back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συγκέντρωση ενάντια στον πτωχευτικό νόμο στο Σύνταγμα

Διαβάστε επίσης

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα από μέλη της οργάνωσης «Συνάντηση για μία Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά», ενάντια στον πτωχευτικό κώδικα που ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Με σύνθημα «εμείς λέμε ότι δεν τελειώνουμε εδώ», οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε κείμενο που μοίρασαν στο Σύνταγμα, «δίνεται η χαριστική βολή στην προστασία της πρώτης κατοικίας», τη στιγμή που «τα τελευταία 7 χρόνια το θεσμικό πλαίσιο συρρικνώνεται με αλλεπάλληλους νόμους».

Μάλιστα, ανάρτησαν και πανό το οποίο γράφει «όχι στο νέο πτωχευτικό νόμο, όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας», ενώ οι διαδηλωτές έκαναν και ενημέρωση για το νομοσχέδιο μέσω μικροφώνου στην πλατεία Συντάγματος.

Στο κάλεσμα της η «Συνάντηση για μία Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά» αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Ο νόμος αυτός με απόλυτη προτεραιότητα την διασφάλιση των απαιτήσεων και των συμφερόντων των τραπεζών επιβάλει την ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας , ακόμα και των κινητών περιουσιακών στοιχείων εκτός από αυτά που κρίνονται αναγκαία για την επιβίωση του.

Η μόνη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης που δίνεται με την διαμεσολάβηση συνδίκου που διατυπώνει πρόταση ρύθμισης είναι στην απόλυτη κρίση των τραπεζών αν θα γίνει δεκτή.

Πρόκειται για έναν νόμο που αποδέχεται πλέον ωμά ότι οι υπερχρεωμένοι στερούνται κάθε δικαιώματος, όχι μόνο του βασικού δικαιώματος στην στέγη αλλά και επιμέρους δικαιωμάτων που σχετίζονται με την αξιοπρεπή διαβίωση. Σταχυολογούμε μερικές μόνο από τα άθλιες διατάξεις του:

Το πλαφόν οφειλής για να απαιτήσει η τράπεζα μονομερώς την πτώχευση είναι 30000 ευρώ. Η εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης μπορεί να γίνεται χωρίς την παρουσία του οφειλέτη. Κατά την πτωχευτική διαδικασία σφραγίζεται από την πρώτη ημέρα η προς εκποίηση περιουσία. Ειδικά για την πρώτη κατοικία δίνεται προθεσμία 6 μηνών να παραδοθεί. Ο οριζόμενος σύνδικος δικαιούται να έχει πρόσβαση σε κάθε προσωπικό στοιχείο του οφειλέτη. Επιστολές , mail, μηνύματα, αλλά οφείλει να τηρεί εχεμύθεια!!!».

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα