back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μακρόν: «Η Γαλλία δέχεται επίθεση» – 21χρονος Τυνήσιος ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια

Διαβάστε επίσης

«Η Γαλλία δέχεται επίθεση» τόνισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο της άγριας επίθεσης σε εκκλησία στη Νίκαια. Παράλληλα τόνισε ότι «η χώρα είναι υπό επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών», σημειώνοντας πως «επιτίθενται στη Γαλλία εξαιτίας των αξιών της ελευθερίας και της επιθυμίας του Παρισιού να μην υποκύψει στην τρομοκρατία».

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει. Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν.

Επιχείρηση Sentinelle

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Μακρόν.

Η Γαλλία αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο επίπεδο το σχέδιο προστασίας της χώρας, το επονομαζόμενο Vigipirate.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στις καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.

«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

Τυνήσιος ηλικίας 21 ετών ο δράστης

Ο δράστης που σκότωσε με μαχαίρι σήμερα τρεις ανθρώπους στη βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας, είναι ένας Τυνήσιος ηλικίας 21 ετών, ο οποίος έφθασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με μια «πηγή προσκείμενη στην υπόθεση», ονομάζεται Μπραχίμ Αουσάουι. Έφθασε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Λαμπεντούζα όπου τέθηκε σε καραντίνα από τις ιταλικές αρχές, προτού κληθεί να εγκαταλείψει την ιταλική επικράτεια και αφεθεί ελεύθερος, συμπληρώνεται. Βρισκόταν στη Γαλλία από τις αρχές Οκτωβρίου.

Στο πλευρό της Γαλλίας συμπαρατάσσονται η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες  και οι θεσμοί της Ε.Ε. μετά τον σοκ που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση ενόπλου με μαχαίρι εντός και εκτός του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο εμπορικό κέντρο της Νικαίας.

 

 

 

Η Γαλλία σε κατάσταση συναγερμού θρηνεί τα τρία θύματα της επίθεσης του άνδρα που φώναζε “Αλάχου Άκμπαρ” (“Ο θεός είναι Μεγάλος”). Πρώτο θύμα του ενόπλου ήταν μια 70χρονη γυναίκα την οποία αποκεφάλισε ενώ προσευχόταν στο εσωτερικό του ναού. Δεύτερο θύμα ο νεωκόρος του ναού ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου και τρίτο θύμα μια ακόμη γυναίκα, 40 ετών  την οποία τραυμάτισε θανάσιμα  και εξέπνευσε μέσα σε ένα μπαρ στο οποίο κατέφυγε.  Ο ύποπτος ως δράστης συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Ονομάζεται Μπραχίμ και είναι περίπου 25 ετών, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.

Η χώρα τίθεται σε κατάσταση συναγερμού  μετά το νέο κύμα επιθέσεων και ενώ συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής. Σε ένα  άλλο επεισόδιο με γεύση  τρομοκρατίας,  η αστυνομία εξουδετέρωσε νωρίτερα έναν άνδρα στο Μονφαβέ της Αβινιόν, ο οποίος απειλούσε  περαστικούς με μαχαίρι φωνάζοντας “Αλάχου Άκμπαρ” . Επίσης, σήμερα, ένας Σαουδάραβας συνελήφθη στην πόλη Τζέντα της Σαουδική Αραβίας, αφού επιτέθηκε με μαχαίρι σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας.  “Ο δράστης συνελήφθη αμέσως από τις σαουδαραβικές δυνάμεις ασφαλείας μετά την επίθεση. Ο φρουρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Καλούμε τους συμπατριώτες μας στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε μέγιστη επαγρύπνηση”, ανέφερε η γαλλική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

“Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό”, δήλωσε ο δήμαρχος Κριστιάν Εστροζί.

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε τόπους λατρείας και νεκροταφεία ανακοίνωσε  πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Γκεράλντ Νταρμανέν ο οποίο δήλωσε  ότι το επίπεδο συναγερμού στα γαλλικά εδάφη αυξήθηκε σήμερα στο ανώτατο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός ΖανΚαστέξ δήλωσε ενώπιον  της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Οι καμπάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία ήχησαν πένθιμα στις 15:00 τοπική ώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Είχε προηγηθεί στο Παρίσι έκτακτη « σύσκεψη διαχείρισης κρίσης». Ο κ Νταρμανέν αναχώρησε εσπευσμένα από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης  για το Υπουργείο των Εσωτερικών αμέσως μόλις έγινε γνωστή η επίθεση στην Νίκαια. Στην σύσκεψη έλαβε μέρος και  ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ εγκαταλείποντας τις συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση για τα μέτρα εξειδίκευσης του καθολικού lockdown που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Μακρόν.

“Για άλλη μια φορά, στις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα μας, στις δυσκολίες που υφίσταται, θέλω να ζητήσω ενότητα και τη συνοχή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς που βρέθηκαν επί τόπου στην Νίκαια μετέδωσαν ότι είδαν αστυνομικούς με αυτόματα όπλα να τοποθετούν μια κορδέλα ασφαλείας γύρω από την εκκλησία, η οποία βρίσκεται επί της λεωφόρου Ζαν Μεντεσέν, την κεντρική εμπορική λεωφόρο της πόλης. Επί τόπου βρίσκονταν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ανέφερε ότι κλήθηκε να ερευνήσει τη νέα επίθεση, η οποία σημειώθηκε την ώρα που η χώρα.

Η Νίκαια και οι τραγικές μνήμες του 2016

Το 2016 είχε σημειωθεί τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια και συγκεκριμένα κατά τους εορτασμούς της εθνικής εορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου.

Ένα φορτηγό, γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες, έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας 65.

Ο οδηγός του φορτηγού ψυγείου, Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, ηλικίας 31 ετών, Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, έπεσε αργότερα νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονταν Βρετανοί, Ισπανοί, Ελβετοί και Αμερικανοί πολίτες, ενώ την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Ενάντια στη βία και σε αυτούς που υποκινούν και διαδίδουν μίσος

Βαθιά σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. Απόλυτη αλληλεγγύη προς τη Γαλλία. Είμαστε ενωμένοι”, αναφέρει σε ανάρτησή του στα γαλλικά στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, με ανάρτηση στο twitter.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή επίθεση στη Νίκαια. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας. Είμαστε ενωμένοι ενάντια στη βία και το μίσος» αναφέρεται στο σχόλιο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της χώρας της προς τη Γαλλία. Η Μέρκελ χαρακτηρίζοντας “βάρβαρη” την επίθεση δήλωσε:  “Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη από τους βάρβαρους φόνους στην εκκλησία στη Νίκαια. Η σκέψη μου είναι με τους συγγενείς των δολοφονηθέντων και των τραυματιών. Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή”, δήλωσε η Μέρκελ στο Twitter δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Tη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. O κ. Μισέλ ανέφερε στο twitter: «Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».

Την “άγρια” επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια καταδίκασε η Τουρκία με “έντονο τρόπο¨ και  βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι για να εκφράσει “την αλληλεγγύη της”. “Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ της Νίκαιας (…) και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Tη λύπη του για την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, με ανάρτησή του στο τουίτερ, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει καθήκον να σταθεί «ενάντια στη βία και σε αυτούς «που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

Ειδικότερα, ο Νταβίντ Σασόλι ανέφερε: «είμαι πολύ σοκαρισμένος και λυπημένος από την είδηση για την τρομερή επίθεση στη Νίκαια. Αυτός ο πόνος γίνεται αισθητός από όλους μας στην Ευρώπη. Έχουμε καθήκον να σταθούμε μαζί ενάντια στη βία και σε εκείνους που επιδιώκουν να υποκινήσουν και να διαδώσουν μίσος».

“Μου προκαλεί αποτροπιασμό η είδηση της βάρβαρης επίθεσης στην Βασιλική της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια σήμερα το πρωί”, έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter στην αγγλική και στη γαλλική γλώσσα. Από την πλευρά του ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινκ Ράαμπ πρόσθεσε, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι η Βρετανία προσφέρει “κάθε είδους στήριξη προς τον γαλλικό λαό για την αναζήτηση των υπευθύνων αυτής της αποτρόπαιης επίθεσης”.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διεμήνυσε στον γαλλικό λαό: “δεν είστε μόνοι σας” σε μήνυμά του που ανήρτησε στο Twitter. “Λέμε στους άλλους πολίτες: Στην μάχη κατά του εξτρεμισμού δεν είστε μόνοι σας. Η Ολλανδία είναι στο πλευρό σας”, έγραψε ο Ρούτε στη γαλλική γλώσσα.

To Βατικανό καταδίκασε σήμερα την επίθεση λέγοντας ότι η τρομοκρατία και η βία είναι απαράδεκτες. “Η σημερινή επίθεση έσπειρε τον θάνατο σε έναν χώρο αγάπης και παρηγοριάς, στον Οίκο του Θεού”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Ματέο Μπρούνι σε ανακοίνωσή του. “Είναι μια στιγμή πόνου σε μια περίοδο σύγχυσης. Η τρομοκρατία και η βία δεν μπορεί να είναι ποτέ αποδεκτές”, σημείωσε ο Μπρούνι. Ο πάπας Φραγκίσκος προσεύχεται για τα θύματα.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργασθεί όσο το δυνατόν πιο στενά με το Παρίσι και άλλους ξένους εταίρους της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αναφέρει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ , Le Monde

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα