Αν προσέχετε τη διατροφή και την υγεία σας, μην παραλείψετε να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας την κολοκύθα. Είναι ένας κατ’ εξοχήν φθινοπωρινός καρπός, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκιές και αλμυρές συνταγές. Πάνω απ’ όλα όμως είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τη μετατρέπουν σε αληθινή υπερτροφή.
Περιέχει μόλις 50 θερμίδες ανά φλιτζάνι, αλλά και 3 γραμμάρια φυτικών ινών που διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Γι’ αυτό τον λόγο είναι κατάλληλη για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος χωρίς να πεινάνε.
Η κολοκύθα περιέχει πολλά συστατικά που ωφελούν τα μάτια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες C, Ε και βήτα-καροτίνη, που μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Μία μερίδα κολοκύθα (περίπου 1 φλιτζάνι) παρέχει περισσότερο από το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α.
Τα συστατικά της κολοκύθας που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολλά και διαφορετικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι βιταμίνες Α, C και E, καθώς και ο σίδηρος.
Ένα φλιτζάνι κολοκύθα παρέχει το 19% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C.