back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καρκίνος μαστού: 7.700 νέα περιστατικά το χρόνο

Διαβάστε επίσης

Περισσότερα από 7.500 περιστατικά καρκίνου του μαστού καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, όπως είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευαγγελος Φιλόπουλος σε διαδικτυακή εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με αφορμή τον μήνα Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού και με θέμα “Μένουμε Υγιείς- Έγκαιρα & Θετικά Νικάμε τον Καρκίνο του Μαστού”.

Μιλώντας στην εισαγωγική της ομιλία η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα τόνισε τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα δημόσιας υγείας αλλά και το δικαίωμα στην πρόληψη νοσηρών καταστάσεων, όπως ο καρκίνος και οι διάφορες μορφές του.

Είναι υποχρέωση και ταυτόχρονα δικαίωμα να είμαστε ενημερωμένοι για τους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, είπε η κα. Συρεγγέλα.

Ψηφιακή μαστογραφία για γυναίκες 49-50 ετών

Όλες οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση στη διάγνωση και γι αυτό το λόγο η κυβέρνηση ξεκινά τον Νοέμβριο ένα μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου,
Από τις 10 Νοεμβρίου 2020, για κάθε γυναίκα ηλικίας 49 έως και 50 ετών θα δημιουργηθεί αυτόματα ένα παραπεμπτικό για διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας.. Η εξέταση θα είναι εντελώς δωρεάν για όλες τις γυναίκες 49-50 ετών, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τη διενέργειά της.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Φιλόπουλος Πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 7.700 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, τόνισε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις 5 μορφές καρκίνους με την καλύτερη πορεία.
“Τον καρκίνο του μαστού τον σεβόμαστε αλλά δεν τον φοβόμαστε” είπε χαρακτηριστικά.

Ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης μίλησε για τη σημασία της αισιοδοξίας που πρέπει να έχουν οι ασθενείς, καθώς η θετική ενέργεια αποτελεί μέρος της θεραπείας και της ανάρρωσης. “Όταν παραμένουμε δραστήριοι γυμνάζουμε τον μυ του κεφιού μας, διατηρείται η ενέργειά μας και περιορίζεται η κόπωση που προκαλεί η ασθένεια”.
Ιδιαίτερη σημασία, ανέφερε, έχει και η ουσιαστική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια μιας ασθενούς με καρκίνο του μαστού, κάτι που το έχει ανάγκη τόσο η ασθενής όσο και οι δικοί της άνθρωποι.

Η Σοφία Νικολαϊδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης & συγγραφέας, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αλλά και γενικότερα όλοι οι ασθενείς, χρειάζονται και απαιτούν να έχουν σε υψηλό επίπεδο την αξιοπρέπειά τους σε όλη τη δύσκολη διαδρομή που διανύουν.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα