια εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά εκ νέου ότι απαιτούνται πρόσθετες δημόσιες δαπάνες που μέχρι στο τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα 11 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μια γενικευμένη καραντίνα τύπου περασμένου Μαρτίου οδηγεί για ένα μήνα σε μείωση του ΑΕΠ κατά 2%-3% ,δηλαδή κατά 3,6-4,4 δις ευρώ.Ενα τοπικό lockdown στην Αττική για 14 ημέρες προκαλεί δημοσιονομικό κόστος 600 εκ.ευρώ και για 1 μήνα 1,2 δις ευρώ.

Νέο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοινώνει εντός της ημέρας ο Πρωθυπουργός. Όπως προανήγγειλε χθες τα επιπλέον μέτρα θα διαρκέσουν έναν μήνα.

Ήδη στη διάθεσή του έχει τις εισηγήσεις της επιτροπής των επιστημόνων και σήμερα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown με προσπάθεια να διατηρηθεί σε έναν σημαντικό βαθμό ανοιχτή και η οικονομική δραστηριότητα.

Τα σημερινά μέτρα αναμένεται να αφορούν στην εστίαση και στις μετακινήσεις και να στοχεύουν στην αντιμετώπιση φαινομένων συγχρωτισμού που συνδέονται με βραδινή διασκέδαση.

Το σχέδιο θα δίνει έμφαση και στην τηλεργασία, αλλά θα συμπληρώνεται και από μέτρα ανακούφισης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται πάντως να επιμείνει ότι αυτή η πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο.

Πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και τα κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες 10-15 ημέρες-το θέμα είναι αν τα μέτρα επαρκούν για το σύνολο του πληθυσμού τόνισε στον ΑΘΗΝΑ 984 η Αθηνά Λινού καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Διευκρίνισε επιπλέον ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που το τεστ δεν συνταγογραφείται.

Σε κατάσταση lockdown βρίσκονται από τις 6 το πρωί Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων σε δύο ιδιωτικές, ψυχιατρικές κλινικές στη Λάρισα. Όπως έγινε γνωστό βρέθηκαν 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πρόκειται για εργαζόμενους και ασθενείς, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- το πρωί πέθανε από ανακοπή καρδιάς ένας 65χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, που ήταν θετικός στην covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 616. Σημειώνεται ότι από το πρωί της Παρασκευής, η Λάρισα βρίσκεται στο επίπεδο 4 του υγειονομικού χάρτη ασφαλειας.

Γενικό lockdown από τα μεσάνυχτα στη Γαλλία. Δεν είναι αναπόφευκτη μια καραντίνα σε εθνικό επίπεδο για την αναχαίτιση της επιδημίας της COVID-19 στη Βρετανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ,

Ένας 47χρονος συνελήφθη ως ύποπτος συνεργάτης του δράστη της χθεσινής φονικής επίθεσης στην Νίκαια, με τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς και 6 τραυματίες, όπως μετέδωσε το κανάλι BFM, επικαλούμενο αστυνομική πηγή. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλη τη Γαλλία.

Πακέτο μέτρων για την στήριξη των εργαζόμενων γονέων , αλλά και την διευκόλυνση όσων έχουν υπό την φροντίδα τους ανήμπορα μελη της οικογένειας τους, προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Για τις σχετικές αλλαγές περισσότερα θα μας πει ο Δημήτρης Κωστάκος…

Στο νοσοκομείο «Υγεία» μεταφέρθηκε το πρωί ο Πρόεδρος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ Δημήτρης Γιαννακόπουλος μετά από καρδιακό επεισόδιο. Όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Έως 24εις βαθμούς η θερμοκρασία στην Αθήνα. 22 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα