back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Στους 600 οι θάνατοι στη χώρα από επιπλοκές του κορονοϊού, καθώς τις τελευταίες ώρες κατέληξαν άλλοι 7 ασθενείς – 102 οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας.

Σε προληπτική καραντίνα η Φώφη Γεννηματά, καθώς θετικός στον ιό διαγνώστηκε ο έφηβος γιος της – αρνητική, πάντως, στο τεστ που έκανε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Αρνητικά και τα 59 τεστ στο γραφείο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, και των συνεργατών της.

“Στο κόκκινο” η ανησυχία στην Ευρώπη, με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να εκτιμά σήμερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί πολύ τις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες. Η Κομισιόν, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής των “27” μέσω τηλεδιάσκεψης, κατέθεσε 8 νέες προτάσεις, ζητώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες την υιοθέτηση συντονισμένων στρατηγικών στο “μέτωπο” του κορονοϊού. Μεταξύ των προτάσεων, η διάθεση 100 εκ. ευρώ για γρήγορα και αποτελεσματικά tests, ο αποτελεσματικός εμβολιασμός του πληθυσμού, η αποτελεσματική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων, αλλά και μέτρα συντονισμού για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και ταξιδιών.

Νέα μέτρα στη Γαλλία θα ανακοινώσει απόψε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Εμανουέλ Μακρόν. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να επιβληθεί η παραμονή των πολιτών στα σπίτια τους εκτός των πλέον απαραίτητων ταξιδιών, των μετακινήσεων εργασίας, αλλά και των αθλητικών δραστηριοτήτων. Την ίδια ώρα, δραστικός περιορισμός επαφών από τις 2 Νοεμβρίου και πιθανότατα για όλη τη διάρκεια του μήνα αναμένεται να επιβληθεί σε ολόκληρη την Γερμανία, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Στο μέτρο συμφωνούν, σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η Καγκελάριος Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων, των οποίων η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα σε εξέλιξη. Στα 7 με 10 δις ευρώ υπολόγισε το κόστος αυτού του μίνι lockdown o Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς.

Στη χώρα μας, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εξετάζει να προτείνει νέα μέτρα, μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Μεταξύ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα και η αύξηση της τηλεργασίας, όπως δήλωσε στον SKAI o Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της Επιτροπής. Σύμφωνα με τον ίδιο, μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, προβλέπει ότι αναμένονται περίπου 4.000 θάνατοι στη χώρα μας έως την 1η Φεβρουαρίου, εάν ισχύσουν τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Εάν όμως ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, ο αριθμός των θανάτων υπολογίζεται στις 3.000.

Συνεχείς, στο μεταξύ, οι εντατικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ για την τήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων. Χθες, βεβαιώθηκαν σε όλη τη χώρα συνολικά 6 παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων, 238 για μετακίνηση σε απαγορευμένες ώρες και 1.355 για μη χρήση μάσκας. Πρόστιμο 5.000 ευρώ στον εργοδότη για κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και δεν προστατεύεται επαρκώς, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Με μέτρα προστασίας και χωρίς παρελάσεις ο φετινός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, με μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για τη διπλή πρόκληση της αντιμετώπισης του κορονοϊού και της τουρκικής προκλητικότητας στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων θα έχει αύριο ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Τραγωδία στη Ρόδο. Ένας άνδρας και μία γυναίκα από τη Βρετανία έχασαν τη ζωή τους, καθώς την ώρα που έκαναν surf στο ακρωτήρι Γκίνα στη Λίνδο, παρασύρθηκαν από τον αέρα και έπεσαν στα βράχια. Ακόμα ένα άτομο έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Ερντογάν – Μακρόν, αλλά και η οργή στον μουσουλμανικό κόσμο για την κίνηση του Γάλλου Προέδρου να φωτίσει κυβερνητικά κτίρια με τα σκίτσα του Mωάμεθ από το “Charlie Hebdo”. “Σιχαμερό” χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρόεδρος το σκίτσο του σατιρικού περιοδικού που τον δείχνει να σηκώνει το φόρεμα γυναίκας, ενώ μίλησε για περίοδο που η εχθρότητα απέναντι στο Ισλάμ εξαπλώνεται σαν τον καρκίνο ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρώπης – παρέμβαση της τουρκικής εισαγγελίας για το επίμαχο σκίτσο.

Την ίδια ώρα, ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ποινικοποιήσει τις “αντιμουσουλμανικές”, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες. Στο τέλος του έτους η αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ξεκαθάρισε, στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, απαντώντας στο αίτημα Μακρόν για έγκριση κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Tη σύλληψη του πλοιάρχου του φορτηγού πλοίου “Maersk Launceston” για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, μετά το ναυτικό ατύχημα χθες το πρωί, που είχε ως αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο το ναρκαλιευτικό “Καλλιστώ”, διέταξε ο Εισαγγελέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης του “Καλλιστώ” φέρεται να κατέθεσε ότι επιχείρησε τρεις φορές να ενημερώσει το εμπορικό πλοίο με το οποίο βρισκόταν σε παράλληλη πορεία, αλλά δεν υπήρξε απόκριση.

Ναρκωτικά, μαχαίρια, σουβλιά και αλκοόλ εντοπίστηκαν χθες σε έκτακτη έρευνα στις φυλακές Τρικάλων.

Στην αθλητική σας ενημέρωση

Tην αναβολή του προγραμματισμένου για αύριο αγώνα Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης – Παναθηναϊκός αποφάσισε η Ευρωλίγκα, λόγω του κρούσματος κορονοϊού που ανιχνεύθηκε στην ομάδα του “Τριφυλλιού”.

Καιρός

Τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες αύριο, στην Αττική. Γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Μέγιστη θερμοκρασία 23 βαθμοί Κελσίου – 16 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα