back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ν. Δένδιας: «Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων»

Διαβάστε επίσης

«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με την εμβάθυνση και την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ ενώ πρόσθεσε ότι «η στρατηγική αυτή συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων, αντιθέτως είναι ανοιχτή στη διεύρυνση υπό τη βασική προϋπόθεση ενός κοινού αυτονόητου: του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η Τουρκία μέσω νέων παράνομων ενεργειών επιχειρεί να δυναμητίσει κάθε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου», ενώ ο κ Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το άνοιγμα των Βαρωσίων, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για ενέργειες που η Αθήνα έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία επεσήμανε εξάλλου πως κοινός παρονομαστής της είναι η αναζήτηση τρόπων «ανάσχεσης της επιθετικότητας της Τουρκίας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας». «Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 18ο αιώνα, αλλά θα προχωρήσει στον 21ο στη βάση κοινών κατανοήσεων» κατέληξε ο κ Δένδιας.

Για «δημιουργική διπλωματία» έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι που μέσω της τριμερούς συνεργασίας εξασφαλίζει «ευημερία, ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή». «Δίνω σημασία στη διπλωματία» τόνισε για να προσθέσει ότι μέσω αυτής του πλαισίου συνεργασίας «θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με κοινό σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Ο μηχανισμός της τριμερούς συνεργασίας καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για ενίσχυση και επέκταση των σχέσεών μας» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης λέγοντας πως η τρέχουσα συγκυρία δείχνει ότι «λύσεις δίνονται μόνο μέσω συνεργείων στο πλαίσιο πάντα μιας θετικής ατζέντας».

Για «δημιουργική διπλωματία» που εξασφαλίζει «ευημερία, ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι.

«Ο μηχανισμός της τριμερούς συνεργασίας καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για ενίσχυση και επέκταση των σχέσεων μας» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νικος Χριστοδουλίδης

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα