back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ευρώπη περιχαρακώνει την ακραία επιθετικότητα Ερντογάν – Επιβεβαιώνει το Βερολίνο δεσμούς Ερντογάν με ισλαμιστές

Διαβάστε επίσης

Ο παροξυσμός επιθετικότητας  του Τούρκου Προέδρου  Ερντογάν φαίνεται ότι συνασπίζει τις χώρες μέλη της ΕΕ το ερώτημα όμως που τίθεται είναι εάν οι  αμφιβολίες που εκφράζουν διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για κυρώσεις κατά της Τουρκίας παραμένουν και για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη. 

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ότι μπορεί  για να πυροδοτήσει όλο και περισσότερα μέτωπα αντιπαράθεσης, έχοντας θέσει στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και το Παρίσι. Μετά από το υβρεολόγιο κατά του Γάλλου προέδρου και την προτροπή να κάνει ο Μακρόν ” ψυχιατρικό  έλεγχο”, ο Τούρκος πρόεδρος, έσπευσε εχθές Δευτέρα να απειλήσει την Ευρώπη με τα έξη εκατομμύρια Μουσουλμάνων που ζουν στο έδαφος της και να καλέσει σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, προκαλώντας την οργή και η συσπείρωση των ευρωπαίων ηγετών.

Η Τουρκία δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.  “Θα πρέπει να σοκάρει τον καθέναν από εμάς το γεγονός ότι ξένες δυνάμεις αναμειγνύονται σε αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία”, δήλωσε ο Νταρμανέν μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter και προσθέτοντας ότι αναφέρεται στην Τουρκία αλλά και  το Πακιστάν. Το πακιστανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε απόφαση που καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον πακιστανό πρεσβευτή από το Παρίσι σε εκδήλωση δυσφορίας για την “αντιισλαμική πολιτική της Γαλλίας”.

Σήμερα επίσης, ο γερμανικός τύπος αποκαλύπτει ότι το Βερολίνο μπορεί και επιβεβαιώνει  στενούς δεσμούς μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος, του AKP, με τους ισλαμιστές.  Σύμφωνα με δημοσίευμα του  περιοδικού Manager Magazin, μετά από  επερώτηση της Σεβίμ Νταγκντελέν από το κόμμα “Η Αριστερά” , η γερμανική κυβέρνηση  απάντησε κάνοντας αναφορά σε όλο και πιο ανοιχτές επαφές με το κίνημα Milli-Görus (IGMG), το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Γερμανία. Ο Ερντογάν έχει “τις ιδεολογικές και πολιτικές του ρίζες” στο κίνημα Milli-Görus, ανέφερε η κυβερνητική απάντηση. Μετά την ίδρυση του AKP αρχικά θεωρήθηκε προδότης και για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν μόνο μεμονωμένες επαφές. Αυτές όμως εντάθηκαν, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Γίνεται επίσης αναφορά σε διασυνδέσεις μεταξύ αξιωματούχων του IGMG και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την τουρκική θρησκευτική αρχή Diyanet και την ένωση Ditib, την ομοσπονδία των περισσοτέρων τουρκικών ενώσεων τζαμιών στη Γερμανία” γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Στη χθεσινή ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην ‘, ο Ταγίπ Ερντογάν  ζήτησε από τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, “διότι το Παρίσι ηγείται της πολιτικής κατα των Μουσουλμάνων”. «Να μην εμπιστεύεστε τα γαλλικά προϊόντα, μην αγοράζετε γαλλικές μάρκες. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην αντιμετωπίζουμε μια αθλιότητα εναντίον του προφήτη μας Μωάμεθ. Και ενάντια στο Κοράνι μας. Αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία. Το συμβάν με το Charlie Hebdo. Και στους τοίχους άρχισαν να γίνονται επιθέσεις με τη στήριξη του Γάλλου ηγέτη, που έχει την ανάγκη ελέγχου της νοημοσύνης του», δήλωσε.

Απευθυνόμενος προς τους ηγέτες της Ε.Ε., ο Ερντογάν τους κατηγόρησε πως ασκούν παρόμοια πολιτική με αυτή των ναζί. «Είναι ρατσιστική τρομοκρατία. Από εδώ σας το λέω ξεκάθαρα, εσείς είστε ξεκάθαρα φασίστες, εσείς με την πραγματική έννοια είστε μέρος της αλυσίδας των ναζιστών! Σήμερα στην Ευρώπη οι μουσουλμάνοι δέχονται εκστρατείες λιντσαρίσματος όπως είχαν υποστεί οι Εβραίοι στην Ευρώπη πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

«Ως πρόεδρος μιας χώρας που 6 εκατομμύρια πολίτες της ζουν στην Ευρώπη, θέλω να προειδοποιήσω τους ομολόγους μου. Με την εχθρότητα προς τους μουσουλμάνους δεν έχετε να κερδίσετε τίποτα. Ο δρόμος στον οποίο βρίσκεστε, για να καλύψετε την ανικανότητά σας, οδηγεί στην καταστροφή», δήλωσε ο Ερντογάν και επιτέθηκε για άλλη μία φορά στον πρόεδρο της Γαλλίας και ανέφερε πως «μπορεί να μην αρέσει στον Μακρόν, θέλω να επαναλάβω όσα είχα πει και προχθές. Ο ρατσισμός και η εχθρότητα στο Ισλάμ είναι μια ψύχωση που εξαφανίζει τη λογική και την ψυχή κάθε ανθρώπου».

Η αντιπολίτευση και πολλοί πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία υποστηρίζουν πως βασικός στόχος των επιθέσεων του Ερντογάν προς τον Μακρόν, όπως και προς την Ε.Ε., είναι ο αποπροσανατολισμός της τουρκικής κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας. Τη Δευτέρα η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 1,5% έναντι του δολαρίου.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 8 και έκλεισε στις 8,08 λίρες. Η υποτίμηση έναντι του ευρώ ξεπέρασε το 1,2%.

Υπάρχουν όμως και πολιτικοί κύκλοι που ισχυρίζονται πως ο Ερντογάν διαπιστώνει πως αυξάνεται η συσπείρωση πολλών χωρών-μελών της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία και προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι σε αυτό το μέτωπο συσπειρώνοντας ο ίδιος τους Τούρκους αλλά και τους μουσουλμάνους της Ευρώπης, σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη περίοδο.

Γάλλοι εργοδότες: “Δεν υποχωρούμε, οι αρχές μας πάνω από το επιχειρείν”

“Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής σε απάντηση της στάσης που τηρεί ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην επίθεση κατά των αρχών της Δημοκρατίας που επιχειρούν ισλαμικοί κύκλοι στην Γαλλία. Ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ κάλεσε τις γαλλικές επιχειρήσεις να θέσουν τις αρχές τους πριν από το επιχειρείν.

Ηδη το Σάββατο, γαλλικά προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ράφια των σουπερμάρκετ στην Ντόχα του Κατάρ. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι “οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ δεν έχουν κανένα αντικείμενο και θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως, καθώς και όλες οι επιθέσεις που κατευθύνονται κατά της χώρας μας, χειραγωγούμενες από μία ακραία μειοψηφία”.

Λίγη ώρα μετά, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter: “Την ελευθερία, την αγαπάμε· την ισότητα, την εγγυόμαστε· την αδελφοσύνη, την ζούμε εντατικά. Τίποτε δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ”.

“Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία…”

Η οργή αυξανόταν το σαββατοκύριακο και στην Ιορδανία, όπου πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν άδεια ράφια σουπερμάρκετ, συνοδευόμενα από hashtag όπως #France Boycott ή “#Our Prophet is a red line (Ο Προφήτης μας είναι κόκκινη γραμμή). Διαδήλωση οργανώνεται σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας και αύριο στο Αμμάν, ενώ το σαββατοκύριακο έγιναν συγκεντρώσεις στην Τυνησία και σε ορισμένες περιοχές της Συρίας.

Οι πολιτικές αντιδράσεις ήταν επίσης πολλές, αρχής γενομένης από τον Ταγίπ Ερντογάν που κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν “να κάνει εξετάσεις”. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για “επίθεση κατά του ισλάμ”, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου καταδίκασε “την συνέχιση της δημοσίευσης των προσβλητικών για το ισλάμ και τον προφήτη σκίτσων”.

Οι επιχειρήσεις ειδών διατροφής, ειδών πολυτελείας και καλλυντικών είναι πιθανόν να πληγούν ιδιαιτέρως από το μποϊκοτάζ στις χώρες του Μάγρεμπ, την Εγγύς και την Μέση Ανατολή.

Οταν ερωτήθηκε στο ενδεχόμενο αμοιβαίου μποϊκοτάζ, ο Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ απάντησε: “Δεν απαντάμε με βλακεία στην βλακεία…δεν τίθεται θέμα να μποϊκοτάρουμε οποιονδήποτε, το θέμα που τίθεται είναι η διαφύλαξη των αξιών της Δημοκρατίας μας”

Ο επικεφαλής της Medef διευκρίνισε ότι το μποϊκοτάζ είναι προς το παρόν περιορισμένο τοπικά. Σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση, οι πρώτες συνέπειες του μποϊκοτάζ δεν έχουν προς το παρόν αποτιμηθεί.

«Απολύτως απαράδεκτες», ειδικά υπό το φως της δολοφονίας του Σαμουέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας ακόμη τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε βάρος της Γερμανίας, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο.

Βερολίνο: Δυσφημιστικές δηλώσεις απολύτως απαράδεκτες 

« Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ». Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στην Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου αποτελεί και δείγμα αλληλεγγύης προς το Παρίσι, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».

Ο Γερμανός  ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε:  «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα. «Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Στο ιδιο ύφος έκανε δηλώσεις ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. «Αυτές οι ύβρεις δείχνουν ξανά ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Αυστριακός καγκελάριος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τη Γαλλία»

Μέσω τουίτερ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, καταδίκασε την φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Μταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Τα λόγια με τα οποία ο πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στον πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα.Πλήρης αλληλεγγύη στον Εμανουέλ Μακρόν».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο χαρακτήρισε μη αποδεκτές τις προσβλητικές αναφορές του Τούρκου προέδρου προς τον Γάλλο ομόλογό του.

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Εμμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο twitter.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν προς τη Γαλλία και τον Εμμανουέλ Μακρόν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ανάρτησή του στο τουίτερ. Παράλληλα, ο Νταβίντ Σασόλι κάνει έκκληση στην Τουρκία «να τερματίσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση». Ειδικότερα όπως αναφέρει: «Οι επιθέσεις του Προέδρου Ερντογάν στη Γαλλία και στον Πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται αλληλέγγυο προς τον γαλλικό λαό και στην ελευθερία της έκφρασης. Καλώ την Τουρκία να τερματίσει αυτή την επικίνδυνη αντιπαράθεση».

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα